laktoseintolerans-kostraad
Portal
/
patienthaandbogen
/
allergi
/
sygdomme
/
foedevareallergi-og-intolerance-kostraad
/
laktoseintolerans-kostraad
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
om-allergi
sygdomme
atopisk-eksem-boerneeksem
diverse
foedevareallergi-og-intolerance-kostraad
coeliaki
coeliaki-kostbehandling
diaetforsoeg-uden-maelk
eliminationsdiaet-let-oversete-foedevarer
fisk-overfoelsomhed-over-for
foedevareallergi-har-jeg-det
frugt-og-baer-overfoelsomhed-over-for
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
hvedeallergi
kost-og-allergi-boern-og-gravide
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktoseintolerans-kostraad
maelkeallergi
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed-over-for
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
foedevareallergi-og-intolerance-tjeklister
indeklima
oevrige-sygdomme
symptomer
undersoegelser
illustrationer
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{C7816B3E-0035-49B7-A824-75B5831BDC70}" Name="laktoseintolerans-kostraad" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{F4B1C2CA-A922-461D-9E49-8A7D08985F0B}" SortOrder="1300" PublishDate="2011-01-26T10:35:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Fakta</h2> <ul> <li>Laktose er det samme som mælkesukker </li> <li>Ved laktoseintolerans er tarmens evne til at nedbryde mælkesukker helt eller delvist gået tabt</li> <li>Ufordøjet laktose i tarmen er ufarligt, men kan give ubehag, mavekneb og diarré</li> <li>Laktosefrie produkter er lige så næringsholdige, som almindelige mælkeprodukter </li> <li>Erstatter du almindelige mælkeprodukter med laktosefri mælkeprodukter, er der ingen behov for kosttilskud</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Laktoseintolerans</h2> <p>Laktose er navnet på mælkesukker. Det findes i mælk og mejeriprodukter, som indeholder kulhydrat - altså mælkesukker. Ved laktoseintolerans er tarmens evne til at nedbryde mælkesukker helt eller delvis gået tabt. Laktose kommer derfor ufordøjet gennem tarmen, og dette giver ubehag i form af mavekneb, oppustethed eller diarré. Det er ufarligt, men ubehageligt. </p> <p>Det er individuelt, hvor meget laktose du eller dit barn kan tåle, før der opstår symptomer. Er du meget følsom overfor laktose, vil det være nødvendigt at spise en helt laktosefri kost, men langt de fleste bliver symptomfrie på en laktosereduceret kost. Det betyder, at de tåler et lavt indhold af laktose i kosten. </p> <p>Hvis du eller dit barn har akutte symptomer, som følge af en reaktion på laktose, anbefales det at starte med en helt laktosefri kost. Når du eller dit barn er symptomfrit, kan laktoseindholdet i kosten gradvist øges for at finde ud, hvor meget laktose du/barnet tåler. </p> <p>Målet er at komme frem til kost, hvor indholdet af laktose er tilpasset efter den mængde der tåles. Måske kan du tåle mælk i kaffen, men får symptomer hvis du drikker et stort glas mælk. </p> <h2>Laktosefri kost</h2> <p>Laktosefri kost er en kost uden laktose. Når du skal følge en laktosefri kost, kan du erstatte mælk, yoghurt, fløde, smøreost og creme fraiche med laktosefri varianter. </p> <p>Der findes rigtig mange laktosefri mælkeprodukter på markedet i dag. Faste, hvide skæreoste og smør indeholder kun spor af laktose og kan også spises ved laktosefri kost.