fruktose-nedsat-optagelse
Portal
/
patienthaandbogen
/
mave-og-tarm
/
sygdomme
/
tyndtarm
/
fruktose-nedsat-optagelse
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
om-mave-og-tarm
symptomer
sygdomme
mundhule
taender
spiseroer
mavesaek
tyndtarm
bakterieovervaekst-i-tyndtarm
fruktose-nedsat-optagelse
foedevareoverfoelsomhed
laktoseintolerans-maelkesukker
mavetarmbloedning-dieulafoy-laesion
meckels-divertikel
tarmpassage-akut-stop
whipples-sygdom
tyktarm
endetarm
bughule
bugspytkirtel
galdeveje
lever
coeliaki
inflammatorisk-tarmsygdom
tarminfektioner
oevrige-sygdomme
diverse
behandling
undersoegelser
illustrationer
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{1620CE30-A0ED-4436-8A18-E9654F5744B6}" Name="fruktose-nedsat-optagelse" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{9C100186-F9D4-4B77-ABE3-6DBFE513E73A}" SortOrder="25" PublishDate="2011-01-24T10:34:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Fakta</h2> <ul> <li>Nedsat optagelse af frugtsukker (fruktose) i tarmen er en relativt hyppig tilstand</li> <li>Tilstanden kan være medfødt (arvelig) eller erhvervet (f.eks. skader i tarmens overflade) </li> <li>Symptomerne er <ul> <li>luft i mave-tarm-kanalen med mavesmerter og -kramper</li> <li>diarré</li> <li>evt. hovedpine og humørsvingninger </li> </ul> </li> <li>Mange mennesker har dog nedsat optagelse af frugtsukker uden at have nogle former for symptomer </li> <li>Diagnosen stilles ved, at symptomerne forsvinder på en fruktosefattig kost af ca. 1 måneds varighed eller evt. ved en såkaldt pusteprøve </li> <li>Prognosen er god. Det væsentlige er, at man enten helt undlader eller i det mindste tilstræber at spise mindre mad, der indeholder fruktose</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Hvad er nedsat optagelse af fruktose?</h2> <p>Nedsat optagelse af et stof i fordøjelseskanalen kaldes på fagsprog for malabsorption. Nedsat optagelse af fruktose (fruktosemalabsorption) er relativt hyppig, både blandt personer som har uklare gener fra maven, men også blandt raske personer. </p> <p>Man ved ikke, hvilken betydning nedsat optagelse af fruktose - ofte kaldet "frugtsukker" - har på mennesker. Nogle forskere mener, at nedsat optagelse af fruktose kan være forklaringen blandt nogle personer med tilstanden <a href="~/link.aspx?_id=1479AE96A3B0482F9F98E96FE62BF031&_z=z">irritabel tarm</a>. </p> <p>Irritabel tarm er en tilstand, hvor man i perioder har luft i maven, mavekneb, vekslende løs og hård afføring. Når man bliver undersøgt for denne tilstand, finder man ingen sygelige forandringer - hverken i fordøjelseskanalen eller i blodprøverne. </p> <p>Nedsat optagelse af fruktose er en meget almindelig tilstand, både hos raske personer og hos personer med såkaldt irritabel tarm. Tilstanden opfattes derfor ikke som en sygdom, men som en tilstand. Alligevel mener man, at tilstanden kan forårsage gener fra maveregionen på samme måde som den beslægtede tilstand <a href="~/link.aspx?_id=2E29E33CDC8B4600BAFD15BFC9AD208A&_z=z">mælkesukkerintolerance</a> (laktoseintolerance). </p> <h2>Hvad kan symptomerne på nedsat optagelse af fruktose være?</h2> <p>De fleste har ingen gener som følge af en nedsat optagelse af fruktose i tarmen. Symptomer på nedsat optagelse af kulhydrater kan være:</p> <ul> <li> Ophobning af luft i mavetarm-systemet med heraf følgende mavekramper</li> <li>Eventuelt smerter i maven</li> <li>Diarré </li> <li>Nogle gange hovedpine</li> </ul> <p>Symptomerne opstår ofte efter, man har indtaget et produkt, som indeholder fruktose. </p> <p>Mange mennesker med nedsat optagelse af fruktose fortæller, at de første symptomer opstod efter en infektion (oftest i fordøjelseskanalen) - eller efter en kur med antibiotika, selv om man må antage, at den nedsatte optagelse af fruktose har været tilstede siden barndommen.</p> <p>Man mener, at et højt indhold af fruktose i sportsdrikke muligvis kan være en forklaring på nedsatte præstationer og mavegener hos idrætsudøvere.</p> <h2>Hvordan kan nedsat optagelse af fruktose give mavegener?</h2> <p>Når fruktose ikke optages gennem tarmvæggen, forbliver det i tarm. Det vil da tiltrække vand, og dermed bliver omfanget af tarmens indhold større, hvilket påskynder passagen af tarmindholdet videre ned i tarmen.