protein
Portal
/
patienthaandbogen
/
hormoner-og-stofskifte
/
sygdomme
/
kost
/
protein
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
om-hormoner-og-stofskifte
symptomer
sygdomme
knogleskoerhed-osteoporose
binyrerne
biskjoldbruskkirtlerne
hypofysen
koenshormonforstyrrelser
kolesterolforstyrrelser
overvaegt-og-kost
kost
aspartam-kunstig-soedemiddel
e-stoffer-hvad-er-det
fedt
kostdagbog
kost-og-forbraending-generelle-raad
kost-og-forebyggelse-af-sygdom
kostraad-ved-forhoejet-kolesterolniveau
kulhydrater
protein
soja-i-modermaelkserstatning
sukkers-betydning-for-sundheden
sund-kost
skjoldbruskkirtlen
oevrige-sygdomme
diverse
diabetes-og-dagligdagen
diabetes-og-foelgesygdomme
diabetes-type-1-behandling
diabetes-type-1-hvad-er-det
diabetes-type-1-hvem-behandler-hvad
diabetes-type-2-behandling
diabetes-type-2-hvad-er-det
diabetes-type-2-hvem-behandler-hvad
undersoegelser
illustrationer
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{62610A96-207A-42FC-9DB7-775BCB088899}" Name="protein" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{237CA310-D159-4621-A7B5-79E092BCB08D}" SortOrder="900" PublishDate="2010-09-22T13:44:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Fakta</h2> <ul> <li>Protein er et næringsstof, som bidrager med energi</li> <li>Protein fungerer som kroppens byggesten</li> <li>En typisk dansk kost er rig på protein og dækker tilstrækkeligt kroppens behov</li> <li>Gode proteinkilder er fisk, fjerkræ, kødprodukter, æg, mejeriprodukter, nødder og bælgfrugter</li> <li>Proteinrige fødevarer mætter godt</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Hvad er protein? </h2> <p>Protein er et næringsstof, som bidrager med energi til kroppen. Proteinindtaget i Danmark svarer til 16 % af den energi, der indtages via mad og drikkevarer. Danskernes indtag af protein svarer overens med de officielle næringsstof-anbefalinger.</p> <p>Protein er kroppens byggesten og bruges primært til opbygning af muskler og vedligehold af kroppen. </p> <h2>Hvor finder du proteiner i maden?</h2> <p>Proteiner findes i det meste mad. De største proteinkilder i den danske kost er: </p> <ul> <li>Kød, kødpålæg, fjerkræ, æg, fisk og fiskepålæg</li> <li>Brød og kornprodukter, fx rugbrød og havregryn</li> <li>Mejeriprodukter, fx mælk, ost, skyr og yoghurt</li> <li>Bælgfrugter, nødder, mandler og sojaprodukter</li> </ul> <p>Der findes også små mængder protein i frugt, grøntsager og kartofler.</p> <p>Fedtstof, sukker, vand og alkohol indeholder ingen eller meget lidt protein. </p> <h2>Hvad gør protein ved kroppen?</h2> <p>Proteiner er kroppens byggesten. Proteiner er nødvendige for:</p> <ul> <li>Opbygning og vedligehold af muskler, celler og væv</li> <li>Produktion af hormoner og enzymer</li> <li>Spiller en afgørende rolle for immunforsvaret </li> </ul> <p>Proteiner bidrager med energi, og tilfører kroppen 4 kalorier per gram protein, du spiser.</p> <p>Der foregår hele tiden en opbygning og nedbrydning af kroppens proteiner. Kroppen har dagligt behov på 0,83 gram protein per kg kropsvægt til opbygning og vedligehold. Det svarer fx til ca. 58 gram protein for en person, som vejer 70 kg.</p> <p>Proteinbehovet kan være større ved: </p> <ul> <li>Alder 65+</li> <li>Hård fysisk træning </li> <li>Alvorlig sygdom</li> </ul> <p> Ældre over 65 år anbefales at spise mere protein end yngre voksne. Anbefalingen lyder på 1,2 - 1,5 gram per kilo kropsvægt.</p> <p>En typisk dansk kost bidrager med ca. 1,1 gram protein per kg kropsvægt. </p> <p>Vi er med andre ord dækket sufficient i forhold til kroppens proteinbehov. Vi spiser mere protein end kroppen skal bruge til opbygning og vedligehold. Det overskydende protein bruger kroppen som energi.