kost-efter-bariatrisk-operation
Portal
/
patienthaandbogen
/
hormoner-og-stofskifte
/
sygdomme
/
overvaegt-og-kost
/
kost-efter-bariatrisk-operation
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
om-hormoner-og-stofskifte
symptomer
sygdomme
knogleskoerhed-osteoporose
binyrerne
biskjoldbruskkirtlerne
hypofysen
koenshormonforstyrrelser
kolesterolforstyrrelser
overvaegt-og-kost
dumping-syndrom
fedmekirurgi
gastrisk-bypass-komplikationer
gastrisk-bypass-kontroller-dit-helbred
gastrisk-bypass-livet-efter
gastrisk-bypass-tidlige-kostraad
gastrisk-bypass-og-sleeve-operation-fysisk-aktivitet-efter-operation
hvad-er-en-sund-vaegt
kost-efter-bariatrisk-operation
overvaegt-hos-boern
overvaegt-hvad-er-det
overvaegt-og-fedme
overvaegt-og-fysisk-aktivitet-hold-dig-i-gang
overvaegt-og-kost-mad-i-loebet-af-dagen
overvaegt-og-kost-soede-sager-og-festmad
overvaegt-og-kostvaner-bliv-maet
overvaegtige-teenagere
slankekur-foerer-ofte-til-vaegtstigning
kost
skjoldbruskkirtlen
oevrige-sygdomme
diverse
diabetes-og-dagligdagen
diabetes-og-foelgesygdomme
diabetes-type-1-behandling
diabetes-type-1-hvad-er-det
diabetes-type-1-hvem-behandler-hvad
diabetes-type-2-behandling
diabetes-type-2-hvad-er-det
diabetes-type-2-hvem-behandler-hvad
undersoegelser
illustrationer
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{D03568C2-92BC-445C-A2FA-F136C7615C6C}" Name="kost-efter-bariatrisk-operation" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{E5AC3E95-B9FB-4989-A3DE-981D01DB90B8}" SortOrder="1050" PublishDate="2011-01-20T11:24:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Gastrisk bypass - hvordan og hvad spiser du?</h2> <ul> <li>En gastrisk bypass er et kirurgisk indgreb, der gør mavesækken mindre </li> <li>Efter en gastrisk bypass mindskes størrelsen og mængden af næring, der optages fra tarmen </li> <li>Kosten skal derfor være fattig på fedt og rig på proteiner</li> <li>Efter gastrisk bypass vil kosten på en lang række områder formentlig skulle lægges meget om, sammenlignet med før operationen</li> <li>Man bør drikke, før man spiser. Hvis man drikker, efter man har spist, kan det føre til såkaldt <a href="~/link.aspx?_id=2766929F91054A37AB9D460E359D84DB&_z=z">dumping</a> eller opkastninger</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Før operationen</h2> <h3>Dette skal du indøve uger før operationen, for at operationen bliver en succes</h3> <ul> <li>Spis 6 måltider om dagen </li> <li>Spis mindre portioner </li> <li>Spis langsomt og tyg maden grundigt </li> <li>Vent en halv time efter et måltid med at drikke</li> <li>Erstat fede og sukkerholdige madvarer med sunde alternativer </li> <li>Motioner mere, herved påvirkes de hormoner der regulerer appetitten og forbrændingen øges </li> <li>Arbejd med dine vaner og følelsernes betydning for din spisning </li> </ul> <p>Det kan måske virke uoverskueligt i starten, men det er helt i orden at tage et skridt ad gangen. Det vigtigste er, at du føler, du kan overskue at få de nye rutiner indarbejdet i din hverdag. Så bliver det en succes for dig, og du får overskud til det næste skridt. </p> <h2>Kost uger før operationen</h2> <h3>Dagskostforslag på ca.1200 kcal/5000 kj og 100 g protein - ved almindelig mad</h3> <h4>Vitamin og mineral</h4> <ul> <li>2 tabletter Livol Multivitamin 50+ </li> <li>Samt evt. øvrige anbefalede kosttilskud</li> </ul> <h4>Morgen</h4> <ul> <li>1 hel skive rugbrød</li> <li>30 g magert pålæg eller ost 30+ / smøreost</li> </ul> <p>Eller</p> <ul> <li>1 dl mælk (mini / skummet) og 1 dl havregryn (30 g) + 15 g rosiner / mandler</li> </ul> <h4>Formiddag</h4> <ul> <li>100 g grøntsager (f.eks. gulerod, tomat, snackpeber, blegselleri)</li> </ul> <p>Eller</p> <ul> <li>1 