</p> <p>Ophobning af luft i tarmene og diarré opstår i forbindelse med, at det uabsorberede sukker udgør et gæringsmedium for bakterier i tyktarmen. Tarmens indhold "forgærer", og tyktarmen er ikke i stand til at optage alt overskudsvandet, som befinder sig i tarmen. Derved opstår der luftgener og diarré.</p> <p>Det er muligvis også af betydning, hvilke typer bakterier som befinder sig i tyktarmen. Dette kan variere noget fra person til person. Ikke alle typer bakterier er lige følsomme for fruktose. Måske er dette noget af forklaringen på, at ikke alle personer med nedsat optagelse af fruktose får gener fra maven.</p> <h2>Hvordan stilles diagnosen?</h2> <h4>Test om bestemte former for mad udløser gener fra maven</h4> <p>Hvis du har gener fra maven og overvejer, om nedsat optagelse af fruktose er forklaringen, så er der en enkel metode at afklare dette på. Dette kan ske ved at indføre restriktioner i din kost. Prøv f.eks. at undgå en eller flere former for mad som testes enkeltvis, herunder</p> <ul> <li>En række frugter (æble, pære, vandmelon)</li> <li>Bær (jordbær, hindbær)</li> <li>Tørrede frugter (rosiner)</li> <li>Honning</li> <li>Drikkevarer (frugtjuice, sportsdrikke, cider, dessertvin og rom) </li> <li>Sukkerfri produkter tilsat sorbitol (tyggegummi)</li> </ul> <p>og vurder herefter, om dette bedrer tilstanden. </p> <p>Hvis dette er tilfældet, bør du efter 3-4 uger ophæve restriktionerne for at se, om tilstanden kommer tilbage. Gør den det, er det et tegn på, at tilstanden har betydning for dine mavegener. Ulempen ved en sådan test er, at den er behæftet med en ret betydelig usikkerhed.</p> <h4>Andre former for tests</h4> <p>Der findes metoder der kan fastslå, om du har nedsat optagelse af fruktose. Du kan få en testdosis med f.eks. 25 g fruktose opløst i en væske. Efter nogle minutter (f.eks. et kvarter) måles dit blodsukker, eller man måler mængden af hydrogen eller metan, som du ånder ud ved en såkaldt "pusteprøve". </p> <p>Ved en nedsat optagelse af fruktose i tarmen, udskiller man mere hydrogen og metan i den luft, man udånder. Da mange maveraske personer også har nedsat optagelse af fruktose, så indikerer denne test, om du har eller ikke har nedsat optagelse af fruktose. Den fortæller dog ikke, om den nedsatte optagelse af fruktose er årsag til dine mavegener.</p> <h2>Hvorfor får man nedsat optagelse af fruktose i tarmen?</h2> <p>Kulhydrater (store og små) nedbrydes af enzymer på deres vej fra mundhulen til tyndtarmen, hvor de optages og kommer over i blodbanen som monosakkarider. De vigtigste kulhydrater, som kan forårsage mavegener, er laktose, fruktose og sukkeralkoholet sorbitol.</p> <p>Fruktose indgår i mange sødemidler. Det findes i pasta, pizza, kager og brød. Det er tidligere beregnet, at det gennemsnitlige daglige indtag af fruktose i kosten i USA <strong></strong>er på ca. 45 g. Man skal dog huske, at sammenligningen med amerikansk kost er problematisk. I USA er det nemlig almindeligt at tilsætte high fructose corn sirup i mange former for mad, hvilket man ikke gør i Danmark. Det meste fruktose synes at komme fra søde drikkevarer og noget mindre fra frugt.</p> <p>Optagelsen af fri fruktose i tyndtarmen er begrænset. Op til halvdelen af befolkningen er ude af stand til at absorbere en belastning på 25 g.</p> <h3>Er nedsat optagelse af fruktose i tarmen arveligt?</h3> <p>Ja - det kan den være.</p> <h2>Hvilken behandling er der?</h2> <p>Behandlingen består i at indtage mindre føde eller helt udelukke fødeemner, der indeholder fruktose. Selv om der mangler god forskning på området, så viser flere studier, at hos mellem 60-100% forsvinder symptomerne. Effekten synes at være langvarig.</p> <p>Hvis man spiser fruktoserig mad sammen med anden mad, øger det tolerancen og mindsker generne. Mens højt indtag af sorbitol sammen med fruktose kan forværre generne.</p> <h3>Hvad kan jeg selv gøre?</h3> <p>Frugt er sammensat af både frugtsukker (fruktose) og sukker (glukose). Fruktosen optages bedst, når frugten er sammensat af lige dele fruktose og glukose, eller når andelen af glukose er højere end andelen af fruktose.