smagsforandring
Portal
/
patienthaandbogen
/
kraeft
/
sygdomme
/
raad-til-kraeftpatienter
/
smagsforandring
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
om-kraeft
symptomer
sygdomme
blod-og-lymfe-kraeft
brystkraeft
gynaekologisk-kraeft
hormonkirtel-kraeft
hud-kraeft
lunger-kraeft
mavetarm-kraeft
mandlige-koensorganer-kraeft
nervesystemet-kraeft
nyrer-og-urinveje-kraeft
oere-naese-hals-kraeft
oeje-kraeft
behandlingsmetoder
lindrende-behandling
hjaelpe-og-stoetteordninger
boern-og-unge-og-kraeft
den-sidste-tid-hjemme
raad-til-kraeftpatienter
diarre
Ikke-medicinsk-behandling-af-forstoppelse-hos-kraeftpatienter
kostraad-til-kraeftpatienter
kostraad-ved-gener-under-kraeftsygdom
kostraad-ved-nedsat-appetit
kostraad-ved-straale-og-kemoinduceret-diarr
kvalme
lidt-om-naeringsstofferne
mundtoerhed-ved-kraeftsygdom
smagsforandring
oem-mundhule-og-sarte-slimhinder
forebyg-kraeft
at-dele-en-krise-i-livet
diverse
undersoegelser
illustrationer
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{13C90389-CDEF-4BDC-B6CC-AA1D18637AB4}" Name="smagsforandring" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{3E16FC79-AD45-47F7-861D-763F3C948C8B}" SortOrder="1100" PublishDate="2009-05-18T11:08:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Fakta</h2> <ul> <li>Kemoterapi, strålebehandling og en del medicin kan give ændringer i smagssansen</li> <li>Forandringerne er afhængige af flere faktorer, blandt andet i hvilken grad behandlingen har påvirket eller skadet smagsløgene og spytkirtlerne </li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<p><strong>Denne information er beregnet til kræftpatienter og deres pårørende. </strong></p> <p>Mange kræftpatienter oplever smagsforandringer, og mange oplever, at "intet smager som før". Under kemoterapi kan maden smage af pap eller jern.</p> <h2>Kemoterapi og strålebehandling påvirker</h2> <p>Forandret smag i forbindelse med kemoterapi varer normalt fra et par dage til flere uger efter afsluttet behandling. I forbindelse med strålebehandling mod hoved-hals området kan smagsforandringerne vare i hele den periode, behandlingen foregår og flere måneder efter, at behandlingen er afsluttet.</p> <h2>Smagsforandringer er individuelt betingede</h2> <p>Ved normal smag skelner vi mellem surt, sødt, salt og bittert. Under behandling og på grund af selve sygdommen kan smagssansen og evnen til at opfatte smag blive forandret. </p> <p>Forandringerne er afhængige af flere faktorer, blandt andet i hvilken grad behandlingen har påvirket eller skadet smagsløgene og spytkirtlerne i munden. Derfor kan nogle patienter opleve, at de har behov for noget mere sødt, for at det skal smage sødt, mens andre - uanset mængde - ikke oplever, at det bliver sødt nok. En del patienter siger, at de har brug for mere af både surt og sødt, for at mad og drikke skal smage. Andre klager over en bitter eller metallisk smag, når de spiser rødt kød eller drikker rødvin</p> <h2>Aversion mod enkelte madvarer</h2> <p>Smagsforandringer kan også give aversion mod enkelte madvarer, som for eksempel især kød, rødvin og kaffe. Oplevelsen af dette er meget individuel og som regel forbigående.</p> <p>Prøv at undgå de madvarer, du ikke har lyst til, eller som giver dig ubehag. Find erstatninger: drik for eksempel te i stedet for kaffe og spis ris frem for kartofler. Erstat rødt kød med andre proteinrige råvarer som fisk, skaldyr, kylling, kalkun, æg, mælk, ost, bønner, ærter og nødder.</p> <p>Du kan bruge bacon, skinke eller løg for at tilføre grøntsagerne mere smag. Manges erfaring er også, at mad smager bedst ved stuetemperatur.</p> <h2>"Smagen er væk!"</h2> <p>Strålebehandling mod mundhulen kan føre til, at smagssansen forsvinder helt. Patienter, som har fået en sådan behandling, fortæller, at det at spise føles som at tygge bomuld eller savsmuld.</p> <p>Hvis lugtesansen også er tabt eller reduceret, kan det være vanskeligt at få lyst til mad.</p> <p>Farverig mad kan bedre noget på dette. Ligeså en indbydende præsentation af maden og servering i små portioner. Er lugtesansen intakt, kan du prioritere mad, som lugter godt.</p> <h2>Marinade og krydderi</h2> <p>Du kan også prøve at marinere kødet for at få en anden smag. Prøv dig frem med eksempelvis frugtjuice, vin, olie/eddike-dressing, chutney, sojasovs etc. </p> <p>Eksperimenter med krydderier og prøv typer, du som regel ikke bruger. Rosmarin, oregano, hvidløg, ingefær og basilikum er nogle muligheder. Det er spændende at prøve sig lidt frem, men vær forsigtig med krydderier, hvis dine mund- og svælgslimhinder er sarte. Og er smagsoplevelsen svækket, så brug lugtesansen til at tænke dig til, hvordan maden smager.</p> <h2>Råd ved smagsforandringer</h2> <ul> <li>Vælg de madvarer du har lyst til, og som ikke giver dig ubehag</li> <li>Hvis du ikke har lyst til rødt kød, prøv andre proteinrige madvarer, som fisk, skaldyr, kylling, kalkun, æg, mælk, ost, bønner, ærter og nødder</li> <li>Brug marinader</li> <li>Brug urter og krydderier, gerne typer du som regel ikke bruger</li> <li>Brug bacon, skinke eller løg for at tilføre grøntsager mere smag</li> <li>Vælg farverige madvarer og mad som lugter godt</li> <li>Server maden ved stuetemperatur</li> </ul> <h2>Vil du vide mere?</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8648B0CDDCD64F728C1681D67C614BD3&_z=z">Appetitvækkende mad</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=4E664CEE8582496E8ADE34B99D46223A&_z=z">Kostråd til kræftpatienter</a> </li> <li>Ved behov for yderligere råd eller vejledning, kontakt <a href="http://cancer.dk/">Kræftens Bekæmpelse</a></li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">1866</TextField> <TextField Name="PageTitle">Smagsforandring</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Smagsforandring</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2023-10-17T16:10:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{B1D40C58-6E29-4B85-8A45-EFA8706B8C83}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{ED7CEC94-3F7A-4FB5-BBB0-A3681BCFC481}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">11</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Kemoterapi, strålebehandling og en del medicin kan give smagsforandringer. Forandringerne er afhængige af flere faktorer, blandt andet i hvilken grad behandlingen har påvirket eller skadet smagsløgene og spytkirtlerne. </TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\flpo</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">kostråd, appetit, kostråd, Kræft, smagsændring, Smagsforandring</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_14</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
7.570 characters