stk. frugt (100 g)</li> </ul> <h4>Frokost</h4> <ul> <li>1 skive rugbrød </li> <li>50 g magert kødpålæg / fiskepålæg / æg</li> <li>200 g grøntsager / salat</li> </ul> <h4>Eftermiddag</h4> <ul> <li>1 skive rugbrød eller 2 skiver groft knækbrød</li> <li>30 g magert pålæg eller ost 30+</li> </ul> <h4>Aften</h4> <ul> <li>125 g magert kød/fjerkræ/fisk/skaldyr</li> <li>1 tsk. raps- eller olivenolie eller flydende margarine til tilberedning</li> <li>2 kartofler (120 g) eller 1½ dl ris (40 g ukogt) eller 2 dl pasta (30 g ukogt), 200 g grøntsager. Pasta/ris gerne grove</li> </ul> <h4>Sen aften</h4> <ul> <li>1 stk. frugt (100 g)</li> <li>1 skive groft knækbrød </li> <li>20 g magert pålæg eller ost 30+</li> </ul> <h4>Drikke dagligt</h4> <ul> <li>½ liter mælk (mini eller skummet) </li> </ul> <h4>Drik frit</h4> <ul> <li>Ca. 1½ liter kaloriefri væske dagligt. Eksempelvis vand, danskvand, kaffe/te evt. m. sødemiddel, sukkerfri sodavand/saft/iste eller danskvand tilsat sukkerfri saft. Mængden af søde drikke bør dog begrænses for ikke at vedligeholde ”den søde tand”</li> </ul> <h3>Dagskostforslag på ca.1200 kcal/5000 kj og 100 g protein - med diætpulver/bar, grøntsager og frugt</h3> <p>Dagskosten består af 5-6 portioner diætpulver fordelt over dagen.</p> <h4>Vitamin og mineral</h4> <ul> <li>2 tabletter Livol Multivitamin 50+ samt eventuelt øvrige anbefalede kosttilskud</li> </ul> <h4>Morgen</h4> <ul> <li>1 portion diætpulver</li> </ul> <h4>Formiddag</h4> <ul> <li>1 portion diætpulver</li> <li>100 g grønsager</li> </ul> <h4>Frokost</h4> <ul> <li>1 portion diætpulver, suppe eller shake </li> <li>200 g grønsager f.eks. dampet og tilsat i suppen </li> </ul> <h4>Eftermiddag</h4> <ul> <li>1 portion diætpulver eller ½ diætbar </li> <li>1 stk. frisk frugt </li> </ul> <h4>Aften</h4> <ul> <li>1 portion diætpulver, suppe eller shake</li> <li>200 g grønsager f.eks. dampet og tilsat suppen</li> </ul> <h4>Sen aften</h4> <ul> <li>1 portion diætpulver eller ½ diætbar</li> <li>15 mandler</li> </ul> <p><strong>Drikke dagligt</strong></p> <ul> <li>½ liter mælk (mini / skummet) – kan opblandes med pulverdiæt</li> </ul> <h4>Drik frit</h4> <ul> <li>Ca. 1½ liter kaloriefri væske dagligt. Eksempelvis vand, danskvand, kaffe/te evt. m. sødemiddel, sukkerfri sodavand/saft/iste eller danskvand tilsat sukkerfri saft. Mængden af søde drikke bør dog begrænses for ikke at vedligeholde ”den søde tand”</li> </ul> <h2>Vitaminer og mineraler ved gastric bypass</h2> <p>For at forebygge mangeltilstande efter gastric bypass operation skal du resten af dit liv supplere kosten med følgende vitaminer og mineraler: </p> <h3>Før operationen</h3> <p>2 stk. Livol Multivitamin 50+ (morgen). </p> <p>Forud for operationen er det fornuftigt at optimere kroppens vitamin og mineralstatus. Derfor er det vigtigt, at du allerede inden operationen begynder at tage Livol Multivitamin 50+. </p> <h3>Efter operationen skal du fortsætte med ovenstående og supplere med</h3> <ul> <li>1 tablet Unikalk Forte x 2 dagligt, gerne til et måltid (400 mg Calcium og 19 µg D-vitamin per tablet)<br> (kalk med D-vitamintilskud, håndkøb på apoteket eller i Matas) </li> <li>Injektion B-12 hver 2- 3. måned hos din egen læge<br> Første injektion gives samtidig med at hudclips fjernes 10-12 dage efter operationen. Recepten lægges på apotekets receptserver ved udskrivelse</li> <li>1 tablet Jern C (100 mg dagligt) tages til natten – hvis man får problemer med forstoppelse, kan man i stedet tage 1 stk. Aminojern 25 mg til natten<br> (jerntilskud, håndkøb på apoteket)</li> </ul> <p>Vær særligt opmærksom på at kalk og jern <strong>ikke </strong>må tages til samme måltid, da mineralerne hæmmer optagelsen af hinanden. Man bør derfor tage jern som det sidste inden sengetid. Jern må heller ikke indtages med et glas mælk eller kakaomælk.