Albumin-plasma
Portal
/
patienthaandbogen
/
undersoegelser
/
blod-og-urinproever
/
Albumin-plasma
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
blod-og-urinproever
aB-Syre-Base status
Alanintransferase-levertal-P
Albumin-plasma
pcr-test-covid-19-sars-cov-2-dna-rna
covid-19-antigentest-hurtigtest
covid19-antistof
t-celle-test-covid-19-sars-cov-2
Tre-test-for-SARS-Cov-2-COVID-19
Ammonium-P
Amylase
basisk-fosfatase
B-Erythrocytter-roede blodlegemer
B-Erythrocytter-volumenfraktion-haematokrit
B-Hemoglobin-Fe-blodprocent
Bilirubiner
B-Leukocytter-fraktionerede
B-Leukocytter-total-hvide blodlegemer
blodsaenkning-sr
B-Thrombocytter-blodplader
Calcium-kalk
Carbohydrat-deficient-transferrin-CDT-P
kolesterol-ldl
Cobalaminer-Vitamin-B12-p
c-reaktivt-protein-crp
Creatinin-Nyreproeve-P
Creatinkinase-MB-CK-MB
EryB-Erythrocyt-middelcellevolumen
b-reticulocytter
estradiol-oestrogen
Ethanol-alkohol-P
faste-foer-blodproevetagning
Ferritin
folater
Gamma-Glutamyltransferase-gamma-GT
Glukose-blodsukker
HbB-Carbonmonoxid-hemoglobin-kulilte
HbB-Hemoglobin-A1c
homocystein
Jern-P
Kalium-ion-P
Karbamid-P
katekolaminer-eller-vma-urinproeve
Koagulationsfaktorer-II-VII-X-INR-P
kobber
hdl-kolesterol
Kolesterol-P
kolesterol-non-hdl
koriongonadotropin-hcg
Kortikotropin
Kreatinkinase-total-P
lactatdehydrogenase-ldh
Methylmalonat
Natrium
opsamling-af-urin-til-undersoegelse-for-mikroalbuminuri
prostataspecifikt-antigen
rheumafaktor-igm
Thyreoideastimulerende-hormon-TSH-P
thyroxin-tt4
Triglycerid-P-fPt
undersoegelser
illustrationer
kirurgi
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{7998A2CC-37EA-46C7-A8A3-842334D2755D}" Name="Albumin-plasma" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{5F29DB24-E027-4036-909A-C54C121E505E}" SortOrder="300" PublishDate="2016-07-12T00:00:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Hvad er Albumin?</h2> <p>Albumin er et protein (æggehvidestof), som findes i store mængder i blodets plasma, men også findes i vævsvæsker udenfor blodbanen. Det dannes i leveren, som normalt producerer mellem 12 og 20 gram om dagen (hos en voksen person på 80 kg), men produktionen kan øges op i 3 gange ved sygdomstilstande med store tab af albumin, fx visse nyresygdomme.</p> <h3>Funktioner</h3> <p>Albumin spiller en vigtig rolle som 'vandbinder' i blodbanen, hvilket forklarer, hvorfor en lav albuminkoncentration i blodet næsten altid medfører ophobning af vand forskellige steder i kroppen, typisk fx <a href="~/link.aspx?_id=17EEA191D2964BFE8C8CD5D066FA6143&_z=z">som hævelser (ødemer) i benene</a>.</p> <p>Proteinet binder og transporterer en lang række forskellige stoffer, både dem der findes naturligt i kroppen (fx mange hormoner, vitaminer og metaller), og stoffer der tilføres udefra, fx medicin. </p> <p>Fordi albumin binder mange stoffer, vil ændringer i koncentrationen af albumin i blodet ændre den totale koncentration af disse, uden at den frie (virksomme) koncentration af disse ændres. Hvis man ikke kan måle den frie koncentration, kan man i stedet korrigere for koncentration af albumin for ikke at komme til at fejltolke resultatet. Dette gøres f.eks. for Calcium og Zink.</p> <p>Albumin har også en pH-buffervirkning, visse antioxidative egenskaber og hæmmende virkninger på betændelse. Og kan desuden fungere som proteintilskud (en kilde til aminosyrer) i mange væv, hvis de har et øget behov, fx i forbindelse med reparationer efter skader.