madforgiftning
Portal
/
patienthaandbogen
/
mave-og-tarm
/
sygdomme
/
oevrige-sygdomme
/
madforgiftning
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
om-mave-og-tarm
symptomer
sygdomme
mundhule
taender
spiseroer
mavesaek
tyndtarm
tyktarm
endetarm
bughule
bugspytkirtel
galdeveje
lever
coeliaki
inflammatorisk-tarmsygdom
tarminfektioner
oevrige-sygdomme
arbrok
blaamuslingeforgiftning
brok
brok-indeklemt
baendelorme
carcinoide-svulster
invaliderende-kroniske-bugvaegssmerter-anterior-cutant-nerve-entrapment-syndrom-acnes
kroniske-lyskesmerter-uden-forudgaaende-operation-sports-hernie
kroniske-smerter-efter-operation-for-lyskebrok
lyskebrok-hos-boern
medfoedt-misdannelse-ved-navlen-urachus
navlebrok-hos-boern
rectus-diastase
saarbrok
cirkulationsstop-i-tarmen-akut-akut-tarmiskaemi
akut-og-kronisk-ophoer-af-blod-og-ilt-til-tarmen
cystisk-fibrose
forstoppelse-hverdagskost
fruktoseintolerans
gastrointestinale-stromale-tumorer-gist
madforgiftning
miltskade
navlebrok
porfyri
sammenvoksninger-i-bugen-adhaerencer
straaleskadet-tarm
tarminvagination
tilbagevendende-mavesmerter-hos-boern
diverse
behandling
undersoegelser
illustrationer
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{5DC0061D-771A-448A-8349-F3511D8BB67E}" Name="madforgiftning" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{41E6B28C-6D96-427A-81C9-98252BFB8292}" SortOrder="1000" PublishDate="2008-10-09T15:35:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Fakta</h2> <ul> <li>Madforgiftning skyldes, at man har spist mad, der er fordærvet af giftstoffer fra bakterier</li> <li>Symptomerne på madforgiftning opstår kort efter, at man er blevet smittet: få timer for opkast og maksimum et døgn for diarré </li> <li>Opkastningerne ophører oftest inden for 12 timer. Diarréen kan vare ved i op til et par døgn </li> <li>Man kan få ondt i maven og feber på grund af giftstoffer i maden </li> <li>Der er som regel ikke behov for en specifik behandling. Det er kun sjældent nødvendigt at blive indlagt på sygehus</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Hvad er madforgiftning?</h2> <p>Madforgiftning er en sygdom, hvor man kan få:</p> <ul> <li>Ondt i maven</li> <li>Kvalme</li> <li>Opkastning</li> <li>Feber og diarré</li> </ul> <p>Symptomerne opstår akut nogle få timer efter, at man har spist mad, som er fordærvet af giftstoffer fra bakterier (toksiner). Afhængigt af hvilken slags giftstoffer der er tale om, kan man også få kulderystelser og feber, diarré og blive <a href="~/link.aspx?_id=A080D88FE8334FC0B72C7FB372870359&_z=z">dehydreret</a> (væskemangel). </p> <p>Tilstanden kan ramme grupper af personer, som har spist den samme slags mad.</p> <h4>Madforgiftning og fødevareinfektion - to forskellige tilstande</h4> <p>Der er forskel på en madforgiftning og en fødevareinfektion:</p> <ul> <li>En <strong>madforgiftning </strong>opstår som nævnt, når maden indeholder bakterielle giftstoffer, de såkaldte ”toksiner”. Symptomerne på en madforgiftning kommer hurtigt, dvs. blot få timer efter, at man har spist den fordærvede mad</li> <li>En <strong>fødevareinfektion </strong>skyldes derimod infektion med bakterier, vira eller parasitter. Symptomerne på en fødevareinfektion opstår normalt en til flere dage efter, man har spist den forurenede mad</li> </ul> <p>Det er formentlig kun en lille del af alle udbrud af madforgiftninger, som anmeldes til <a href="http://www.foedevarestyrelsen.dk/">Fødevarestyrelsen</a>. Fødevareinfektioner som skyldes, at madvarer er forurenet med bakterier, vira samt parasitter er dog langt hyppigere.</p> <h2>Hvad er symptomerne på madforgiftning?</h2> <p>Symptomerne er kvalme, opkastninger, diarré og feber.</p> <h3>Hvilke symptomer skal du være særligt opmærksom på?</h3> <p>Hvis man har udtalt mangel på væske (er dehydreret), kan det blive nødvendigt at opsøge læge.</p> <h2>Hvordan stilles diagnosen?</h2> <p>Der går som regel 1-6 timer, fra man har spist den fordærvede mad, til symptomerne opstår. </p> <p>Lægen stiller oftest diagnosen på den typiske sygehistorie med kvalme, diarré, opkastninger, feber og mavesmerter nogle timer efter, man har indtaget maden. Ofte har andre, som har spist det samme måltid, lignende gener. </p> <p><strong>Se animation om fordøjelsen </strong> </p> <p>[23VIDEO=https://film.sundhed.dk/v.ihtml/player.html?token=e1bc6ac8362389818a90e59c3294c334&source=embed&photo%5fid=76396422|app=false]</p> <h2>Hvorfor får man madforgiftning?</h2> <p>Dårlig hygiejne i køkkenet er den hyppigste årsag til opblomstring af skadelige bakterier, som dermed vokser i maden og producerer giftstoffer. Som regel skyldes sygdommen at: </p> <ul> <li>Maden har stået fremme for længe</li> <li>Maden har været nedkølet utilstrækkeligt eller for langsomt</li> <li>Maden har været opbevaret for varmt</li> <li>Madrester er ikke blevet tilstrækkeligt opvarmet</li> <li>Frugt og grønt ikke er blevet skyllet tilstrækkeligt</li> </ul> <p>Dette giver bakterierne gode vilkår for vækst, som kan medføre en stor produktion af giftstoffer, som irriterer mavesækken og tarmen. Bakterierne er sjældent sygdomsfremkaldende i sig selv, men kan danne sporer, der er inaktive, og som er modstandsdygtige overfor opvarmning. Sporerne kan blomstre op igen og føre til yderligere vækst af bakterier ved manglende nedkøling.