</p> <h2>Vitaminer og mineraler ved gastric sleeve</h2> <p>Efter operationen skal du fortsætte med ovenstående og supplere med:</p> <ul> <li>1 tablet Unikalk Forte x 2 dagligt, gerne til et måltid (400 mg Calcium og 19 µg D-vitamin per tablet)<br> (kalk med D-vitamintilskud, håndkøb på apoteket eller i Matas) </li> <li>Injektion B-12 hver 2- 3. måned hos din egen læge<br> Første injektion gives samtidig med at hudclips fjernes 10-12 dage efter operationen. Recepten lægges på apotekets receptserver ved udskrivelse</li> </ul> <h2>Efter operationen</h2> <h3>Alkohol efter operation</h3> <p> Alkohol hører ikke hjemme i det daglige indtag efter operation. Alkohol indeholder alt for mange kalorier og kan ved dagligt indtag føre til vægtøgning og i værste fald misbrug. Alkohol bør derfor kun nydes ved festlige lejligheder.</p> <p>Påvirkningen fra alkohol er ændret efter operation. Man er meget mere følsom overfor alkohol, og nogle oplever hurtigt at blive beruset. Når man indtager alkohol, bliver promillen højere end normalt, og det tager længere tid før, alkoholen er ude af kroppen igen. Man bør derfor <strong>ikke </strong>køre bil, efter man har drukket alkohol - uanset mængde. </p> <h3>Indtag af væske</h3> <h4>På operationsdagen</h4> <ul> <li>Må du frit drikke vand, sukkerfri saft, æblejuice og rød sød saft, lidt ad gangen, mindst 500 ml</li> <li>Du vil også få væske via drop</li> </ul> <h4> Lige efter operation</h4> <ul> <li>Må du frit drikke vand, sukkerfrit saft, rød sød saft, æblejuice, sveskejuice, proteindrik, yoghurt uden klumper, klar suppe, kaffe, te og mælk</li> <li>Du skal selv føre skema over, hvor meget du drikker</li> </ul> <h2>Kost efter operationen</h2> <h3>Generelt - og gode råd</h3> <ul> <li>Spiseteknik og måltidsmønster </li> <li>Svært fordøjelige fødevarer</li> <li>Dumping</li> <li>Fedtdiarré</li> <li>Proteintilskud</li> </ul> <p>Der er 4 kostperioder efter operationen. Helt overordnet gælder (se nedenfor for detaljer)</p> <h4>Kostperiode 1 - flydende kost</h4> <ul> <li>Uge 1 og uge 2 efter operationen </li> <li>Opskrifter på suppe og smoothies <span> </span> </li> </ul> <h4>Kostperiode 2 - moset/pureret kost</h4> <ul> <li>Uge 3 efter operationen </li> </ul> <h4>Kostperiode 3 - blød kost </h4> <ul> <li>Uge 4 efter operationen </li> </ul> <h4>Kostperiode 4 - sund proteinrig mad </h4> <ul> <li>Uge 5 efter operationen og frem <span> </span></li> </ul> <h2>Spiseteknik og måltidsmønster</h2> <p>Det er vigtigt at indarbejde den rette spiseteknik og det rette måltidsmønster efter operationen.</p> <h3>Spiseteknik</h3> <p>Den rette spiseteknik betyder, at du skal: </p> <ul> <li>Spise langsomt<br> Ved at spise langsomt mærker du, hvornår du er mæt. Hvis man spiser for hurtigt eller for stor en portion, kan det give smerter, ubehag eller opkastninger</li> <li>Spis på en lille tallerken<br> Den lille tallerken gør det nemmere at spise mindre og gør måltidet lettere at overskue - den lille tallerken passer som regel med en portion efter operationen</li> <li>Tygge maden grundigt<br> Du har ikke længere mavesækken til at ælte maden for dig, inden den kommer videre i tarmsystemet. Du skal derfor tygge maden så godt som mulig. Hermed nedsætter du risikoen for, at maden sætter sig fast i den lille nye mavelomme. Jo bedre du tygger maden, jo mindre bliver selve fordøjelsesarbejdet for tarmen</li> <li>Undlade at drikke til maden<br> Det er meget vigtigt, at du <strong>ikke </strong>drikker