</p> <h2>Hvad bruger læger prøven til?</h2> <p>Analyser af koncentrationen af albumin i blodet er hyppigt anvendt som en 'rutineanalyse' i mange sammenhænge. </p> <p>Resultaterne har en høj informationsværdi, både i forbindelse med kroniske og akutte sygdomme, og både til udredninger af årsager (sygdomsdiagnostik) og i forbindelse med behandling og kontrol af sygdomsforløb.</p> <p>Da et 'unormalt' resultat kan skyldes mange forskellige tilstande (se nedenfor), vil lægen altid skulle fortolke det i sammenhæng med patientens sygehistorie, diverse kliniske observationer, resultater af fx røntgenundersøgelser og skanninger, samt resultaterne af andre biokemiske analyser.</p> <h2>Hvordan måles Albumin?</h2> <p>Det måles i en veneblodprøve. Prøven kan godt tages hos fx en praktiserende læge og sendes ind til analyse på et hospitalslaboratorie.</p> <ul> <li>Hvis det er vanskeligt at tage en veneblodprøve, så en patient sidder længe med et gummibånd omkring armen, kan måleværdien godt blive 10-20 % højere end 'den rigtige værdi'</li> <li>Hvis en prøve tages på en liggende person, kan værdien være omkring 15 % lavere, end hvis vedkommende sidder op</li> </ul> <h2>Hvad er normale værdier?</h2> <p>Der kan være forskelle i målemetoderne i forskellige laboratorier, dvs. at man altid skal sammenholde en målt værdi med laboratoriets 'Referenceinterval', men de følgende tal er typiske:</p> <ul> <li>14-39 år: 36-48 g/L</li> <li><span></span>40-69 år: 36-45 g/L</li> <li>70 år og ældre: 34-45 g/L</li> </ul> <p>Nyfødte har 10-20 % lavere værdier end voksne, mens børn op til 14 år har 10-20 % højere værdier. </p> <p>Gravide har typisk 15-20 % lavere værdier i 2. og 3. trimester, fordi albumin bliver brugt som proteinkilde til moderkagen og barnet.</p> <h2>Høje værdier ses ved:</h2> <p>Der sker aldrig overproduktion af albumin i leveren, så forhøjede værdier i blodet skyldes altid <a href="~/link.aspx?_id=4B84314556F44BF78900E2D0C46BB01A&_z=z">væskemangel (dehydrering, underhydrering, udtørring)</a>, dvs. at albumin bliver mere koncentreret i blodet.</p> <h2>Lave værdier ses ved:</h2> <p>Det ses ved mange forskellige sygdomstilstande, som ofte kan være sammenflydende, dvs. at kombinationer af flere årsager er almindeligt:</p> <ul> <li>Akutte og kroniske <a href="~/link.aspx?_id=EC9305C7E9B843C79D962B15F2CC8723&_z=z">betændelser (inflammation)</a>, herunder i forbindelse med alvorlige infektionssygdomme <ul> <li>Albumin reagerer 'omvendt' i forhold til andre biokemiske markører for inflammation (fx <a href="~/link.aspx?_id=C71E8CB75EE344FBBAC72D66735C4562&_z=z">C-reaktivt protein</a>), dvs. at værdien <em>falder</em> i stedet for at stige</li> </ul> </li> <li>Visse kræftsygdomme, især <a rel="noopener noreferrer" href="https://www.cancer.dk/myelomatose-knoglemarvskraeft/" target="_blank">knoglemarvskræft (myelomatose)</a></li> <li>Nyresygdomme, som medfører tab af blodets proteiner i urinen, især <a href="~/link.aspx?_id=07E3096DEBD341C19646CE2034A1D2F5&_z=z">nefrotisk syndrom</a></li> <li>Inflammatoriske sygdomme i tarmen, fx <a href="~/link.aspx?_id=42D0591EB865486D8BC17012464CB020&_z=z">Colitis ulcerosa</a> eller <a href="~/link.aspx?