</p> <p>Det er kun elitesportsudøvere, der kan have behov for proteintilskud. Ved almindelig træning kan proteinbehovet fint dækkes via sund kost. </p> <h2>Proteinkvalitet</h2> <p>Proteiner er opbygget af 20 forskellige aminosyrer. Hvert protein er sammensat af en række forskellige aminosyrer, som tilsammen udgør et protein. </p> <p>Nogle aminosyrer kan kroppen selv producere ud fra andre aminosyrer, mens en række aminosyrer skal tilføres via kosten. De aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne, kaldes essentielle aminosyrer.</p> <p>En fødevarers proteinkvalitet afgøres af sammensætningen af og især indholdet af de essentielle aminosyrer. </p> <p>Animalske produkter som kød, fjerkræ, fisk, æg og mejeriprodukter har en høj proteinkvalitet. Animalske produkter har en proteinkvalitet mellem 90-100 % af den ønskede sammensætning og mængde af de essentielle aminosyrer.</p> <p>Lavere proteinkvalitet<strong> </strong>ses generelt i fødevarer fra planteriget såsom kornprodukter (fx havre, rug og ris), kartofler og bælgfrugter (fx linser og bønner). De fleste kornprodukter og bælgfrugter har en proteinkvalitet mellem 45-80 % af ønsket sammensætning og mængde af de essentielle aminosyrer. </p> <p>Soja og sojaprodukter som tofu har, på trods af deres ophav i planteriget, en god proteinkvalitet på ca. 90 % af den ønskede sammensætning og mængde af de essentielle aminosyrer. </p> <p>Proteinkvalitet er vigtig, hvis kosten er ensidig og flere fødevaregrupper udelukkes fra kosten fx vegansk kost. Omvendt hvis du spiser en sund og varieret kost, så får du let alle de aminosyrer, kroppen har brug for.</p> <h2>Protein og mæthed</h2> <p>Undersøgelser viser, at en proteinrig kost medvirker til en større mæthed end proteinfattig kost. Du spiser mindre i selve måltider og er mæt i længere tid. Protein kan dermed være gavnligt, når du ønsker at fastholde eller opnå en sund vægt. </p> <p>Mæthed fra protein kan medvirke til begrænsning af overspisning ved måltiderne.</p> <h2>Proteiners effekt på sundhed og forebyggelse af sygdomme</h2> <p>Proteiner er vigtige for at opretholde og vedligeholde en sund krop. </p> <p>Med stigende alder får du lavere muskelmasse, og derfor anbefales ældre 65+ at spise mere proteinrigt, samt styrke kroppen via fysisk aktivitet. </p> <p>Der er ikke belæg for, at proteiner kan forebygge sygdomme. </p> <h2>Vil du vide mere?</h2> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=2F9956C9DBB6466B83CEDAF07A16643C&_z=z">Protein i den vegetariske kost</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=D8957BCD77C649908B48307E8A311A74&_z=z">Fedt</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=92DAB47D754F43BE938AF24DC6E8F2F1&_z=z">Kulhydrater</a></li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">22250</TextField> <TextField Name="PageTitle">Protein</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Protein</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-01-18T15:43:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">11</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Proteiner giver både kroppen energi, men er også kroppens byggesten. Protein er et livsvigtigt (essentielt) næringsstof </TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\rith</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">essentielle aminosyrer, protein, aminosyre, proteinbehov, energiprocent</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_14</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
8.453 characters