til maden. Drik gerne op til 15 min før måltidet og spis så. Vent så 30 minutter før du drikker igen<br> Hvis du drikker til måltiderne, er der en risiko for, at du skyller maden ud af den lille mavesæk, så du med tiden vil spise for meget og komme i risiko for at tage på igen. Højst sandsynligt vil du også opleve ubehag ved at drikke samtidigt</li> </ul> <h3>Måltidsmønster</h3> <p>Det rette måltidsmønster betyder, at du skal: </p> <ul> <li>Spise alle måltiderne beskrevet i hver kostperiodes kostplan<br> Hold regnskab med hvad du spiser. Lav et skema over din kost eller tag kopier af kostplanen, kryds måltidet af, når du har spist det </li> <li>Spring aldrig et måltid over<br> Mange får kvalme, hovedpine eller sitren i kroppen, hvis der går for lang tid mellem måltiderne. Det er kroppens måde at give signal om, at blodsukkeret er lavt. Der må maksimalt være 3 timer mellem måltiderne dagen gennem. Så husk, at selvom du ikke føler sult, så skal du passe dine måltider</li> <li>Brug en mobiltelefon til at huske dig på måltiderne<br> For mange er det svært at huske alle måltiderne, både fordi man ikke mærker sulten, men også fordi det ikke er så almindeligt at spise 6 gange om dagen. Sæt mobilens alarm</li> </ul> <p>Et godt måltidsmønster har betydning for dit resultat på lang sigt og består af 3 hoved- og 3 mellemmåltider</p> <h2>Svært fordøjelige fødevarer</h2> <p>Enkelte fødevarer kan være svære at fordøje efter operationen. Det gælder de fødevarer, der klistrer, stopper eller er svært opløselige. Vær opmærksom på, at de nævnte fødevarer ikke nødvendigvis giver problemer for alle. Det er derfor vigtigt, at du prøver dig langsomt frem med de enkelte fødevarer. </p> <h3>Klistrende fødevarer</h3> <p>Disse fødevarer har en tendens til at klistre sammen og blive en tyggegummilignende masse, som kan sætte sig fast i din nye mavelomme og derved forårsage stop. Eksempler på disse er: </p> <ul> <li>Hvidt brød </li> <li>Hvide ris </li> <li>Hvid pasta </li> <li>Popcorn og chips </li> </ul> <h3>Stoppende fødevarer</h3> <p>Disse fødevarer har en tendens til at sætte sig fast i mavemunden og derved forårsage stop og opkastninger. Eksempler på disse er: </p> <ul> <li>De trævlede frugter som rabarber og ananas </li> <li>De trævlede grøntsager som asparges, porre, stokken på broccoli </li> <li>Citrusfrugternes hinde på f.eks. appelsin, pomelo, grape, mandarin </li> </ul> <h3>Tip </h3> <p>Skær altid de trævlede frugter og grøntsager på tværs af fibrene, inden du spiser dem, og tyg dem godt. Derved reduceres risikoen for, at de sætter sig fast.</p> <h3>Svært opløselige fødevarer</h3> <p>Disse fødevarer skal du starte meget langsomt op med - og være opmærksom på at tygge ekstra grundigt. Eksempler på disse er: </p> <ul> <li>Sejt kød </li> <li>Hårdt og tørstegt kød </li> <li>Skindet på medister og stegte/grillede pølser <strong><br> </strong></li> </ul> <h2>Dumping og fedtdiarré</h2> <p>Dumping og fedtdiarré er to af de hyppigste bivirkninger til gastric bypass operationen, som opstår ved for stort indtag af henholdsvis sukker/kulhydrater og fedt. </p> <h3>Dumping</h3> <p>Hvis du spiser søde sager/kulhydrater for hurtigt eller i for store mængder ad gangen, kan det medføre dumping. </p> <p>Dumping giver symptomer som: </p> <ul> <li>Hjertebanken </li> <li>Koldsved </li> <li>Let kvalme </li> <li>Utilpashed </li> <li>Træthed </li> </ul> <p>Dumping er ufarligt, men opleves rigtig ubehageligt. Symptomerne kommer straks efter indtagelsen og varer ca. ½-1 time.