dysenteri-shigella-tarminfektion
Portal
/
patienthaandbogen
/
infektioner
/
sygdomme
/
import-og-tropesygdomme
/
dysenteri-shigella-tarminfektion
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
om-infektioner
symptomer
sygdomme
bakteriesygdomme
hepatitis-smitsom-gulsot
hiv-og-aids
import-og-tropesygdomme
afrikansk-sovesyge-trypanosomiasis
amoebiasis-amoebeinfektion
babesiose
bloed-chanker-ulcus-molle
chagas-sygdom
chikungunyavirussygdom
COVID-19 SARS CoV-2
Mpox
dengue-feber
dracunculiasis
dysenteri-shigella-tarminfektion
ebola-infektion
flodblindhed
gul-feber
hjemvendt-fra-troperne-undersoeges-for-parasitsygdom
japansk-encephalitis
kolera
lassafeber
leishmaniasis
leptospirose
malaria
mers
pest
q-feber
sars
spedalskhed
rickettsioser
tilbagefaldsfeber
tungiasis
tyfus-og-paratyfus
vestnilfeber
zikavirus
koenssygdomme
prionsygdomme
protozoer-og-orme
svampeinfektioner
tuberkulose
oevrige-sygdomme
virusinfektioner
diverse
undersoegelser
illustrationer
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{69EDA352-59D6-43DB-8E3F-3AE577D8ABD4}" Name="dysenteri-shigella-tarminfektion" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{C2F8221B-3A60-4EF3-8A08-63B4564C2E7E}" SortOrder="800" PublishDate="2011-01-14T09:33:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Fakta</h2> <ul> <li>Shigelladysenteri eller bacillær dysenteri er en meget smitsom tarminfektion med shigellabakterier. Infektionen kan medføre feber, påvirket almentilstand samt blod, slim og pus i afføringen.</li> <li>Shigellabakterier er meget smitsomme og kan smitte fra person til person og via fødemidler og vand forurenet med afføring fra et menneske </li> <li>De fleste tilfælde erhverves i forbindelse med udlandsrejser, men der ses også udbrud forårsaget af importerede grøntsager</li> <li>Det fleste tilfælde af shigella infektion er milde og går over af sig selv. I svære tilfælde, oftest pga <em>Shigella dysenteriae</em>, behandler man dog med antibiotika.</li> <li>Det er vigtigt, at den syge får tilstrækkeligt med væske</li> <li>Hygiejniske forholdsregler, specielt bør personer med shigella infektion informeres om god håndhygiejne.</li> <li>Der findes ingen vaccine mod shigella</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Hvad er shigella dysenteri?</h2> <p>Dysenteri er en mavetarminfektion, som medfører alvorlig diarré, ofte med blod i afføringen. Der findes to typer af dysenteri:</p> <ul> <li>Bacillær dysenteri, som skyldes bakterier af arten <em>Shigella</em></li> <li><em></em><em>A</em>møbe dysenteri, som skyldes en tarmparasit, <em>Entamoebae histolytica</em></li> </ul> <p>Shigella dysenteri skyldes infektion med bakterier fra <em>Shigella</em>-familien. Der findes fire undertyper: <em>S. dysenteriae</em>, <em>S. boydii</em>, <em>S. flexneri</em> og <em>S. sonnei</em>, hvoraf kun de to sidstnævnte forekommer herhjemme. </p> <p>Der påvises omkring 100 til 200 tilfælde af shigellose årligt i Danmark. Langt det fleste (80 %) er erhvervet i forbindelse med udlandsrejse, ofte under dårlige hygiejniske forhold. Shigella findes, i modsætning til salmonella og campylobacter, kun hos mennesker.</p> <p>De fleste tilfælde af shigellosis har som regel et mildt forløb og går over af sig selv, men man kan udvikle alvorlig diarre med blod og pus i afføringen.</p> <p>Shigellabakterierne er meget smitsomme og kan smitte direkte fra person-til-person. Derfor er shigellabakterierne formentlig årsag til de mange epidemier med dysenteri, som er beskrevet siden oldtiden, ofte i forbindelse med militære felttog. Sygdommen kunne få stor udbredelse under dårlige hygiejniske forhold. Personer med dysenteri udgjorde gennem hyppige diarréer og dårlige hygiejniske forhold en stor smitterisiko overfor deres omgivelser.</p> <h2>Hvad er symptomerne på shigella dysenteri?</h2> <p>Dysenteri skyldes som nævnt infektion med bakterier fra <em>Shigella</em>-familien. Der findes fire undertyper: <em>S. dysenteriae</em>, <em>S. boydii</em>, <em>S. flexneri</em> og <em>S. sonnei</em>. De to førstnævnte er de alvorligste og forekommer især i udviklingslande, de to sidstnævnte giver som regel mildere sygdom.