gastrisk-bypass-tidlige-kostraad
Portal
/
patienthaandbogen
/
hormoner-og-stofskifte
/
sygdomme
/
overvaegt-og-kost
/
gastrisk-bypass-tidlige-kostraad
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
om-hormoner-og-stofskifte
symptomer
sygdomme
knogleskoerhed-osteoporose
binyrerne
biskjoldbruskkirtlerne
hypofysen
koenshormonforstyrrelser
kolesterolforstyrrelser
overvaegt-og-kost
dumping-syndrom
fedmekirurgi
gastrisk-bypass-komplikationer
gastrisk-bypass-kontroller-dit-helbred
gastrisk-bypass-livet-efter
gastrisk-bypass-tidlige-kostraad
gastrisk-bypass-og-sleeve-operation-fysisk-aktivitet-efter-operation
hvad-er-en-sund-vaegt
kost-efter-bariatrisk-operation
overvaegt-hos-boern
overvaegt-hvad-er-det
overvaegt-og-fedme
overvaegt-og-fysisk-aktivitet-hold-dig-i-gang
overvaegt-og-kost-mad-i-loebet-af-dagen
overvaegt-og-kost-soede-sager-og-festmad
overvaegt-og-kostvaner-bliv-maet
overvaegtige-teenagere
slankekur-foerer-ofte-til-vaegtstigning
kost
skjoldbruskkirtlen
oevrige-sygdomme
diverse
diabetes-og-dagligdagen
diabetes-og-foelgesygdomme
diabetes-type-1-behandling
diabetes-type-1-hvad-er-det
diabetes-type-1-hvem-behandler-hvad
diabetes-type-2-behandling
diabetes-type-2-hvad-er-det
diabetes-type-2-hvem-behandler-hvad
undersoegelser
illustrationer
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{7174CC3E-041D-469B-8245-46AD7B73850C}" Name="gastrisk-bypass-tidlige-kostraad" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{E5AC3E95-B9FB-4989-A3DE-981D01DB90B8}" SortOrder="700" PublishDate="2011-02-09T11:01:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Gastrisk bypass - kostråd de første dage</h2> <ul> <li>Efter en gastrisk bypass skal du omlægge dine madvaner betydeligt </li> <li>De første dage efter indgrebet skal du leve af flydende føde. Efterhånden tåler du mad af stadig fastere konsistens</li> <li>Den mængde mad, som du kan spise, bliver mindre. Maden skal derfor være rig på næring</li> <li>Du har også behov for tilskud af vitaminer og mineraler</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<p>Efter en gastrisk bypass skal kosten justeres i flere trin. Du begynder med flydende kost, går over til moset konsistens og kan efterhånden spise små mængder af mange forskellige typer sund mad. Størrelsen af portionerne vil være meget mindre end dem, du tidligere har kunnet spise. Du vil få råd fra sygehuset om, hvor længe du skal spise flydende og blød mad.</p> <p><strong>Se animation om gastrisk bypass</strong></p> <p>[23VIDEO=https://film.sundhed.dk/v.ihtml/player.html?token=987135dc4e17f518553ec73e12dba8ec&source=embed&photo%5fid=79586563|app=false]</p> <h2>Generelle kostråd efter operationen</h2> <p>Efter gastrisk bypass omfatter kosten mad, som er proteinrig, og som indeholder få kalorier fra fedt og sukker. Eftersom du spiser små mængder, er det vigtigt, at den mad, du vælger, er næringsrig. Du har desuden behov for tilskud af vitaminer og mineraler.</p> <p>Spis roligt og langsomt. Tyg maden godt. Det kan tage 20-30 minutter at spise et måltid. Du bør ikke drikke til måltiderne, da risikoen for at overfylde mavesækken øges. Du bør drikke inden selve måltidet. Det er kun ved, at du tilpasser dig den nye måde at spise på, at du kan overvinde problemerne med den lille mavesæk, uden at du plages af "<a href="~/link.aspx?_id=2766929F91054A37AB9D460E359D84DB&_z=z">dumping</a>" symptomer (som kan være koldsved, hjertebanken, kraftige mavesmerter, diarre og trang til at lægge sig), kvalme og opkastninger.</p> <p>Du kan fortsat vælge det meste af den type mad, du kan lide. Men du skal lære ikke at spise for meget og dermed risikere ubehagelige bivirkninger. I festlige lag bør du fokusere på selskabet i stedet for at fokusere på maden.</p> <h2>Dine nye madvaner</h2> <h4> Spis kun små mængder</h4> <p>Den lille mavesæk rummer kun en lille mængde mad. Stop med at spise, så snart du begynder at føle dig mæt. Hvis du fortsætter med at spise, vil du få ubehag i form af "dumping", smerte, kvalme og eventuelt opkastninger.</p> <h4> Tyg grundigt og spis langsomt</h4> <p> Sørg for tilstrækkelig tid til måltidet. Tag altid meget små bidder. </p> <h4> Spis og drik aldrig samtidigt</h4> <p> Den lille mavesæk kan ikke rumme både mad og drikke. Derfor skal du drikke mellem måltiderne og ikke til måltiderne. Dette forhindrer, at mavesækken overfyldes.</p> <h4> Spis 4 til 6 måltider per dag</h4> <p> Hvis du kun spiser 2-3 måltider per dag, er der stor risiko for, at du ikke får tilstrækkeligt med energi og næring. Eftersom du kun kan spise små mængder på en gang, kan du få svært ved at få tilstrækkeligt med proteiner, mineraler og vitaminer. Hvis du spiser flere gange om dagen, er det mindre sandsynligt, at du bliver meget sulten og glemmer de nye madvaner.</p> <h4> Drik kun sukkerfrie drikke og undgå kulsyreholdige drikke</h4> <p>Drikkevarer med højt indhold af kalorier, f.eks. sodavand, kan føre til, at du ikke taber i vægt. Du bør desuden undgå drikke, der indeholder kulsyre den første måned. Herefter er det individuelt, om du kan tåle sådanne drikke.