danske-naeringsstofsanbefalinger
Portal
/
Home
/
Sandkasse-WogK
/
brystrekonstruktion-med-expander
/
danske-naeringsstofsanbefalinger
/
Home
findbehandler
fuldmagt
MinSundhedsjournal
registreringer
Borger
pro
spaerring
Fagperson
Drift
sundhedsjournalen
Sandkasse-WogK
antiphospholipid-antistof-syndrom
templates-paa-sdk-emneside
kampagner
dissemineret-intravaskulaer-koagulation
kost-og-symptomliste
brystrehabilitering
hjaelp
kliniske-retningslinjer
tsa-tester-alt
HelloWorld
Hjaelp til sundheddk
Kontaktside
screening-for-depression-hos-unge
brystrekonstruktion-med-expander
danske-naeringsstofsanbefalinger
information-gode-raad-fra-plastikkirurg
information-gode-raad-fra-fysioterapeut
vaevsstimulering-oevelser-efter-operation
bevaegelighed-smidighed-styrke-oevelser
fysioterapeuter-knaeartrose
KC Pentia
LAV IKKE OM hoved-halskraeft
Kopi af Medienavigationsside
smerteplastre
Medienavigationsside
Katrine
HDE
KSU
Mette
PHA
sicas
basislisten-redirect
PraksisinformationsNyhedsskabelon
cille-tester
cme-tester-alt
cme
COVID19ogMedicin
obstetrics-gynecology
borgergenererede-sundhedsdata
CHH
swe
teratom-cystisk
Vibeke
Tekstlaengder
HovedmenuIkonbar
om-sundhedsjournalen
ovelsesfilm
sundhedstilbud2
arvelig-risiko-for-brystkraeft
brugertest
laegehaandbogen
medicinkortet
panelet
patientforeninger
Sso
undervisning
telekol
aftaler
fravalg
MinSundhed
naar-du-venter-paa-svar
stamkort
Lokal-soeg
projekter
soft
soft1
soft2
Fejlsider må-ikke-slettes
sundhedstilbud
genvej-sundhedsjournal
smitteregistrering
e-journal
info
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{EB9D0F36-584F-4C99-B466-4429AEB0F663}" Name="danske-naeringsstofsanbefalinger" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{C8DDD50F-4AFA-4C8F-AD10-E89C99B80A99}" SortOrder="100" PublishDate="2009-03-07T16:20:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Anbefalet fordeling af energigivende næringsstoffer<a href="%20" title="Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity. Denmark: Nordic Council of Ministers; 2014" data-value-piped="Nordic Council of Ministers|Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity|Denmark|Nordic Council of Ministers|2014" data-type="book-reference" data-value="Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity. Denmark: Nordic Council of Ministers; 2014" data-url="reference-link">#</a></h2> <ul> <li>Anbefalingerne gælder for voksne og børn over 2 år </li> <li>Fedt <ul> <li>Totalt fedtindhold i kosten anbefales udgøre 25-40 % af det samlede energiindtag <br> <ul> <li>Ved kostplanlægning benyttes midterste værdi (32-33 %), med fokus på fedtkvalitet</li> </ul> </li> <li>Fedtkvalitet: <ul> <li>Indtag af mættede fedtsyrer anbefales begrænses til maksimalt 10 % af det samlede energiindtag</li> <li>Enkeltumættede fedtsyrer bør udgøre 10-20 % af det samlede energiindtag</li> <li>Flerumættede fedtsyrer bør udgøre 5-10 % af det samlede energiindtag, hvoraf n-3 fedt (omega-3) bør udgøre mindst 1 %</li> <li>Essentielle fedtsyrer (n-3 og n-6) bør udgøre ≥3 % af det samlede energiindtag</li> <li>Transfedtsyrer anbefales at være så lavt som muligt</li> </ul> </li> <li>Gravide og ammende: <ul> <li>Essentielle fedtsyrer (n-3 og n-6) bør udgøre ≥5 % af det samlede energiindtag</li> <li>n-3 bør udgøre ≥1 % af energiindtaget, hvoraf 200 mg/d anbefales at komme fra docosahexaenoic acid (DHA)</li> </ul> </li> </ul> </li> <li>Kulhydrater <ul> <li>Kulhydrater anbefales udgøre 45-60 % af det samlede energiindtag<br> <ul> <li>Ved kostplanlægning benyttes midterste værdi (52-53 %), med fokus på kvaliteten af kulhydrater og især kostfibre </li> </ul> </li> <li>Kulhydratkvalitet: <ul> <li>Tilsat sukker anbefales udgøre mindre end 10 % af det samlede energiindtag</li> <li>Kostfibre anbefales dagligt udgøre mindst 25 g for kvinder og 35 g for mænd, svarende til ca. 3g kostfibre/1000 kJ (240 kcal). <ul> <li>Børn bør indtage mindst 2-3 g kostfibre/1000 kJ (240 kcal)</li> </ul> </li> </ul> </li> </ul> </li> <li>Protein <ul> <li>Protein bør udgøre 10-20 % af det samlede energiindtag, svarende til 0,8-1,5 g protein/kg kropsvægt/dag <ul> <li>Ved kostplanlægning benyttes 15 % hos raske børn og voksne</li> <li>Indtag af 0,83 g/kg kropsvægt/dag vil opretholde proteinbalancen hos 97,5 % af befolkningen<a href="http://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/WHO_TRS_935/en/" title="WHO. Protein and amino acids requirement in human nutrition: Report of a Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation.: World Health Organization 2007 Report No.: 935" data-type="other-reference" data-value="WHO. Protein and amino acids requirement in human nutrition: Report of a Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation.: World Health