skadelige-bakterier-og-parasitter-ift-graviditeten
Portal
/
patienthaandbogen
/
graviditet
/
Sygdomme og komplikationer
/
komplikationer-i-graviditeten
/
skadelige-bakterier-og-parasitter-ift-graviditeten
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
Sygdomme og komplikationer
graviditet-og-sygdom
komplikationer-i-graviditeten
akut-fedtlever-i-graviditeten
at-miste-en-graviditet-i-andet-trimester
blodprop-i-graviditeten
blodtype- immunisering-incl-rhesus-immunisering
bloedning-i-graviditeten
baekkensmerter-under-graviditeten
Bloedning i graviditeten efter foerste trimester
Bloedning i tidlig graviditet foerste trimester
fastvokset-moderkage-placenta-accreta
flerfoldsgraviditet
fostervaekst-og-vaegtafvigelse
forliggende-moderkage-placenta-praevia
for-tidlig-vandafgang
gentagne-graviditetstab
gravid-skade-mod-maven
graviditet-uden-for-livmoderen
hellp-syndrom
hudkomplikationer-i-graviditeten
kardiomyopati-graviditetsrelateret
leverbetinget-graviditetskloe
moderkageloesning-abruptio-placenta
overbaaren-graviditet
skadelige-bakterier-og-parasitter-ift-graviditeten
spontan-abort
svangerskabsforgiftning-praeeklampsi
infektioner-i-graviditeten
foedsel
barsel
amning-og-rusmidler
diverse
socialmedicin
undersoegelser
illustrationer
graviditet-foedsel-barsel
graviditetsgener
symptomtjekker
graviditetskalender
graviditetsguiden
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{368055CB-043D-4097-BE17-9D926C645E55}" Name="skadelige-bakterier-og-parasitter-ift-graviditeten" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{09E39664-BD55-47A8-813E-5822FB665E7E}" SortOrder="2000" PublishDate="2010-03-17T16:18:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Fakta</h2> <ul> <li>Gravide bør være opmærksomme på madforgiftning, da det kan være skadeligt for fosteret </li> <li>Undgå madforgiftning: <ul> <li>Spis gennemstegt kød</li> <li>Smid mad ud, der har overskredet sidste anvendelsesdato</li> <li>Hold temperaturen i køleskabet på højst 5 grader</li> <li>Husk, at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed</li> <li>Undgå rå, upasteuriseret mælk</li> </ul> </li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Pas især på Listeria og Toxoplasmose</h2> <p>Blandt de mikroorganismer, som normalt bliver forbundet med madforgiftning, er der specielt to, som gravide bør være ekstra opmærksomme på: Listeria og Toxoplasmose. </p> <p>Disse mikroorganismer kan skade fostret uden at give særligt kraftige symptomer hos den gravide. Et eksempel på sygdomstegn hos moderen er influenzalignende symptomer. I værste fald kan en infektion føre til spontan abort eller skader hos barnet.</p> <h4><strong><a href="~/link.aspx?_id=3A9EB18ED5124A8A9640D0990B902E96&_z=z">Listeria (Listeria monocytogenes)</a></strong></h4> <p>Listeria er en bakterie, som naturligt kan være i vand, jord og råvarer. Bakterien vokser hurtigt ved stuetemperatur, men også - i modsætning til mange andre bakterier - ved lavere temperaturer, som fx i køleskabe. </p> <p>Normalt er det nødvendigt med et meget højt antal bakterier per gram i fødevaren, for at der opstår sygdom. Bakterien dør ved opvarmning, men overlever frysning. </p> <p>Listeria smitter først og fremmest gennem madvarer, som bliver opbevaret længe i køleskabet, og som spises uden opvarmning. Du kan læse om de fødevarer, der hyppigst fører til smitte med Listeria, længere nede i artiklen. </p> <h4><strong><a href="~/link.aspx?_id=8A61EE7C336B4AA0A145CD7B0E6ABCF7&_z=z">Toxoplasmose (Toxoplasma gondii)</a></strong></h4> <p>Toxoplasmose er en parasit, som kan være i mave-tarmkanalen hos katte. Mennesker kan blive smittet på to forskellige måder:</p> <ul> <li>Ved direkte eller indirekte kontakt med afføring fra katte <ul> <li>Direkte smitte fra kattes afføring kan for eksempel ske ved, at man renser en kattebakke eller berører inficerede katte</li> <li>Indirekte kan man blive smittet gennem mad- og drikkevarer, som er forurenet med katteafføring fx uvaskede grøntsager eller frugt</li> <li>Man kan også blive smittet gennem kontakt med jord og sand, hvor katte har gravet deres afføring ned</li> </ul> </li> <li>Ved at spise råt kød fra dyr, som er smittet med Toxoplasmose <ul> <li>Parasitten findes i kødet hos sådanne dyr, selv om dyrene ikke viser tegn på sygdom</li> <li>Parasitten slås ihjel ved, at man koger eller steger kødet helt igennem</li> <li>Den dræbes også ved dybfrysning i flere døgn ved mindst -18°C</li> </ul> </li> </ul> <p>Hvis en gravid kvinde bliver smittet for første gang under graviditeten, kan parasitten overføres til fostret og medføre abort, misdannelser eller andre alvorlige skader på barnet, hvis ikke sygdommen bliver behandlet i tide. </p> <p>Personer, som er blevet smittet tidligere i livet, har antistoffer mod parasitten, som beskytter fostret mod infektion. </p> <p>Forekomsten af medfødt Toxoplasmose er ca. 1 ud af 5000 nyfødte børn. Det svarer til, at der fødes ca. 12 børn med toxoplasmose om året i Danmark. De fleste børn har ingen symptomer. </p> <p>Symptomerne er syns- og nerveskader, men kun 5 % af de smittede børn får alvorlige følger. Det svarer til under et barn om året i Danmark.