campylobacter-tarminfektion
Portal
/
patienthaandbogen
/
mave-og-tarm
/
sygdomme
/
tarminfektioner
/
campylobacter-tarminfektion
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
om-mave-og-tarm
symptomer
sygdomme
mundhule
taender
spiseroer
mavesaek
tyndtarm
tyktarm
endetarm
bughule
bugspytkirtel
galdeveje
lever
coeliaki
inflammatorisk-tarmsygdom
tarminfektioner
amoebiasis-amoebeinfektion
campylobacter-tarminfektion
diar-foraarsaget-af-antibiotikabrug
e-coli-tarminfektion
giardiasis
kolera
omgangssyge-virus
pseudomembranoes-enterokolitis
salmonella
turistdiare
rotavirusinfektion
tarminfektion-med-norovirus
vtec
yersiniainfektion
oevrige-sygdomme
diverse
behandling
undersoegelser
illustrationer
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{27983AB6-19E3-47AC-9528-A22DC04BC295}" Name="campylobacter-tarminfektion" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{1104CCAB-A44F-4F3F-8034-543D10AE0498}" SortOrder="0" PublishDate="2008-11-07T10:52:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Fakta</h2> <ul> <li>Campylobacter er med ca. 4.000 tilfælde om året den mest almindelige årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark</li> <li>Det er en almindelig årsag til rejsediarré, en tredjedel af tilfældene kommer efter udlandsrejse</li> <li>Smitte sker overvejende ved indtagelse af kyllingekød</li> <li>De hyppigste symptomer er almen utilpashed, feber, influenzalignende symptomer, smerter i maven og vandtynde diarréer, ofte med blod og slim i afføringen</li> <li> Tilstanden går i de fleste tilfælde over af sig selv i løbet af få dage uden behandling</li> <li>I svære tilfælde med høj feber og blodig diarre eller varighed over én uge behandles med antibiotika</li> <li>Sjældne komplikationer til campylobacter infektion er reaktiv artritis og Guillain-Barrés syndrom</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Hvad er campylobacter tarminfektion?</h2> <p>Akut diarresygdom forårsaget af bakterien <em>Campylobacter jejuni</em> (95 %) eller <em>Campylobacter coli </em>(5 %)</p> <h2>Hvad er symptomerne på campylobacter tarminfektion?</h2> <p>De typiske symptomer ved denne infektion er:</p> <ul> <li>Almen utilpashed, feber og influenzalignende symptomer</li> <li>Derefter udvikles diarré af og til med blod og slim i afføringen</li> <li>Der er ofte kraftige kolikagtige mavesmerter</li> </ul> <h3>Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?</h3> <p>Ved diarré mister man væske. Det er derfor vigtigt at drikke rigeligt. Hvis man ikke er i stand til at drikke tilstrækkeligt væske og får svær væskemangel (dehydrering), kan man blive forvirret (konfus). Dette kræver, at man bliver indlagt på hospital for at få tilført væske direkte i blodet. </p> <p>Desuden bør man i tilfælde af høj feber og blodig diarré eller diarré i mere end én uge søge læge.</p> <h3>Hvordan stilles diagnosen?</h3> <p>Diagnosen stilles ved at påvise bakterien i en afføringsprøve ved dyrkning eller PCR-test.</p> <p>I milde/moderate tilfælde, der ikke kræver indlæggelse på hospital, er der oftest ikke behov for undersøgelse af afføringen.</p> <h2>Hvorfor får man campylobacter tarminfektion?</h2> <p>Campylobacter bakterien smitter overvejende ved at indtage forurenet mad og ofte under udlandsrejse. Bakterien inficerer og medfører betændelse i tarmslimhinden, hvilket er årsagen til, at man får diarré med blod og slim.</p> <p>Campylobacteriose er en såkaldt zoonose, hvilket betyder, at smitten kommer fra dyr. Bakterierne findes i tarmen på flere landbrugsdyr, som fjerkræ, svin og kvæg. </p> <p>Smitte sker hyppigst ved at spise kyllingekød, men kan også ske ved at indtage grøntsager, som er forurenet af kødsaft. Smitte fra person til person kan også ske, men er sjældent. </p> <h2>Hvordan behandler man campylobacter tarminfektion?</h2> <p>De fleste tilfælde går over af sig selv i løbet af få dage uden behandling, men nogle har diarre i 1-2 uger. </p> <p>I svære tilfælde med høj feber og blodig diarré eller langvarig diarré (> én uge) behandles med antibiotika i form af azithromycin i 3 dage.