kulhydrattaelling-ved-type-1-diabetes
Portal
/
patienthaandbogen
/
hormoner-og-stofskifte
/
undersoegelser
/
kulhydrattaelling-ved-type-1-diabetes
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
om-hormoner-og-stofskifte
symptomer
sygdomme
undersoegelser
bmi-kropsmasseindeks
hormonudredning
knogletaethedsmaalinger
kulhydrattaelling-ved-type-1-diabetes
mr-skanninger
roentgen-af-knoglerne
skintigrafi-af-binyrerne
skintigrafi-af-biskjoldbruskkirtlerne
skintigrafi-af-skelettet
skintigrafi-af-skjoldbruskkirtlen
illustrationer
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{35F3E9D3-8675-44B1-8B5C-935AC7E2319C}" Name="kulhydrattaelling-ved-type-1-diabetes" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{A2055000-BCC3-4143-A968-209979ED06CD}" SortOrder="400" PublishDate="2019-03-13T00:00:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Fakta</h2> <ul> <li>Kulhydrattælling er en metode, hvorved en person med type 1 diabetes lærer at vurdere. hvor meget kulhydrat der er i et måltid</li> <li>Man kan derefter beregne <ul> <li>Hvilken dosis hurtigvirkende insulin, der er behov for at tage til et måltid </li> <li>Hvor meget ekstra insulin man skal tage, hvis blodsukkeret ligger højere end ønsket før et måltid </li> </ul> </li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Hvad er kulhydrattælling?</h2> <p>Når personer uden diabetes spiser et måltid, laver bugspytkirtlen mere insulin. Dette sikrer, blodsukkeret kun stiger beskedent, typisk op til højest 8 mmol/l. Efter 2 -3 timer er blodsukkeret tilbage til den værdi, som det havde før måltidet, typisk omkring 5. </p> <p>Det er maden/måltidets indhold af kulhydrater der afgør, hvor meget blodsukkeret stiger, og dermed også hvor meget ekstra insulin, bugspytkirtlen skal lave.</p> <p>Hos en person med type 1 diabetes kan bugspytkirtlen ikke producere insulin. Personen er derfor afhængig af at få tilført insulin som indsprøjtninger. Insulinen gives dels som langtidsvirkende insulin og dels som hurtigvirkende insulin til måltiderne:</p> <ul> <li>Formålet med det langtidsvirkende insulin er at sikre, at blodsukkeret mellem måltider og om natten er på et niveau på 4 - 7 mmol/l</li> <li>Formålet med det hurtigvirkende insulin er at sikre, at blodsukkeret stiger til maks. 8 - 10 mmol/l i relation til måltiderne. Læs mere om <a href="~/link.aspx?_id=968D79F6A28D49D9A085F1E3CF7E41F3&_z=z">insulinbehandling ved type 1 diabetes</a></li> </ul> <p>Hvis en person med diabetes skal have mulighed for at spise måltider med varierende mængder, er der også behov for, at personen kan justere dosis af hurtigvirkende insulin.</p> <h2>Hvad bruges kulhydrattælling til?</h2> <p>Kulhydrattælling er en metode, hvor personen med diabetes lærer at vurdere visuelt, hvor meget kulhydrat der er i et måltid. Man kan derefter beregne, hvor meget hurtigvirkende insulin man skal tage. De centrale begreber i kulhydrattælling er:</p> <ul> <li><strong>Kulhydrat-ratio</strong>, som er den mængde kulhydrat, der dækkes af 1 IE måltidsinsulin</li> <li><strong>Insulin følsomhed</strong>, som er hvor meget blodsukkeret falder, når der uafhængigt af måltid gives 1 enhed insulin. Insulin følsomhed bruges, hvis blodsukkeret før et måltid er højere end ønskelig, fx 8 hvor det ønskelig er 6 mmol/l.</li> <li><strong>Målblodsukker</strong>, som er det niveau som blodsukkeret ideelt bør ligge på før næste måltid, typisk 5 - 6 mmol/l.</li> </ul> <p>Personer med type 1 diabetes, der anvender insulinpumpe, uddannes altid i kulhydrattælling. Metoden kan imidlertid også bruges til personer som er i pen behandling. Personer som begynder at bruge kulhydrattælling, kan forvente at få bedre kontrol af blodsukkeret i form af både færre høje og lave blodsukre.</p> <h2>Hvordan forbereder jeg mig?</h2> <p>Hvis du ønsker at vide mere om kulhydrattælling, skal du tage det op med det ambulatorie/hospital, hvor du får kontrolleret din type 1 diabetes. Her vil man kunne fortæller dig mere om metoden. Du vil kunne blive uddannet i at anvende metoden og kan også får vejledning i, hvilke forskellige tekniske hjælpemidler der findes, fx apps som kan beregne den insulin mængde, du konkret skal tage. </p> <h2>Hvis du vil vide mere</h2> <ul> <li><a rel="noopener noreferrer" href="https://diabetes.dk/sundhed/mad/kulhydrat/kulhydrattaelling" target="_blank">Diabetesforeningen. Kulhydrattælling</a> - sådan tæller du kulhydrater og justerer blodglukose.</li> <li><a href="https://diabetes.dk/diabetes-1/egenomsorg-og-foelgesygdomme/apps-og-andre-vaerktoejer-til-hverdagen-med-diabetes-1/app-til-kulhydrattaelling.aspx">Diabetesforeningen. App om kulhydrattælling</a> </li> <li><a href="https://videncenterfordiabetes.dk/">Videnscenter for Diabetes</a> - <a href="https://videncenterfordiabetes.dk/livet-med-diabetes/hverdagen/mad-og-drikke/kulhydrattaelling">film om kulhydrattælling</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=9E696C1B2AE04D1085F91C827E7B9B6A&_z=z">Kulhydrattælling - for sundhedsfaglige</a></li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">40309</TextField> <TextField Name="PageTitle">Kulhydrattælling ved type 1 diabetes</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Kulhydrattælling ved type 1 diabetes</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2023-10-30T13:02:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{D684CA89-CE62-41CF-96A0-066328CEE0BD}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{FDEF4DBD-AAF0-4AF0-82F7-983F8710B93E}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">4</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Kulhydrattælling er en metode, hvorved en person med type 1 diabetes lærer at vurdere, hvor meget kulhydrat der er i et måltid</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\anda</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">Kulhydrattælling, type 1 diabetes, kulhydrater, målblodsukker, insulin, insulinfølsomhed</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_18</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
7.264 characters