maerkning-af-foedevarer
Portal
/
patienthaandbogen
/
allergi
/
sygdomme
/
foedevareallergi-og-intolerance-kostraad
/
maerkning-af-foedevarer
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
om-allergi
sygdomme
atopisk-eksem-boerneeksem
diverse
foedevareallergi-og-intolerance-kostraad
coeliaki
coeliaki-kostbehandling
diaetforsoeg-uden-maelk
eliminationsdiaet-let-oversete-foedevarer
fisk-overfoelsomhed-over-for
foedevareallergi-har-jeg-det
frugt-og-baer-overfoelsomhed-over-for
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
hvedeallergi
kost-og-allergi-boern-og-gravide
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktoseintolerans-kostraad
maelkeallergi
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed-over-for
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
foedevareallergi-og-intolerance-tjeklister
indeklima
oevrige-sygdomme
symptomer
undersoegelser
illustrationer
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{9D24A686-A7B6-4641-98CA-5DB5753AAC33}" Name="maerkning-af-foedevarer" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{F4B1C2CA-A922-461D-9E49-8A7D08985F0B}" SortOrder="1500" PublishDate="2011-01-25T13:42:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Fakta</h2> <ul> <li> Hvis du har fødevareallergi, er det vigtigt, at du tjekker ingredienslisten på madvarerne</li> <li> De fødevarer eller stoffer, du er allergisk overfor, kan indgå som ingredienser i andre fødevarer </li> <li> De 14 mest almindelige allergener fra fødevarer vil altid være stå opført i ingredienslisten </li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Når du har fødevareallergi</h2> <p>Når du har fødevareallergi er det vigtig at tjekke ingredienslisten på de madvarer, du køber. Den fødevare eller det stof, du ikke tåler, kan indgå som ingrediens i andre fødevarer.</p> <h2>Hvad er allergenlisten?</h2> <p>Allergenlisten er en liste over de 14 mest almindelige fødevareallergener. Disse 14 allergener skal fremgå af ingredienslisten på færdigpakkede fødevarer. </p> <ol> <li>Glutenholdige kornprodukter, det vil sige hvede (som fx spelt og khorasanhvede), rug, byg, havre eller hybridiserede stammer heraf</li> <li>Krebsdyr, såsom rejer, hummer, krebs og skaldyr</li> <li>Æg </li> <li>Fisk </li> <li>Jordnødder </li> <li>Soja </li> <li>Mælk</li> <li>Nødder, dvs. mandler (Amygdalus communis L.), hasselnødder (Corylus avellana), valnødder (Juglans regia), cashewnødder (Anacardium occidentale), pekannødder (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), paranødder (Bertholletia excelsa), pistacienødder (Pistacia vera), queenslandnødder (Macadamia ternifolia)</li> <li>Selleri </li> <li>Sennep </li> <li>Sesamfrø </li> <li>Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg/kg eller 10 mg/liter udtrykt som SO2</li> <li>Lupin</li> <li>Bløddyr såsom østers, musling og blæksprutte</li> </ol> <p>Det skal fremgå af ingredienslisten på færdigpakkede fødevarer, hvis ovenstående allergener indgår i fødevaren.</p> <p>Det er vigtigt at være ekstra opmærksom på ingredienser, såsom fx remoulade, bouilloner, ketchup og blandingskrydderier, herunder karry. De kan indeholde allergener og skal stå i ingredienslisten.</p> <h2>Færdigpakkede fødevarer</h2> <p>Der er regler for mærkning af fødevarer. Det skal fremgå tydeligt, hvad de indeholder.</p> <p>Mærkningen af fødevarer skal sikre, at forbrugerne får de nødvendige oplysninger om produktet, både hvad angår indhold, næring, holdbarhed og oprindelse. På færdigpakkede fødevarer skal oplysninger om allergener altid være skriftlige og påført emballagen.</p> <h2>Fødevarer, som ikke er pakket ind</h2> <p>Fødevarer, som pakkes ind mens du venter, regnes ikke for færdigpakkede fødevarer. Her gælder et andet regelsæt. Disse fødevarer behøver derfor ikke at være mærket. Dog skal der, jf. mærkningsbekendtgørelsen, oplyses om allergener enten skriftligt eller mundtligt.</p> <p>Det betyder at på restauranter, caféer eller hos bageren skal du blot spørge personale om allergener i deres fødevarer/menuer. De er forpligtet til at oplyse om allergener, enten skriftligt eller mundtligt. </p> <p>Oplysning om allergener kan fremgå på forskellige måder, fx på deres hjemmeside, på et skilt eller på menukort. </p> <h2>Ingredienslisten</h2> <h3>Rækkefølge</h3> <p>Oplysningerne om madens indhold findes i ingredienslisten, hvor ingredienserne står i rækkefølge efter faldende vægt. Der er mest af det, der står først i ingredienslisten og mindst af det, der står til sidst.