_id=73B12597A6A944C6B9DE1F567BD77956&_z=z">Crohns sygdom</a>, hvor albumin lækker ud i tarmkanalen, samt langvarige mave- og tarminfektioner</li> <li>Svær leversygdom, hvor produktionen af albumin falder betydeligt, især <a href="~/link.aspx?_id=7ABF947AA1E7461492A6FD66E0C86DBC&_z=z">skrumpelever (levercirrose)</a></li> <li>Under- og/eller fejlernæring med et lavt indtag af protein i kosten, som det fx kan ses ved <a href="~/link.aspx?_id=58EC6F86F8ED4DA8AD7801111EB26C17&_z=z">anoreksi</a> eller <a href="~/link.aspx?_id=E5CA16B669B343408C773C8DCEDAFC55&_z=z">underernæring hos ældre</a></li> <li>Udsivning (tab) af albumin fra blodbanen til væskeansamlinger i <a href="~/link.aspx?_id=32E3566A42F0483E824AB6E8DED07D21&_z=z">bryst</a>- eller <a href="~/link.aspx?_id=6470DFDECA7C4C439E6002E624B96D9C&_z=z">bughulen</a>, samt ved store forbrændinger, hvor albumin lækker fra blodkarrene i huden</li> <li>Overhydrering = det modsatte af underhydrering, dvs. når en person får tilført mere væske, end vedkommende kan udskille, hvilket fx kan ske, hvis patienter får tilført for meget væske via <a href="~/link.aspx?_id=B020481C189D421292F7F9A37D7F293D&_z=z">et intravenøst drop</a></li> </ul> <h2>Vigtigt ved tolkning af prøvesvar</h2> <p>Der kan være alders- og kønsvariation og nogle gange også forskel mellem laboratoriernes analysemetoder. De ovenstående normalområder (referenceintervaller) er derfor med forbehold for dette. Hvis en prøve ligger udenfor normalområdet, vil lægen eller den hospitalsafdeling, som har bestilt blodprøven, vurdere, om det har betydning.</p> <h2>Vil du vide mere</h2> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=F115F1A4BE8648D5B5D0AB79A07629DD&_z=z">Albumin - for sundhedsfaglige</a></li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">40123</TextField> <TextField Name="PageTitle">Albumin</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Albumin</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2023-04-11T15:35:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{895E93C4-7F28-4D18-9F8D-1120B23C7DFB}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{FDEF4DBD-AAF0-4AF0-82F7-983F8710B93E}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Albumin er det protein, som der er mest af i blodet, det bliver dannet i leveren. Hvis der fx bliver dannet for lidt, kan det måles i en blodprøve. </TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="NpuDescription"><![CDATA[<p><strong>Hvad er Albumin?</strong><br /> Albumin er et protein, som findes i store mængder i blodet.<br /> <br /> <strong>Høje værdier ses ved</strong><br /> Der kan måles for høje værdier i blodet, fx ved akut/pludselig opstået mangel på væske.<br /> <br /> <strong>Lave værdier ses ved</strong></p> <ul> <li>Infektioner</li> <li>Kræftsygdomme</li> <li>Følgevirkninger af leversygdom, fx på grund af ophobning af væske i bughulen eller påvirkning af alkohol</li> <li>Nyresygdomme, der medfører et øget tab af albumin gennem urinen</li> <li>Tarmsygdomme, der medfører et øget tab af albumin via afføringen </li> <li>For meget væske i kroppen</li> </ul> <div> </div>]]></HtmlField> <TextField Name="NpuCode">NPU01132</TextField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\NIJ</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">protein</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_18</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
10.750 characters