</p> <p>Det er meget forskelligt, hvor den enkeltes grænse går, før det giver dumping. Det kan også være forskelligt fra dag til dag. </p> <p> For nogle som oplever dumping virker det bedst at bevæge sig. Nogen har det bedst med at lægge sig ned. </p> <h3>Fedtdiarré</h3> <p>Hvis du spiser fedtholdige fødevarer, kan det medføre fedtdiarré. Fedtdiarré er en fedtet, skummende, løs afføring. Mange beskriver, at toilettrangen i forbindelse med fedtdiarré er her og nu.</p> <p>Symptomerne opleves hos nogle blot 15 minutter efter indtag, for andre går der op til 1 døgn. </p> <p>For nogle medfører fedtdiarréen blot lidt rumlen i tarmene, inden de skal på toilettet, andre beskriver svære mavekneb. </p> <p>Det er med fedtdiarré også meget individuelt, hvor den enkeltes grænse for fedtindtag går. </p> <h2>Proteinberigede tilskudsdrikke</h2> <p>Vælg frit mellem følgende forslag</p> <h3>A: Proteinberigede tilskudsdrikke</h3> <p>Protino Plus fra Arla – findes i køledisken i større supermarkeder.</p> <h3> B: Proteindrikke lavet af proteinpulver</h3> <p>Til disse proteindrikke skal du anvende proteinpulver som indeholder 60-90 g protein pr. 100 g. Du kan f.eks. anvende følgende varianter, se nedenfor</p> <ul> <li>Maxim 85 % (mælkeprotein) </li> <li>Nutramino Protein (mælkeprotein) </li> <li>Bodylab Whey (mælkeprotein) </li> <li>Atpro200 (apotek) </li> </ul> <p>Til 2 portioner anvendes: </p> <ul> <li>2 dl letmælk </li> <li>2 tsk. smagsneutral olie (raps) </li> <li>25 g proteinpulver svarende til min. 17 g protein</li> </ul> <p>Alle ingredienserne blendes til en ensartet konsistens. En portion (1 dl) indeholder 135 kcal og 11 g protein. </p> <h3> C: Diætpulver (Nupo, Allevo, Nutrilett)</h3> <p>Du kan også bruge 1 brev almindelig diætpulver og blande med 2 dl letmælk til 2 portioner.</p> <h3>Proteintilskud uden smag</h3> <p>Smagsneutralt protein er uden smag og kan derfor tilsættes mælk, kaffe, yoghurt, skyr, smoothies, mos, grød og sovs. Du kan tilsætte 5-10 g proteinpulver pr. dl. mad / drikke </p> <p>Mængde: 40 g protein skal tilsættes dagligt. Læs om anvendelse og proteinindhold på produktet, f.eks.: </p> <ul> <li>Atpro 200 fra Toft Care: Proteinpulver. Købes på apoteket – ikke godkendt til grøn recept </li> <li>Protifar fra Nutricia: Proteinpulver. Købes på apoteket – ikke godkendt til grøn recept </li> </ul> <p>Hvis intet af ovenstående fungerer, er der mulighed for at få en grøn recept på ernæringsdrikke, hvorved der gives 60 % tilskud på drikkene. Tale evt. med din egen læge eller en klinisk diætist om dette.</p> <h2>Kostperiode 1, den flydende periode (uge 1 og uge 2 – varighed i alt 14 dage)</h2> <div>1.200 kcal og 80 g protein <br> <br> Planen skal forstås således, at 3 måltider à 1 dl skal indtages inden for en periode på 2 timer. Der kan frit flyttes rundt på de forskellige forslag. <br> <br> <strong>KL. 8-10</strong></div> <ul> <li>1 dl ylette, A38, skyr, skyr-yoghurt eller yoghurt (uden frugtstykker)</li> <li>1 dl sveskejuice (ved forstoppelse) ellers frugtjuice</li> <li>1 dl kaffe/te/vand </li> </ul> <p><strong>KL. 10-12</strong> </p> <ul> <li>1 dl Protino Plus</li> <li>1 dl letmælk</li> <li>1 dl vand </li> </ul> <p><strong>KL. 12-14</strong></p> <ul> <li>1 dl varm, fintblendet grøntsagssuppe</li> <li>1 dl ylette, skyr, smoothie eller yoghurt (uden frugtstykker)</li> <li>1 dl letmælk</li> </ul> <p><strong>KL. 14-16</strong></p> <ul> <li>1 dl Protino Plus </li> <li>1 dl frugtjuice</li> <li>1 dl kaffe/te/vand</li> </ul> <p><strong>KL. 16-18</strong></p> <ul> <li>1 dl Protino Plus </li> <li>1 dl letmælk</li> <li>1 dl vand</li> </ul> <p><strong>KL. 18-20</strong></p> <ul> <li>1 dl varm, fintblendet grøntsagssuppe</li> <li>1 dl Protino Plus </li> <li>1 dl letmælk</li> </ul> <p><strong>KL. 20-22</strong></p> <ul> <li>1 dl ylette, skyr, smoothie, skyr-yoghurt eller yoghurt (uden frugtstykker)</li> <li>1 dl vand</li> <li>1 dl frugtjuice</li> </ul> <h4>Protein</h4> <p>I den flydende periode (kostperiode 1) er det kun muligt at dække kroppens behov for protein, hvis du supplerer med proteinberigede tilskudsdrikke. Du skal i alt indtage 4 dl proteinberiget tilskudsdrik fordelt på 4 portioner over dagen. Det svarer til 40 g tilsat protein.