</p> <h2>Den første tid efter operationen </h2> <p>For detaljeret kostplan gå til artiklen om <a href="~/link.aspx?_id=D03568C292BC445CA2FAF136C7615C6C&_z=z">kost efter bariatrisk operation</a>.</p> <p>Den første tid lige efter operationen er mavesækkens kapacitet meget begrænset. Det betyder, at du kan spise meget lidt, og at du hurtigt vil føle dig mæt. Hvis du fortsætter med at spise, vil du få symptomer som kvalme, "dumping" og eventuelt opkastninger.</p> <p>Den første tid efter operationen er det almindeligt at have enten nedsat eller ingen madlyst. Det tager tid at lære den nye måde, som maven fungerer på. Sult- og mæthedsoplevelserne samt selve smagen kan have ændret sig. Det er ikke sikkert, at du har lyst til de samme ting efter operationen, som du havde inden. Brug den første tid til at få gode måltidsvaner og sunde madvalg. Størrelsen af portionerne er individuel, men altid små.</p> <p> Du skal lære at kende signalerne for mæthed - og holde op med at spise, når du mærker disse. Så vil du uden problemer kunne fortsætte med at spise begrænsede mængder mad og fortsætte med at gå ned i vægt.</p> <p>Det er vigtigt, at du kun spiser blød mad og mad i puréform den første tid. Sørg for at du spiser tilstrækkeligt med protein til hvert måltid.</p> <p>Alkohol hører ikke hjemme i det daglige indtag efter operation. Alkohol indeholder alt for mange kalorier og kan ved dagligt indtag føre til vægtøgning og i værste fald misbrug. Alkohol bør derfor begrænses til nydelse ved festlige lejligheder.</p> <h2>Trin 1 - flydende kost (første uge)</h2> <p>I denne fase - de første dage efter operationen - skal du kun spise næringsrig flydende kost med lavt indhold af fedt og sukker. </p> <p>Eksempler på flydende kost:</p> <ul> <li>Morgenmad: 1 dl letmælk. 1 dl juice (appelsin eller æble)</li> <li>Mellemmåltid: 2 dl proteinrig næringsdrik</li> <li>Frokost: 1 dl letmælk først. 1 dl varm suppe</li> <li>Mellemmåltid: 2 dl juice (appelsin eller æble)</li> <li>Middag: 1 dl letmælk først. 1 dl varm suppe</li> <li>Natmad: 2 dl letmælk, evt. 2 dl juice (appelsin eller æble)</li> <li>Herudover: Mindst 1-3 dl anden drikkelse uden kalorier, som f.eks. vand, kaffe, te, bouillon</li> </ul> <h2>Trin 2 - blød/moset kost (første 2-3 uger)</h2> <p>Hvis du tåler den flydende kost godt, kan du gå videre og prøve mad med moset eller purékonsistens eller mad med blød konsistens.</p> <p>Eksempler på mos- eller purékonsistens eller mad med blød konsistens:</p> <ul> <li>Morgenmad: 1,5 dl letmælk. 1/2 skive knækbrød med magert fedtstof og smøreost eller leverpostej</li> <li>Mellemmåltid: 2 dl proteinrig næringsdrik</li> <li>Frokost: 1,5 dl letmælk først. 1 dl mad i mos-/purékonsistens</li> <li>Mellemmåltid: 2 dl juice (appelsin eller æble) eller moset banan, blød moden kiwi, melon eller pære</li> <li>Middag: 1,5 dl letmælk først. 1 dl mad i mos-/purékonsistens</li> <li>Natmad: 2 dl juice (appelsin eller æble) først. 1/2 skive knækbrød med magert fedtstof og smøreost eller leverpostej</li> <li>Herudover: Mindst 5 dl anden drikkelse uden kalorier, som f.eks. vand, kaffe, te, bouillon</li> </ul> <h2>Vil du vide mere?</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=990D21E4EB5E46A2B04A06E239852248&_z=z">Livet efter gastrisk bypass</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=D03568C292BC445CA2FAF136C7615C6C&_z=z">Kost efter bariatrisk operation</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=EF847376F1BD4C45B90F897EEB88045A&_z=z">Kontroller dit helbred efter gastrisk bypass</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=53C6C5465B2E4F1687B00AF8F97B09EE&_z=z">Øg din fysiske aktivitet efter gastrisk bypass</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BBB3F3F79BB646A9AF45D6B9366E4E25&_z=z">Komplikationer efter gastrisk bypass</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=6524051504AF44B98FA3D905D5BF9C49&_z=z">Slankeoperationer</a></li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">35515</TextField> <TextField Name="PageTitle">Gastrisk bypass, tidlige kostråd</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Gastrisk bypass, tidlige kostråd</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-10-16T13:11:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0AC1819C-6103-4D7F-AB0A-87FC4F0E3081}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{38A2EF96-CA6D-4047-AB47-529CC80F5EA6}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">9</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Efter en gastrisk bypass skal man omlægge sine madvaner betydeligt. De første dage efter indgrebet skal man leve af flydende føde. Efterhånden tåler man stadig fastere konsistens af mad</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\long</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">slankeoperation, gastric bypass, Gastrisk bypass, Fedmekirurgi, gastrisk bypass - kostråd de første dage, Gastrisk bypass, tidlige kostråd</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_15</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
11.280 characters