</p> <p>Giftstoffer (toksiner) fra stafylokok-bakterier er den almindeligste årsag, dernæst fra bakterien <em>Bacillus cereus</em> eller <em>Clostridium perfringens</em>. Disse giftstoffer er som regel stabile overfor varme. Dette betyder, at hvis der først er dannet giftstoffer, så hjælper det ikke at opvarme maden efterfølgende. </p> <p><strong>Stafylokok-toksin: </strong>Stafylokokker findes hos mennesker først og fremmest på huden og i næsen. 20-30 % af alle raske voksne er bærere af denne bakterie. Faren for smitte er størst fra køkkenpersonale, som har haft stafylokokinfektioner på huden. Bakterien kan overføres til maden. Den findes oftest i gravad laks, skaldyr, smørrebrød og kolde anretninger, der er blevet forurenede.</p> <p><strong>Bacillus cereus-toksin: </strong>Bakterien findes overalt i jorden og i vores miljø. Når man høster grøntsager, vil bakterien følge med. Sporer fra bakterien findes derfor oftest i vegetabilske produkter som ris og mel. Men den kan også findes i andre former for mad. </p> <p>Diarré skyldes ofte smitte fra kød- og grønsagsretter eller fra mælkeprodukter og desserter. Opkastninger skyldes oftest smitte fra f.eks. ris og risretter.</p> <h2>Hvordan behandler man madforgiftning?</h2> <p>Sygdommen går normalt over af sig selv i løbet af 12-24 timer, mens giftstofferne passerer gennem mavetarmkanalen. Der findes ingen bestemt måde at behandle en madforgiftning på. </p> <ul> <li>Man bør drikke rigeligt med vand eller saft, mens man har det dårligt</li> <li>I alvorligere tilfælde, særligt hos små børn og ældre mennesker, kan det blive nødvendigt med indlæggelse. På hospitalet får man tilført væske via en blodåre for at undgå, at man bliver dehydreret</li> <li>For at undgå madforgiftning bør man være forsigtig med mad, der har stået længe fremme i varmen - og undlade at genopvarme madrester flere gange</li> </ul> <h3>Hvad kan jeg selv gøre?</h3> <p>Vær agtpågivende - specielt på steder med generel dårlig hygiejne.</p> <h3>Hvordan undgår jeg at få eller forværre en madforgiftning?</h3> <p>Hvis man er ansat i et storkøkken, bør man informeres om risikoen for at sprede smitsomme sygdomme, hvis hygiejnen er dårlig. Varm mad bør opbevares rygende varm, indtil den serveres. Rygende varm vil sige over 60 grader. De toksinproducerende bakterier er kun et problem, hvis de får lov til at vokse i maden, så der bliver et meget stort antal. Ellers er de ikke sygdomsfremkaldende.</p> <p>Skal maden nedkøles, bør dette ske hurtigt og i små mængder. Maden skal være nedkølet fra over 60 grader til 5 grader på højst tre timer. Madrester skal altid opvarmes tilstrækkeligt koldt for at udgå vækst af bakterier.</p> <h3>Hvornår skal jeg søge hjælp?</h3> <p>Hvis du bliver meget påvirket og/eller får væskemangel, bør du kontakte en læge.</p> <h2>Hvordan udvikler sygdommen sig?</h2> <p>Som regel går tilstanden over af sig selv. Opkastninger forsvinder indenfor de første 12 timer - hvorimod diarréen kan vare ved i et par døgn.</p> <h3>Er madforgiftning farlig?</h3> <p>Det kan den være hos mindre børn og ældre mennesker.</p> <h3>Hvor hyppig er madforgiftning?</h3> <ul> <li>Det er svært at svare på, da kun en lille del af alle madforgiftninger indrapporteres til fødevaremyndighederne</li> <li>Det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention har data, der tyder på at fødevareinfektioner (og altså ikke forgiftninger) årligt rammer 1 ud af 6 personer i USA</li> </ul> <h2>Vil du vide mere?</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=F5AC170C07EE4CD98A7C588A25AB16F0&_z=z">Madforgiftning - for sundhedsfaglige</a></li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">2254</TextField> <TextField Name="PageTitle">Madforgiftning</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Madforgiftning</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2023-12-18T10:39:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{528AE6CA-5620-492D-8749-F051C04404B5}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{38A2EF96-CA6D-4047-AB47-529CC80F5EA6}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">9</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Madforgiftning skyldes, at man har spist mad, der er fordærvet af bakterielle giftstoffer. Madforgiftning har en kort inkubationstid: få timer for opkast og maksimum et døgn for diare </TextField> <TextField Name="MetaTagTitle">Madforgiftning - Patienthåndbogen på sundhed.dk</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="ICD10">DA05, DT62 </TextField> <TextField Name="ICPC2">A86, D73</TextField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\anda</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">bacillus, madforgiftning, stafylokok, fødevareforgiftning, madforgiftning, diaré, opkastninger, kvalme, diare, diarre</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_15</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
11.576 characters