</p> <p><em>S. sonnei, </em>som er årsag til omkring 60 % af tilfælde af shigellose, har ofte et mildt forløb med 2 til 10 løse afføringer, mavesmerter og let feber, men der er sjældent blod i afføringen. Afføringshyppigheden aftager derefter i løbet af en uges tid.</p> <p>Andre shigelloser kan give mere akut og alvorlig sygdom (dysenteri):</p> <ul> <li>Feber</li> <li>Almen sygdomsfølelse</li> <li>Krampeagtige smerter i maven</li> <li>Hovedpine</li> <li>Det første døgn er der talrige vandtynde diarréer (tyndtarmsfasen). Efter 1-2 døgn afløses de vandtynde diarréer af 10-30 afføringer med slim og blod (tyktarmsfasen)</li> <li>I udtalte tilfælde (meget sjældent) ses forvirring, delirium, shock og feberkramper hos børn</li> <li><em>Shigella dysenteriae </em>kan lave et giftstof, shigatoksin, der kan medføre hæmolytisk-uræmisk syndrom</li> </ul> <h3>Hvordan stilles diagnosen?</h3> <p>Diagnosen stilles på grundlag af rejseanamnese og symptomer. </p> <p>Diagnosen bekræftes normalt ved at påvise shigellabakterier i afføringen eller ved dyrkning eller PCR-test. </p> <h2>Hvad skyldes shigella dysenteri?</h2> <p>Shigellabakterierne invaderer i første døgn efter infektionen slimhinden i tyndtarmen og derefter tyktarmen. Nederste del af tyktarmen og endetarmen bliver mest betændt. </p> <p><em>S. sonnei</em> giver kun en overfladisk betændelse i tyktarmen, mens den mere aggressive type, <em>S. dysenteriae,</em> giver dybere betændelse med sår i slimhinden i tyktarmen. I de fleste tilfælde forbliver infektionen i tarmslimhinden, og bakterierne spreder sig sjældent til blodet.</p> <h3>Hvordan smitter dysenteri?</h3> <p>Shigellabakterier er meget smitsomme. Der skal kun relativt få bakterier (10-500) til, for at man bliver smittet. Derfor kan smitte ske fra person-til-person, som følge af dårlig håndhygiejne, og via fødemidler og vand forurenet med afføring fra mennesker. </p> <p>I troperne kan fluer overføre shigellabakterier fra menneskeafføring til mad. Der ses ofte også videresmitte i en begrænset kreds, fx smitte inden for familier eller mellem børn i en børneinstitution. I de senere år er der også set mange tilfælde af smitte via seksuel kontakt. </p> <p>I Danmark har importerede grøntsager også ved flere lejligheder vist sig at være kilde til shigellose. Bakterierne dræbes let af desinfektionsmidler og tåler dårligt surt miljø, indtørring og lys.</p> <p>Normalt udskilles bakterien i afføringen 1-4 uger. Nogle få procent bliver langvarige bærere. </p> <h2>Hvordan behandler man shigella dysenteri?</h2> <p>Målet med behandlingen er at helbrede infektionen, forhindre komplikationer og forebygge smitte. P<span style="color: black;">atienten bør instrueres i god håndhygiejne for at begrænse spredning af smitte.</span></p> <p>Infektion med <em>Shigella dysenteriae</em> behandles altid med antibiotika, mens tarminfektion<span style="color: black;"> forårsaget af andre <em>Shigella </em>arter normalt går over af sig selv. Ved fortsat diarré behandles <em>Shigella flexneri</em> og Shigella <em>boydii </em>med antibiotika. Behandling med antibiotika kan forkorte sygdommens varighed, mindske risiko for komplikationer samt reducere person-til-person-smitte.</span></p> Det er vigtigt, at den syge får rigeligt med væske. Børn i 2-10 årsalderen skal drikke 100-200 ml saft efter hver løs afføring. Man må ikke tage stoppende medicin, der dæmper diarréen. <p>Børn, personer i visse erhverv og kroniske bærere over to måneders varighed bør behandles med antibiotika, for at forhindre spredning af smitte.</p> <h3>Hvad kan jeg selv gøre?</h3> <p>Du kan opretholde god håndhygiejne og undgå at spise forurenet mad.</p> <h3>Hvordan undgår jeg at få eller forværre dysenteri?</h3> <p>Især når man rejser til udlandet til områder med dårlige hygiejniske forhold, er følgende forholdsregler vigtige:</p> <ul> <li>Benyt kun vand, som sælges på flasker</li> <li>Vask hænder efter toiletbesøg, før du laver mad og før måltider</li> <li>Sund fornuft omkring valg af fødevarer</li> </ul> <p>Hvis man er smittet, skal man være meget omhyggelig med at vaske hænder efter toiletbesøg, og før man laver mad.</p> <p>Der findes ingen vaccine mod shigellosis.</p> <h2>Hvordan udvikler sygdommen sig?