</p> <h4>Vitamin og mineral</h4> <p>Husk at tage tilskud af vitaminer og mineraler</p> <p>Du må gerne drikke ekstra væske i form af vand. I slutningen af den flydende periode kan du have behov for at øge mængden af supperne og mælkeprodukterne til 1½-2 dl pr. gang for at blive mæt.</p> <h4>Grøntsagssuppe - 8 portioner</h4> <p> 100 g kartoffel <br> 200 g grøntsager, f.eks. broccoli, blomkål, gulerod, knoldselleri, pastinak, rødbede, hvidkål, jordskokker mm. <br> 2 tsk. olie (raps- eller olivenolie) eller flydende margarine <br> 2 dl vand <br> 1 bouillonterning <br> 3 dl letmælk <br> 1 tsk. majsstivelse f.eks. Maizena evt. salt/peber</p> <p>1 portion (1 dl) indeholder 55 kcal og 2 g protein </p> <h4>Fremgangsmåde</h4> <ul> <li>Skræl kartoflen og skær den i små tern. Vælg 2-3 slags grøntsager, som også skæres i små tern</li> <li>Svits kartoffel og grøntsager i fedtstoffet i ca. 5 min. </li> <li>Tilsæt vand og bouillon, og lad grøntsagerne koge helt møre i ca. 15-20 min. </li> <li>Blend grøntsagerne godt</li> <li>Tilsæt letmælken rørt op med maizena, og lad suppen koge igennem</li> <li>Smag evt. til med salt og peber</li> </ul> <h4> Tip</h4> <ul> <li>Undgå at blande for mange forskelligfarvede grøntsager sammen, da det kan give den færdige suppe en kedelig farve </li> <li>Suppen skal fryses i portioner. Frys fx. i egnede isterningbakker. Piskes godt igennem efter optøning</li> <li>Tilsæt gerne røde linser til suppen og blend. Hermed øges proteinindholdet</li> </ul> <h4>Færdigkøbte supper</h4> <ul> <li>Du kan vælge at købe dine supper. Vælg da supper med max. 5 g fedt pr.100 g</li> <li>Pulversupper kan med fordel opblandes i letmælk for at øge proteinindholdet</li> <li>Der kan evt. tilsættes proteinpulver til de færdige supper </li> </ul> <h3>Smoothies til den flydende periode</h3> <p>Opskrifterne kan anvendes som alternativ til ylette/yoghurt/mælk i den flydende periode. De kan ikke erstatte de proteinberigede tilskudsdrikke (Protino Plus). </p> <h4>Banansmoothie - 2 portioner</h4> <ul> <li>1 dl kærnemælk </li> <li>100 g banan evt. frosne, citronsaft </li> </ul> <p>1 portion (1½ dl) indeholder 75 kcal og 4 g protein.</p> <h4>Cacao/banansmoothie - 2 portioner</h4> <ul> <li>2 dl Cocio light </li> <li>1 pasteuriseret æggeblomme (20 g) </li> <li>75 g banan evt. frosne </li> </ul> <p>1 portion (1½ dl) indeholder 100 kcal og 5 g protein.</p> <h4>Jordbær/blåbærsmoothie - 2 portioner</h4> <ul> <li> 1 dl letmælksyoghurt/skyr/ylette/A38 </li> <li>1 dl letmælk </li> <li>100 g jordbær/blåbær (følg retningslinjer for frossen frugt) evt. lidt Flydende Sød (kunstigt sødemiddel). </li> </ul> <p>1 portion (1½ dl) indeholder 75 kcal og 5 g protein.</p> <h4>Hindbærsmoothie - 2 portioner</h4> <ul> <li>1½ dl letmælksyoghurt/skyr/ylette/A38 </li> <li>½ dl appelsinjuice </li> <li>100 g hindbær (følg retningslinjer for frossen frugt) evt. lidt Flydende Sød (kunstigt sødemiddel) </li> </ul> <p>1 portion (1½ dl) indeholder 75 kcal og 5g protein.</p> <p>Tilberedningsmetode: Alle ingredienserne blendes til en ensartet konsistens og sies, hvis det er nødvendigt. I forhold til frossen frugt og bær, så følg myndighedernes retningslinjer. </p> <h2>Kostperiode 2, mosede/purerede periode (uge 3 - varighed i alt 1 uge) </h2> <p>1.200 kcal og 80 g protein.