</p> <h3>Drikke</h3> <p>Der findes laktosefrie udgaver af mælk, yoghurt, creme fraiche og fløde i de fleste fødevarebutikker. Laktosefri produkter indeholder samme mængde kalk og protein som almindelige mælkeprodukter og er derfor rigtig gode alternativer. </p> <h3>Færdigmad</h3> <p>Fødevarer, der indeholder mælk, skal altid deklareres tydeligt. </p> <p>Laktose brugt som bærestof, skal nævnes i ingredienslisten. Hvis mælkeingrediensen står langt nede på listen over ingredienser - kan der være tale om en meget lille mængde laktose i det samlede produkt, og at produktet tåles. Den eneste måde, at undersøge dette på er ved at afprøve/spise det, og se om du oplever symptomer. </p> <h3>Spise ude</h3> <p>Mælkeprodukter indgår i mange færdigfremstilede produkter og sammensatte madretter. Det bedste er at undgå sammensatte produkter/retter og hellere vælge rene råvarer fx kylling, fisk, kartofler, ris, grøntsager. </p> <p>At din mad er stegt i smør er ikke et problem. </p> <p>Desserter/is kan indeholde fløde og andre laktoseholdige mælkeprodukter, så spørg, om der findes en mælkefri dessert. </p> <p>Du kan købe fordøjelsesenzymer til nedbrydning af laktose. Disse fås i håndkøb og du kan tage dem i forbindelse med måltidet. Enzymkapslerne indeholder de fordøjelsesenzymer, <br> din krop mangler til at nedbryde laktose.</p> <h3>Ernæringsmæssige konsekvenser</h3> <p>Mælk og mælkeprodukter er en vigtig kilde til kalk, protein og riboflavin (B2) i den danske kost. Vælger du laktosefri komælksalternativer i stedet for almindelig mælk og mælkeprodukter, er der ingen ernæringsmæssige konsekvenser, da laktosefri komælksprodukter indeholder samme mængde næringsstoffer. Erstatter du med plantedrikke skal du være opmærksom på indholdet af calcium heri. </p> <h2>Laktosereduceret kost </h2> <p>Det er forskel på, hvor meget laktose der er i de forskellige mælkeprodukter. Der er mest laktose i mælk og yoghurt og meget lidt eller kun spor af laktose i smør og ost. </p> <p>Eksempler på laktoseindholdet i mælkeprodukter:</p> <ul> <li>2 dl glas mælk: 9,6 gram laktose</li> <li>2 dl yoghurt naturel: 9,4 gram laktose</li> <li>2 dl syrnet yoghurt: 7,4 gram laktose</li> <li>2 dl glas kærnemælk: 7 gram laktose</li> <li>100 gram hytteost: 2,5 gram laktose</li> <li>50 gram fetaost: 0,3 gram laktose</li> <li>1 skive skæreost (20 gram): spor af laktose</li> </ul> <p>Det er individuel hvor meget laktose du kan tåle i din kost, før du oplever symptomer. Normalvis tåles 7-12 g dagligt. Prøv dig frem. </p> <p>Start gerne med en laktosefri kost, så du opnår at blive symptomfri.</p> <p> Dernæst kan du tilføre lidt laktose i din kost og registrere, hvor meget laktose du kan indtage, før du oplever symptomer. </p> <p>Fordel laktose over dagen - lidt af gangen, og øge mængden gradvist hver dag. Når du får symptomer, kender du din tærskelværdi, din grænse. </p> <p><strong>Eksempel på testperiode:</strong></p> <p>Dag 1: 2 spsk. mælk (0,7 gram laktose)</p> <p>Dag 2: 1/2 dl mælk (2,4 gram laktose)</p> <p>Dag 3: 1 dl mælk (4,8 gram laktose)</p> <p>Dag 4: 1,5 dl mælk (7,2 gram laktose) - og sådan forsætter du. </p> <p>Hvis du fx oplever symptomer, når du drikker 2 dl mælk, men ikke ved 1,5 dl mælk - vil din tolerance ligge mellem 7,2 gram og 9,6 gram laktose.</p> <p>Det giver god mening at finde sin personlige tolerance for laktose, da du fx kan tillade dig mælk i kaffen, uden at mælken skal være laktosefri. </p> <h3>Lovgivning</h3> <p>Hverken i Danmark eller i EU er der regler for, hvilke fødevarer der må indeholde laktose, eller hvor meget laktose en fødevare må indeholde. Der er heller ingen regler, der siger, at man som producent eller forhandler skal oplyse om, hvor meget laktose fødevaren indeholder. </p> <p>Det betyder, at du som forbruger må læse på deklarationen og se, om der er mælk eller lignende i fødevaren.</p> <h2>Ingrediensliste for laktosereduceret kost</h2> <p>Husk at læse ingredienslisten, hver gang du køber en fødevare. </p> <table cellspacing="0" cellpadding="4"> <tbody> <tr> <td> <p><strong>Indeholder laktose</strong></p> </td> <td> <p><strong>Alternativer uden laktose</strong></p> </td> </tr> <tr> <td><strong>Drikke:</strong> Alle typer komælk</td> <td><strong>Drikke:</strong> Laktosefri komælksprodukter, vand, saft, juice, kaffe, te</td> </tr> <tr> <td><strong>Grød:</strong> Industrifremstillet grød med mælk, <br> industrifremstillet vælling</td> <td><strong>Grød:</strong> Industrifremstillet grød uden mælk tilberedt