</h2> <p>Symptomerne kan variere fra mavesmerter og let feber til mere akut og alvorlig sygdom (dysenteri) med symptomer i form af </p> <ul> <li>feber</li> <li>hovedpine</li> <li>almen sygdomsfølelse</li> <li>krampagtige mavesmerter </li> <li>blod og pus i afføringen</li> </ul> <p>Det første døgn er der talrige vandtynde diarréer (tyndtarmsfasen). Efter 1-2 døgn afløses de vandtynde diarréer af 10-30 afføringer med slim og blod (tyktarmsfasen). I udtalte tilfælde (meget sjældent) ses forvirring, konfusion, shock og hos børn feberkramper.</p> <h3>Er dysenteri farligt?</h3> <p>Nej, dysenteri er normalt ikke farlig, hvis den diagnosticeres og behandles i tide.</p> <h3>Hvor udbredt/hyppig er dysenteri?</h3> <ul> <li>I troperne er <em>Shigella</em> en hyppig årsag til diarré</li> <li>På verdensplan inficeres over 200 millioner hvert år</li> <li>I udviklingslande forekommer flest tilfælde hos børn under 10 år, i de industrialiserede lande er sygdom hos voksne mere almindeligt</li> <li>I Danmark har der de seneste år været cirka 100-200 tilfælde om året. Over 80% smittes i udlandet</li> <li>Der har været flere udbrud relateret til importerede grøntsager. I 2020 var der et udbrud med 44 tilfælde, hvor smittekilden sandsynligvis var importeret, frisk mynte</li> <li>Der er de senere år beskrevet smitte ved seksuel kontakt, især hos mænd der har sex med mænd</li> </ul> <h3>Kan jeg få dysenteri mere end én gang?</h3> <p>Ja.</p> <h2>Kontrol og opfølgning</h2> <p>Personer, som har fået påvist shigellose og som arbejder:</p> <ul> <li>I levnedsmiddelindustrien (inkl. serveringssteder) med direkte eller indirekte kontakt med madvarer</li> <li>Sundhedspersonale med direkte kontakt (inkl. servering af mad) med patienter</li> </ul> <p>bør ikke udføre deres arbejde, mens de har symptomer. Personer, ansat i fødevarebranchen, som får påvist shigella-infektion, skal som hovedregel have to negative afføringsprøver, før de kan genoptage deres arbejde. Dette vil dog i den konkrete situation bero på et skøn foretaget af embedslægen. </p> <p>Hvis der er tale om <em>S. dysenteriae,</em> er der nogle specielle regler om kontrolundersøgelser af afføringen.</p> <p>Medlemmer af familien eller andre med meget nær kontakt til en person, som har fået påvist <em>S. dysenteriae,</em> og som arbejder i ovennævnte brancher, bør også undersøges for eventuelle bakterier i afføringen.</p> <h2>Dysenteri og børneinstitutioner</h2> <p>Børn i førskolealderen, der har fået påvist <em>S. dysenteriae</em>, og som er i institutioner (inkl. børnehave), bør holdes hjemme fra institutionen, indtil de ikke har symptomer mere, og indtil der er 2 negative kontrolprøver. Dette vil dog i den konkrete situation bero på et skøn foretaget af embedslægen.</p> <h2>Vil du vide mere?</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=DC8D7064206A48DA8F4F2E3A7599E386&_z=z">Shigellainfektioner</a> - for sundhedsfaglige</li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">30401</TextField> <TextField Name="PageTitle">Dysenteri (shigella tarminfektion)</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Dysenteri (shigella tarminfektion)</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2023-10-25T10:19:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{C6ADCEFC-5807-4E1B-B90D-58EE678666AB}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{ED7CEC94-3F7A-4FB5-BBB0-A3681BCFC481}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">9</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Shigelladysenteri er en smitsom tarminfektion, som ofte giver blodig diarré. Man bliver smittet som følge af dårlig håndhygiejne via forurenet mad.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="ICD10">DA030, DA031, DA032, DA033 </TextField> <TextField Name="ICPC2">D70</TextField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\anda</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">blodig diare, dysenteri, diarre, shigella, shigellose, dysenteri, shigellainfeksjon, shigelloser, blodig diarré, taminfektion, blod i diare, Dysenteri (shigella tarminfektion)</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_15</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
14.500 characters