</p> <h4> Morgen kl. 8-10 </h4> <ul> <li>1½ dl letmælk</li> <li>1½ dl/120-150 g lind havregrød/øllebrød/1½ dl yoghurt</li> <li>1 dl kaffe/te/vand</li> </ul> <h4>Formiddag kl.10-12</h4> <ul> <li> 1 dl Protino Plus</li> <li>1 dl frugtjuice/100 g moset frugt/100 g frugtgrød</li> </ul> <h4>Frokost kl. 12-14</h4> <ul> <li>40 g lind kartoffelmos</li> <li>40 g mosede grøntsager/hummus</li> <li>50 g kogt fars/lys fisk/røræg/hytteost</li> <li>1 dl Protino Plus (30 min. efter måltidet)</li> </ul> <h4>Tidlig eftermiddag kl. 14-16</h4> <ul> <li>1 dl ylette, yoghurt, skyr eller smoothie</li> <li>1 dl kaffe/te/vand </li> </ul> <h4>Sen eftermiddag kl. 16-18</h4> <ul> <li>1 dl Protino Plus 1½ dl letmælk</li> </ul> <h4>Aften kl. 18-20</h4> <ul> <li>40 g lind kartoffelmos</li> <li>40 g mosede grøntsager/hummus</li> <li>50 g kogt fars /dampet lys fisk/æg/ost</li> <li>1 dl vand (30 min efter måltidet)</li> </ul> <h4>Sen aften kl. 20-22</h4> <ul> <li>1 dl Protino Plus</li> <li>1 dl frugtjuice</li> </ul> <h4>Vitamin og Mineral</h4> <ul> <li>Husk tilskud af vitaminer og mineraler</li> </ul> <h4>Indtag af væske</h4> <ul> <li>Drik gerne 1,5 - 2 l væske dagligt.</li> </ul> <h2>Kostperiode 3, blød kost (Uge 4 - varighed 1 uge)</h2> <p>1200 kcal og 90 g protein.<br> <br> </p> <h4> Morgen kl. . 8-10</h4> <ul> <li><strong></strong>1 dl sveskejuice (ved forstoppelse) eller anden frugtjuice </li> <li>1 skive knækbrød </li> <li>30 g mager ost 30+, smelteost eller 30 g magert pålæg</li> </ul> <h4>Formiddag kl. 10-12 </h4> <ul> <li>1 dl Protino Plus </li> <li>50 g blød frugt (banan, melon, jordbær, kiwi) </li> </ul> <h4>Frokost kl. 12-14</h4> <ul> <li>50 g kogt laks/tun/makrel i tomat/æg/kogt kylling eller fars </li> <li>50 g kogte grøntsager </li> <li>2 spsk. græsk yoghurt/skyr/fromage frais – til kold sovs </li> </ul> <h4>Eftermiddag kl. 14-16</h4> <ul> <li>½ skive rugbrød (evt. ristet) </li> <li>20 g magert pålæg </li> </ul> <h4>Eftermiddag kl. 16-18</h4> <ul> <li>1 dl Protino Plus</li> </ul> <h4>Aften kl. 18-20</h4> <ul> <li>50 g kogt fars/dampet fisk/kogt kylling eller kalkun</li> <li>1 tsk. rapsolie til tilberedning</li> <li>50 g kogte grøntsager</li> <li>1 lille kartoffel eller ½ dl kogt fuldkornspasta </li> <li>½ dl mager sovs med max. 5 g fedt </li> </ul> <h4> Sen aften kl. 20-22</h4> <ul> <li>1½ dl Cheasy yoghurt, skyr eller smoothie </li> <li>50 g frugt </li> </ul> <h4>Vitamin og Mineral</h4> <ul> <li>Husk tilskud af vitaminer og mineraler </li> </ul> <h4>Væske</h4> <ul> <li>½ liter mælk (mini, skummet, kærne)</li> <li>Suppler med i alt minimum 1½ l væske dagligt</li> </ul> <ul> <li>2 dl Protino Plus kan erstattes med yderligere ½ liter skummet-, mini-eller kærnemælk fordelt over dagen</li> </ul> <h2>Kostperiode 4, energireduceret kost (Uge 5 og fremover)</h2> <p>1.200 kcal og 90 g protein.</p> <h4>Morgenmad</h4> <ul> <li>1½ dl Cheasy yoghurt/1½ dl skyr </li> <li>½ skive (25 g) rugbrød </li> <li>30 g ost (max. 30+/17 %fedt ), 1 æg eller 30 g magert pålæg </li> </ul> <h4>Formiddag </h4> <ul> <li>1 skive knækbrød med 30 g ost eller 30 g magert pålæg </li> <li>25 g mandler / nødder </li> </ul> <h4>Frokost</h4> <ul> <li>1 skive rugbrød (50 g)</li> <li>50 g magert pålæg (f.eks. fiskepålæg, æg, skinke, middagsrest, hytteost mm.) </li> <li>50 g grøntsager som tilbehør</li> </ul> <h4>Eftermiddag</h4> <ul> <li>1 stk. knækbrød m. 30 g ost (max.30+/17% fedt) eller 30 g magert pålæg</li> <li>50 g frugt </li> </ul> <h4>Aften</h4> <ul> <li> 80 g magert kød, fjerkræ eller fisk </li> <li>1 tsk. fedtstof til tilberedning (raps- eller olivenolie eller flydende margarine) <span> </span> </li> <li>1 