</p> <p> Den generelle regel er, at alle ingredienser skal oplyses i ingredienslisten. </p> <h3>Ændringer i indholdet</h3> <p>Det er vigtigt, du læser deklarationen hver gang du handler. Producenten kan nemlig ændre sammensætningen af varen fra gang til gang.</p> <h3>Manglende ingrediensliste</h3> <p>Fødevarer, som ikke er mærket med ingrediensliste, bør altid bruges med stor forsigtighed. Ved pakninger, hvis største overflade er mindre end 10 cm<sup>2</sup>, er det frivilligt for producenten at påføre varen en ingrediensliste. </p> <p>Det skal dog altid fremgå, hvis varen indeholder en af de 14 ingredienser, som oftest er årsag til overfølsomhed (Allergenlisten). </p> <p>For nogle grupper af fødevarer er ingredienslisten frivillig uanset pakningens størrelse. </p> <p>Det gælder fx for:</p> <ul> <li>Uforarbejdet, frisk frugt og friske grøntsager, ost og smør </li> <li>Drikkevarer med en alkoholprocent over 1,2 procent</li> </ul> <p>Det skal dog altid fremgå, hvis varen indeholder en af de 14 ingredienser, som oftest er årsag til overfølsomhed.</p> <h3>"Kan indeholde spor af"</h3> <p>Det er frivilligt, hvorvidt en fødevareproducent vælger at benytte betegnelsen "Kan indeholde spor af". </p> <p>Når et produkt "kan indeholde spor af" betyder det, at der kan være risiko for, at en eller flere allergener forekommer i fødevaren. Allergenerne er ikke tilsat, men kan være overført fra en tidligere produktion på samme maskine. Et klassisk eksempel er spor af små mængder af nødder i mysliblandinger. </p> <h2>Vil du vide mere?</h2> <p>Du kan læse mere om <a href="https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Maerkningsvejledning/Sider/default.aspx">mærkning af fødevarer </a>på Fødevarestyrelsens hjemmeside.</p> <h3>Kostråd </h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=3CD5D467782A42029AC48AC48B4F3610&_z=z">Mælkeallergi</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=208731CF05D54072B0ED88B22102B15C&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B2569DF2DFCE4CBC8F7CE99A5F3D1005&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=23748155D98B4A7BB783040BBE1BD9E6&_z=z">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=A574B1F5C0F04133A54EC6CD4CEFCF24&_z=z">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=CC04E62307D644F0BD579FAD968545BB&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=C7816B3E003549B7A82475B5831BDC70&_z=z">Laktoseintolerans, kostråd</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=91D21E7B0A554493A9F61C4E63F5BDD9&_z=z">Cøliaki</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=CAC213DB472447E787C16EB57263957A&_z=z">Æg, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0BBAEC6CEC9549419A97847C7338C681&_z=z">Fisk, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=5AFA6E1C1D0F4E1D871457B36B0FD730&_z=z">Soja, overfølsomhed</a></li> </ul> <h3>Tjeklister</h3> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8E5687F51C6B4288AA322A9EE05C2F5D&_z=z">Tjekliste for børn med fødevareallergi/-intolerans</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0C5BBA59AD8147058706D2D3C78A04E5&_z=z">Tjekliste for voksne med fødevareallergi/-intolerans</a> </li> </ul> <h3>Om fødevareallergi og fødevareintolerans</h3> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareallergi og -intolerans - for sundhedsfaglige</a></li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">830</TextField> <TextField Name="PageTitle">Mærkning af fødevarer</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Mærkning af fødevarer</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-01-18T16:54:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">9</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">De fødevarer eller stoffer, du er allergisk overfor, kan være brugt som ingredienser i andre fødevarer. Derfor er det nødvendigt, at du læser varedeklarationen, når du køber ind.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\anda</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">forurening, madvarer, Mærkning af fødevarer, mærkning, fødevareintolerance, intolerance, ingredienser</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_15</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
10.831 characters