</p> <p>Når man er syg med diarré, er god personlig hygiejne vigtig for at undgå at smitte andre. Det vil først og fremmest sige, at man skal vaske hænder grundigt, når man har været på toilettet og ved tilberedning af mad. Personer, som arbejder med mad eller servering, sygemeldes for at undgå spredning af smitte.</p> <ul> <li>I starten af diarré-perioden bør man drikke rigeligt væske: <ul> <li>For børn 2-10 år: 100-200 ml saft efter hver løs afføring</li> <li>For voksne: Drikke mere end sædvanligt</li> <li>For både børn og voksne gælder, at man skal undgå at dække sit behov for væske med sodavand</li> </ul> </li> <li>Hvis man har begyndende tegn på væskemangel, bør man drikke sukker-saltopløsning <ul> <li>Hjemmelavet: ½ teskefuld (2,5 ml) bordsalt og 3 spiseskefulde (45 ml) sukker i en liter vand</li> </ul> </li> </ul> Der kan i svære tilfælde være behov for indlæggelse på hospital til undersøgelse og behandling med væske og antibiotika. <h3>Hvordan forebygges smitte?</h3> <ul> <li>Vær påpasselig med kyllingekød mens det stadig er råt.</li> <li>Kylling og hakket kød bør være godt gennemstegt eller kogt</li> <li>Opbevar maden ved køletemperatur (+4<sup>°C</sup>)</li> <li>God hygiejne i køkkenet er vigtigt (vask knive, skærebræt og køkkenudstyr, som har været i kontakt med råt kød og uvaskede grøntsager).</li> <li>Hold kød og grøntsager adskilt når du laver mad.</li> <li>Vask hænder efter toiletbesøg, efter kontakt med dyr og før du laver mad</li> <li>Ved ophold i områder med dårlige hygiejniske forhold: Sørg for god håndhygiejne - særligt i forbindelse med måltider og drik vand på flaske</li> </ul> <h2>Hvordan udvikler sygdommen sig?</h2> <p>De fleste tilfælde går over af sig selv i løbet af få dage uden behandling.</p> <h3>Er campylobacter tarminfektion farligt?</h3> <p>Generelt ikke og dødeligheden er lav.</p> <p>I de mest alvorlige tilfælde kan man blive meget syg, og i sjældne tilfælde kan man udvikle en alvorlig tilstand kaldet toksisk megacolon.</p> <p>Nogle få procent kan efter uger infektionen få ledbetændelse (reaktiv artritis), som skyldes aktivering af immunsystemet.</p> <p>Omkring én ud af 5.000 udvikler Guillain-Barrés syndrom, hvor immunsystemet angriber nerverne og medfører lammelser.</p> <h3>Hvor udbredt/hyppig er campylobacter tarminfektion?</h3> <ul> <li>Campylobacter er med ca. 4.000 tilfælde om året i Danmark den hyppigste bakterielle tarminfektion.</li> <li>Ca. en tredjedel smittes under udlandsophold.</li> </ul> <h2>Vil du vide mere?</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=02F2ED7ED48B4F2E80EA95487DC2C2B7&_z=z">Campylobacter tarminfektion</a> - for sundhedsfaglige</li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">2188</TextField> <TextField Name="PageTitle">Campylobacter tarminfektion</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Campylobacter tarminfektion</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2023-02-06T12:44:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{C6ADCEFC-5807-4E1B-B90D-58EE678666AB}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{26E8FF8A-82A3-4E33-AEC4-889C9763B0DA}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">9</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Campylobacter har de sidste 15 år været den almindeligste årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark. Ca. en tredjedel af alle tilfælde er erhvervet i udlandet (hyppigt Tyrkiet, Spanien og Thailand</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{37FAF8C0-7527-48CA-9ECE-FCC7E8CBB368}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="ICD10">DA045</TextField> <TextField Name="ICPC2">D70</TextField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\kack</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">Campylobacter tarminfektion, campylobacter infektion, diaré, zoonose, Turistdiaré, Zoonoser, diare, diarre, tynd mave, dårlig mave, tynd mave med blod, blod i tynd afføring</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_15</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
9.705 characters