kartoffel eller ½ dl kogt fuldkornspasta eller brune ris </li> <li>50 g grøntsager som tilbehør - vær forsigtig med de svært fordøjelige </li> <li>½ dl græsk yoghurt/skyr/mager sovs/dressing (max. 5 g fedt pr. 100g) </li> </ul> <h4>Sen aften</h4> <ul> <li>1½ dl Cheasy yoghurt/smoothie/skyr </li> <li>50 g frugt </li> <li>1 dl juice </li> </ul> <h4>Væske</h4> <ul> <li>½ liter mælk (mini, skummet eller kærne) eller mælkeprodukt</li> </ul> <h4>Drik frit</h4> <ul> <li>Ca. 1½ liter kaloriefri væske dagligt. Eksempelvis vand, danskvand, kaffe/te evt. m. sødemiddel, sukkerfri sodavand/saft/iste eller danskvand tilsat sukkerfri saft. Mængden af søde drikke bør dog begrænses for ikke at vedligeholde ”den søde tand”. </li> </ul> <h2>Sult- og mæthedsfølelsen</h2> <p>Lige efter operationen oplever mange, at de ikke er sultne. Det kan være befriende eller mærkeligt, hvis du før har været meget fokuseret på at spise. Dog er det vigtigt, at du får 6 måltider om dagen for at kunne dække dit behov for næringsstoffer. At skulle spise uden at være sulten kan være svært at huske. Mange stiller derfor f.eks. deres mobil til at huske på måltiderne. </p> <p>Måske kan du få en følelse af konflikt mellem ikke at ville tage på og at skulle spise. Du kan være tryg ved, at de kostforslag der nævens her ikke indeholder så mange kalorier, at du vil tage på. </p> <p>I starten efter operationen vil du være nødt til at spise efter portionsstørrelse, indtil du vænner dig til at føle den nye sult- og mæthedsfornemmelse. </p> <h2>Vil du vide mere?</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=990D21E4EB5E46A2B04A06E239852248&_z=z">Livet efter gastrisk bypass</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=7174CC3E041D469B824546AD7B73850C&_z=z">Gastrisk bypass, tidlige kostråd</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=EF847376F1BD4C45B90F897EEB88045A&_z=z">Kontroller dit helbred efter gastrisk bypass</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=53C6C5465B2E4F1687B00AF8F97B09EE&_z=z">Øg din fysiske aktivitet efter gastrisk bypass</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BBB3F3F79BB646A9AF45D6B9366E4E25&_z=z">Komplikationer efter gastrisk bypass</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=6524051504AF44B98FA3D905D5BF9C49&_z=z">Fedmekirurgi (slankeoperationer)</a> </li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">35517</TextField> <TextField Name="PageTitle">Kost efter bariatrisk operation</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Kost efter bariatrisk operation</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2022-09-08T10:57:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0AC1819C-6103-4D7F-AB0A-87FC4F0E3081}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{213CF397-F010-4997-A37D-497FE36B6512}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{38A2EF96-CA6D-4047-AB47-529CC80F5EA6}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">8</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">En gastrisk bypass er et kirurgisk indgreb, der gør mavesækken mindre. Sammensætning af kosten er meget vigtig efter en gastrisk bypass operation.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{37FAF8C0-7527-48CA-9ECE-FCC7E8CBB368}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\kack</TextField> <TextField Name="MetaKeywords"> gastric bypass, Gastrisk bypass, slankeoperation, Fedmekirurgi, gastrisk bypass - hvordan og hvad spiser du, Gastrisk bypass, mad efter introduktionsfasen</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_15</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
35.063 characters