Organization 2007 Report No.: 935" data-url="http://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/WHO_TRS_935/en/">#</a> </li> </ul> </li> <li>Ældre (≥65 år) bør indtage 15-20 E % af det samlede energiindtag fra protein, svarende til 1,1-1,3 g protein/kg kropsvægt/dag <ul> <li>18 E % benyttes ved kostplanlægning hos ældre</li> </ul> </li> <li>Ved energiindtag under 8 MJ vil proteinindtaget ofte overstige 20 % af det samlede energiindtag for at sikre et mindsteindtag på 0,83 g protein/kg/d </li> </ul> </li> </ul> <h3>Status fra Danskernes kostvaner 2011-2013<a href="%20" title="DTU fødevareinstituttet, afdeling for ernæring. Danskernes kostvaner 2011-2013 Hovedresultater. Danmark: DTU fødevareinstituttet; 2015" data-value-piped="DTU fødevareinstituttet, afdeling for ernæring|Danskernes kostvaner 2011-2013 Hovedresultater|Danmark|DTU fødevareinstituttet|2015" data-type="book-reference" data-value="DTU fødevareinstituttet, afdeling for ernæring. Danskernes kostvaner 2011-2013 Hovedresultater. Danmark: DTU fødevareinstituttet; 2015" data-url="reference-link">#</a> viser:</h3> <ul> <li>Indtag af totalt fedt, kulhydrater og protein er indenfor anbefalet mængde</li> <li>Kvaliteten af fedt og kulhydrater lever ikke op til anbefalingerne og kan med fordel forbedres: <ul> <li>Spis mindre mættet fedt. Mættet fedt udgør i gennemsnit 15 % af totalt energiindtag</li> <li>Spis mindre tilsat sukker. Tilsat sukker indtages i gennemsnit 9 E %, men indtaget er skævt fordelt. Især børn og visse voksne spiser for meget tilsat sukker</li> <li>Spis flere kostfibre. Kostfibre bidrager kun med 22g/dag i gennemsnit, mod de anbefalede 25-35g</li> </ul> </li> </ul> <ul> <li>Fra næringsstof til mad anbefales: <ul> <li>spis mere fuldkorn</li> <li>spis flere grøntsager og frugt</li> <li>spis mere fisk</li> <li>spis mindre rødt kød</li> <li>spis mindre tilsat sukker</li> </ul> </li> </ul> <h2>Anbefalet indtag af vitaminer og mineraler<a title="Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity. Denmark: Nordic Council of Ministers; 2014" data-value-piped="Nordic Council of Ministers|Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity|Denmark|Nordic Council of Ministers|2014" data-type="book-reference" data-value="Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity. Denmark: Nordic Council of Ministers; 2014" data-url="reference-link">#</a></h2> <ul> <li>Anbefalet indtag af vitaminer og mineraler for raske voksne (18-60 år) er angivet per person/dag til brug ved planlægning af kost til grupper af personer </li> <li>Behovet er lavere hos næsten alle enkeltpersoner</li> </ul> <p>Tabel 1: Anbefalet mængde vitaminer for raske voksne (18-60 år)</p> <table class="vandret-layout" style="top: 1075px; width: 821px; height: 114px;"> <thead> <tr class="vandret-layoutTableEvenRow"> <th scope="col" class="vandret-layoutTableEvenCol"> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableOddCol"> <p>Vit. A<br> RE</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableEvenCol"> <p>Vit. D<br> µg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableOddCol"> <p>Vit. E<br> α-TE</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableEvenCol"> <p>Vit. C<br> mg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableOddCol"> <p>Thiamin<br> mg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableEvenCol"> <p>Riboflavin<br> mg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableOddCol"> <p>Niacin<br> NE</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableEvenCol"> <p>Vit. B<sub>6<br> </sub>mg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableOddCol"> <p>Folat<br> µg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableEvenCol"> <p>Vit. B<sub>12<br> </sub>µg</p> </th> </tr> </thead> <tbody> <tr class="vandret-layoutTableOddRow"> <th scope="row" class="vandret-layoutTableEvenCol">Kvinder </th> <td class="vandret-layoutTableOddCol">700</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">10</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">8</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">75</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">1,1</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">1,3 (1,2)</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">15 (14)</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">1,2 </td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">300-400*</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">2,0 </td> </tr> <tr class="vandret-layoutTableEvenRow"> <th scope="row" class="vandret-layoutTableEvenCol">Mænd</th> <td class="vandret-layoutTableOddCol">900 </td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">10 </td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">10</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">75</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">1,4 (1,3)</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">1,6 (1,5)</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">19 (18)</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">1,5</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">300</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">2,0</td> </tr> </tbody> </table> <p>Anbefalet mængde i parentes indikerer lavere behov i aldersgruppen 31-60 år.