med laktosefri mælk, <br> hjemmelavet grød/vælling tilberedt med vand eller laktosefri mælk</td> </tr> <tr> <td><strong>Fedtstof:</strong> </td> <td><strong>Fedtstof:</strong> Alle typer kan bruges, både smør, blandingsmargarine og olie</td> </tr> <tr> <td><strong>Pålæg:</strong> Friske oste blandt andet hytteost og smøreoste</td> <td><strong>Pålæg:</strong> Faste, hvide skæreoste og bløde oste, laktosefrie smøreoste, leverpostej og kødpålæg <br> pålæg af fisk og æg, frugt, syltetøj</td> </tr> <tr> <td><strong>Middagsmad:</strong> Risengrød, flødekartofler, kartoffelmos, sovs</td> <td><strong>Middagsmad:</strong> Kylling, fisk, kød, kartofler, ris, pasta, grøntsager</td> </tr> <tr> <td><strong>Dessert og andet:</strong> Fløde, creme fraiche, yoghurt, is, <br> lys chokolade</td> <td><strong>Dessert og andet:</strong> Laktosefri fløde, laktosefri creme fraiche, laktosefri skyr. Sorbet, laktosefri-is, soja-is, <br> mørk chokolade</td> </tr> </tbody> </table> <h2>Vil du vide mere?</h2> <h3>Kostråd</h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=2E29E33CDC8B4600BAFD15BFC9AD208A&_z=z">Laktoseintolerans, mælkeintolerans</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=9D24A686A7B6464198CA5DB5753AAC33&_z=z">Mærkning af fødevarer</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=3CD5D467782A42029AC48AC48B4F3610&_z=z">Komælksallergi, overfølsomhed over for komælksprotein</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=208731CF05D54072B0ED88B22102B15C&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=B2569DF2DFCE4CBC8F7CE99A5F3D1005&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=23748155D98B4A7BB783040BBE1BD9E6&_z=z">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=A574B1F5C0F04133A54EC6CD4CEFCF24&_z=z">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=CC04E62307D644F0BD579FAD968545BB&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=91D21E7B0A554493A9F61C4E63F5BDD9&_z=z">Gluten og hvede, overfølsomhed</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=CAC213DB472447E787C16EB57263957A&_z=z">Æg, overfølsomhed</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=0BBAEC6CEC9549419A97847C7338C681&_z=z">Fisk, overfølsomhed</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=5AFA6E1C1D0F4E1D871457B36B0FD730&_z=z">Soja, overfølsomhed</a></li> </ul> <h3>Tjeklister</h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=8E5687F51C6B4288AA322A9EE05C2F5D&_z=z">Tjekliste for børn med fødevareallergi/ -intolerans</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=0C5BBA59AD8147058706D2D3C78A04E5&_z=z">Tjekliste for voksne med fødevareallergi/ -intolerans</a> </li> </ul> <h3>Om fødevareallergi og fødevareintolerans</h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareallergi og -intolerans (for sundhedsfaglige)</a> </li> <li><a href="http://www.astma-allergi.dk/home">Astma-Allergi Danmark</a></li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">827</TextField> <TextField Name="PageTitle">Laktoseintolerans, kostråd</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Laktoseintolerans, kostråd</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-04-24T09:43:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">9</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Den ernæringsmæssige konsekvens af laktosefri kost afhænger af, om der bruges laktosefrie mælkeerstatninger, og hvordan kosten ellers er sammensat.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\ceko</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">intolerans, Laktoseintolerans, laktose, laktosereduceret kost, laktosereduceret, mælkeallergi, Mælkeintolerans, mælkesukker, laktoseintolerance, mælkeintolerance, kostråd ved laktoseintolerans, Laktoseintolerans og kostråd</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_15</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
14.442 characters