</p> <p>Når du har fruktoseintolerance, skal du undgå frugter (og grøntsager), hvor andelen af fruktose overstiger mængden af glukose. </p> <p>Sorbitol omdannes til fruktose i fordøjelseskanalen. Sorbitol forekommer både naturligt i frugt og grøntsager, men kendes også som kunstigt sødemiddel (E420) i sukkerfrit tyggegummi, pastiller og i flere sukkerfri produkter. Når du har nedsat optagelse af fruktose, bør du undgå mad som indeholder fruktose lige så vel som sorbitol. </p> <p>De frugter og grøntsager du bør undgå er:</p> <ul> <li>Abrikos, sveske, figen og frugtstænger</li> <li>Avokado</li> <li>Blomme, nektarin og fersken</li> <li>Kirsebær, brombær, boysenbær</li> <li>Mango og mangochutney</li> <li>Pære og æble</li> <li>Vandmelon</li> <li>Frugtjuice og cider</li> <li>Honning og myslibar</li> <li>Broccoli, hvidkål og rosenkål</li> <li>Grønne bønner, baked beans og hestebønner</li> <li>Jordskok, asparges, artiskokhjerte</li> <li>Majs, slikærter og grøn peber</li> </ul> <p>Hvis du har betydelige mavegener og behov for at følge en egentlig fruktosereduceret diæt, bør du kontakte en kostvejleder (klinisk diætist) for at få konkret vejledning om diæt.</p> <h2>Hvordan udvikler sygdommen sig?</h2> <p>Nedsat optagelse af fruktose er en ret normal tilstand. Hos en del personer kan dette være medvirkende årsag til <a href="~/link.aspx?_id=1479AE96A3B0482F9F98E96FE62BF031&_z=z">irritabel tarm</a>. </p> <p>Hvis du har mange mavegener, kan det være værd at afprøve de ovennævnte restriktioner i kosten i ca. en måneds tid for at se, om du får det bedre i maven. Prognosen er god.</p> <h3>Hvor hyppig er nedsat optagelse af fruktose i tarmen?</h3> <p>Man antager, at nedsat optagelse af fruktose i vore dage er en vigtigere årsag til mavegener end tidligere. Det skyldes, at vi spiser mere frugt og grøntsager end før, mens vi indtager mindre almindelig sukker (glukose). </p> <p>Forskere har beregnet, at indtagelsen af fruktose i USA er nærmest 10-doblet i det sidste årti.</p> <h2>Hvad er fruktose?</h2> <p>Kulhydrater er vigtige energikilder for kroppen. De centrale bestanddele i kulhydrater er sukkermolekylerne glukose og fruktose. Begge disse er monosakkarider, det vil sige, at de kun består af et enkelt sukkermolekyle. Glukose er den type sukker, som transporteres rundt til kroppens celler via blodet.</p> <p>Almindeligt strøsukker, sukrose, er et disakkarid, dvs. det består af to sukkermolekyler: fruktose og glukose.</p> <p>Laktose (som på dansk kaldes mælkesukker) er også et disakkarid, som nedbrydes til monosakkariderne galaktose og glukose. Mange sukkermolekyler kan være lænket sammen i det, som kaldes oligosakkarider (dvs. består af flere monosakkarider) og polysakkarider (som igen består af mange monosakkarider).</p> <h2>Vil du vide mere?</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=1479AE96A3B0482F9F98E96FE62BF031&_z=z">Irritabel tarm</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=2E29E33CDC8B4600BAFD15BFC9AD208A&_z=z">Mælkesukkerintolerans</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B1B757DB1DD7433F86D2F705A2E9C8E5&_z=z">Fruktosemalabsorption - for sundhedsfaglige</a></li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">29700</TextField> <TextField Name="PageTitle">Fruktose, nedsat optagelse</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Fruktose, nedsat optagelse</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-05-29T11:08:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{528AE6CA-5620-492D-8749-F051C04404B5}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{38A2EF96-CA6D-4047-AB47-529CC80F5EA6}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">9</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Nedsat optagelse af frugtsukker i tarmen er en hyppig tilstand, som kan være medfødt eller erhvervet. Symptomerne er luft i mave-tarmsystemet med mavesmerter og -kramper, diaré og evt. hovedpine og humørsvingninger.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="ICD10">DE741 </TextField> <TextField Name="ICPC2">T99, D99, D28</TextField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\anda</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">fruktose, malabsorption, sukker, frugtsukker, frugtose, Fruktose, nedsat optagelse, fruktosemalabsorption, fructose</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_15</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
14.773 characters