<br> *400 µg folat til kvinder i fertil alder </p> <ul> <li>Anbefalet indtag hos ældre > 60 år: <ul> <li>ældre (75 år +) har større behov for vitamin D (20 µg)</li> <li>kvinder > 60 år ses større behov for vitamin B<sub>6</sub> (1,3 mg) og lavere behov for niacin (13 NE)</li> <li>mænd > 60 år ses større lavere behov for både riboflavin (1,3-1,4) og niacin (15-16 NE) </li> </ul> </li> </ul> <p> </p> <p>Tabel 2: Anbefalet mængde mineraler for raske voksne (18-60 år)</p> <table class="vandret-layout"> <thead> <tr class="vandret-layoutTableEvenRow"> <th scope="col" class="vandret-layoutTableEvenCol"> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableOddCol"> <p>Calcium</p> <p>mg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableEvenCol"> <p>Fosfor</p> <p>mg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableOddCol"> <p>Jern</p> <p>mg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableEvenCol"> <p>Jod</p> <p>µg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableOddCol"> <p>Kalium</p> <p>g</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableEvenCol"> <p>Magnesium</p> <p>mg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableOddCol"> <p>Selen</p> <p>µg</p> </th> <th scope="col" class="vandret-layoutTableEvenCol"> <p>Zink</p> <p>mg</p> </th> </tr> </thead> <tbody> <tr class="vandret-layoutTableOddRow"> <th scope="row" class="vandret-layoutTableEvenCol">Kvinder</th> <td class="vandret-layoutTableOddCol">800 </td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">600</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">9-15*</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">150</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">3,1 </td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">280</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">50</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">7</td> </tr> <tr class="vandret-layoutTableEvenRow"> <th scope="row" class="vandret-layoutTableEvenCol">Mænd </th> <td class="vandret-layoutTableOddCol">800 </td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">600</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">9</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">150</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">3,5</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">350</td> <td class="vandret-layoutTableOddCol">60</td> <td class="vandret-layoutTableEvenCol">9</td> </tr> </tbody> </table> <p>*15 mg jern anbefales til menstruerende kvinder. 15 mg jern dagligt (ved 15 % absorption) vil dække jernbehovet hos 90 % kvinder i fertil alder.</p>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageReferences"><![CDATA[<a href="https://altomkost.dk/fileadmin/user_upload/altomkost.dk/Slet_ikke_filliste/Raad_og_anbefalinger/Nordic_Nutrition_Recommendations_2012.pdf">Nordic Nutrition Recommendations</a>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">4886</TextField> <TextField Name="PageTitle">Danske næringsstofsanbefalinger</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Danske næringsstofsanbefalinger</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2016-10-28T00:00:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0B2732DC-7199-4D80-BB5C-AE584F4548F6}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{9240F87A-FE81-40E5-A079-F715F683A0B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="MetaInformation"> <LinkField linktype="internal">3</LinkField> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> <LinkField linktype="internal">4</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">3</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Totalt fedtindhold i kosten bør udgøre 25-40 % af total energiindtag.Ved kostplanlægning benyttes midterste værdi (32-33 E %), med fokus på fedtkvalitet.</TextField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\boc</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">kostanbefalinger, Danske næringsstofsanbefalinger, næringsstoffer, anbefalinger til kosten</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_3</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
16.732 characters