</p> <p>Man kan undersøge, om den gravide har været eller er smittet med Toxoplasmose ved at tage en blodprøve for antistoffer. Denne blodprøve kan dog være svær at tolke. I Danmark screener man ikke rutinemæssigt for toxoplasmose-antistoffer hos gravide, men foretager kun undersøgelse og behandling, hvis en gravid får symptomer på toxoplasmose.</p> <h2>Kød</h2> <ul> <li>Både Toxoplasmose og Listeria kan findes i råt kød. Sørg for, at alt det kød, du spiser, er fuldstændig gennemstegt, kogt eller grillet. Dette gælder også hamburgere, frikadeller og lignende</li> <li>Undgå at smage på råt kød, når du laver mad</li> <li>Køkkenredskaber, som har været i kontakt med råt kød, bør vaskes grundigt, før de bruges til andet mad</li> <li>Hakket kød udgør en større risiko, når det gælder toxoplasmose</li> <li>Afskåret kødpålæg udgør en større risiko for smitte med Listeria. Hold derfor køleskabets temperatur på højst 5 grader, smid mad ud, der har overskredet sidste anvendelsesdato og husk, at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed</li> </ul> <h2>Ost</h2> <ul> <li>Alle oste, der er godt varmebehandlet - som for eksempel ost på pizza, lasagne eller i saucer - kan trygt spises af gravide</li> <li>Listeria er fundet i bløde/halvbløde lagrede oster af upasteuriseret mælk. Upasteuriseret mælk er ikke tilstrækkeligt varmebehandlet, og risikoen for listeriabakterier er derfor relativt stor</li> <li>Listeria er også påvist i bløde/halvbløde oste - fx brie og camembert - og i gorgonzola, selv om disse er lavet på pasteuriseret mælk. Årsagen er, at disse oste kan blive smittet et eller andet sted i produktionsprocessen. Listeria forekommer meget sjældent i disse oste, men spis disse oste så friske som muligt og overhold holdbarhedsdatoen</li> <li>Alle andre typer af ost anses for at være sikre i forhold til Listeria</li> <li>Alle typer smelteost kan spises. Listeria vokser heller ikke i hårde oste som eksempel "Gouda", "Jarlsberg" eller parmesan. Disse oste kan derfor trygt spises af gravide</li> </ul> <h2>Fisk og skaldyr</h2> <ul> <li>Listeria kan også findes i små mængder i gravet eller røget fisk. Hvis bakterien får lejlighed til at vokse, for eksempel i vakuumpakkede varer med lang holdbarhedstid, kan niveauet af bakterier blive for højt. Spis derfor gravet og røget fisk, der er så frisk som muligt, og smid mad ud, der har overskredet sidste anvendelsesdato. Husk, at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed</li> <li>Hvis rå fisk, som for eksempel sushi, bliver behandlet hygiejnisk, er risikoen for at blive smittet med Listeria lille</li> </ul> <h2>I udlandet</h2> <p>I mange lande er risikoen for at blive smittet med Toxoplasmose langt højere end i Danmark. </p> <p>Infektionen er hyppig under milde og fugtige himmelstrøg, sjælden i tørre og varme områder. Lande med høj smitterisiko er blandt andet Frankrig, Italien, Portugal, Spanien og De Kanariske Øer - hvor ca. 60-80 procent af den yngre befolkning er smittet. Muligheden for at blive smittet er ca. 20 gange større i Sydeuropa i forhold til Danmark.</p> <p>I Sydtyskland og Østrig er 40-60 procent af den yngre befolkning smittet. De Britiske øer, Nordtyskland og de øvrige nordiske lande har omtrent samme risiko for smitte som Danmark. Rejser til disse lande indebærer ingen større risiko.</p> <p>Gravide, som vælger at rejse til lande med høj risiko for smitte, bør være påpasselige med, hvad de spiser og undgå kontakt med katte. </p> <h2>Vil du vide mere?</h2> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=4FC32912A3DF4202B2C69486482E215F&_z=z">Toxoplasmose i graviditeten</a> - for borgere </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=3A9EB18ED5124A8A9640D0990B902E96&_z=z">Listeriose</a> - for borgere </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=F28FD4F2A6CF4578AD7C32AC57D21B58&_z=z">Toxoplasmose</a> - for sundhedsfaglig</li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">8667</TextField> <TextField Name="PageTitle">Skadelige bakterier og parasitter i graviditeten</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Skadelige bakterier og parasitter ift graviditeten</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-04-30T00:00:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{E0884E77-EE91-459C-B302-ABFFAC7FD10A}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{57953E6C-F4F3-419B-B65F-08FB99B945E8}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">9</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Gravide bør være ekstra opmærksomme på to typer mikroorganismer: Listeria og Toxoplasmose</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="ICD10">DA32, DO368M, DO988G </TextField> <TextField Name="ICPC2">A78</TextField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\rith</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">kostråd for gravide, listeria, toxoplasma, mad man ikke må spise i graviditeten, farlig mad i graviditeten, farlige bakterier i graviditeten, madforgiftning</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_15</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
11.413 characters