soja-overfoelsomhed-over-for
Portal
/
patienthaandbogen
/
allergi
/
sygdomme
/
foedevareallergi-og-intolerance-kostraad
/
soja-overfoelsomhed-over-for
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
om-allergi
sygdomme
atopisk-eksem-boerneeksem
diverse
foedevareallergi-og-intolerance-kostraad
coeliaki
coeliaki-kostbehandling
diaetforsoeg-uden-maelk
eliminationsdiaet-let-oversete-foedevarer
fisk-overfoelsomhed-over-for
foedevareallergi-har-jeg-det
frugt-og-baer-overfoelsomhed-over-for
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
hvedeallergi
kost-og-allergi-boern-og-gravide
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktoseintolerans-kostraad
maelkeallergi
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed-over-for
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
foedevareallergi-og-intolerance-tjeklister
indeklima
oevrige-sygdomme
symptomer
undersoegelser
illustrationer
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{5AFA6E1C-1D0F-4E1D-8714-57B36B0FD730}" Name="soja-overfoelsomhed-over-for" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{F4B1C2CA-A922-461D-9E49-8A7D08985F0B}" SortOrder="1700" PublishDate="2011-01-25T13:50:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2> Fakta</h2> <ul> <li>Nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer fx soja</li> <li>Soja indgår i mange færdigfremstillede madvarer</li> <li>Indhold af soja vil altid fremgå af varedeklarationen</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Hvad er overfølsomhedsreaktioner?</h2> <p>Nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer. Det er typisk helt almindelige fødevarer, der giver anledning til reaktionerne. </p> <p>For at man kan tale om overfølsomhed over for mad, skal symptomerne: </p> <ul> <li>Optræde, når du spiser den fødevare, du ikke kan tåle </li> <li>Forsvinde eller aftage, når du undlader at spise fødevaren</li> <li>Komme igen, når du spiser fødevaren</li> </ul> <p>Overfølsomhed over for mad inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed (intolerans)</p> <ul> <li>Fødevareallergi giver ofte akutte symptomer (men også forsinkede reaktioner). Ofte reagere flere organsystemer samtidig fx hud, vejrtrækning, mave eller tarm</li> <li>Fødevareintolerans udløser ofte langsomme og mindre dramatiske reaktioner fx maveonde eller diarré</li> </ul> <p>Ved fødevareallergi for soja, anbefales en 100 % sojafri diæt. Selv små mængder af soja kan nemlig udløse en reaktion. </p> <h2>Hvad er sojaallergi og krydsreaktivitet?</h2> <ul> <li>Forekomsten af sojaallergi i Europa er 0,3 %</li> <li>Sojabønner er en bælgfrugt. Hvis du har allergi over for soja, kan du også få allergiske symptomer, når du spiser andre bælgfrugter, fx grønne ærter, bønner, linser eller peanuts</li> <li>Du kan opleve krydsreaktioner i det tilfælde, at kroppen ikke kan kende forskel på et andet proteinstof fx grønne ærter og proteinstof fra soja</li> <li> Krydsreaktionerne giver de samme symptomer, som ved indtag af soja. Ikke alle med allergi over for soja oplever krydsreaktioner </li> <li> Hele ærteblomstfamilien kan krydsreagere med græspollen - i Mellemeuropa også med birk </li> </ul> <h2>Hvad er symptomerne på overfølsomhedsreaktioner?</h2> <p>Symptomer viser sig oftest fra mave-tarm-kanalen, men der kan også forekomme andre reaktioner:</p> <ul> <li>Opkastning</li> <li>Mavekramper</li> <li>Forstoppelse </li> <li>Diarré</li> <li>Prikken på tungen</li> <li>Vejrtrækningsproblemer, fx åndenød eller pibende vejrtrækning</li> <li>Hudsymptomer (nældefeber eller hævelser)</li> <li>Øjne, som bliver røde og kløende</li> <li>Næse i form af løbenæse og nys</li> </ul> <h2>Soja skal altid fremgå på varedeklarationen</h2> <p>Soja er underlagt allergimærkning og det skal derfor altid fremgå på varedeklarationen, hvis en fødevare indeholder soja.</p> <ul> <li>Der er dog en undtagelse for fuldstændigt raffineret sojaolie og sojafedt, da det er vurderet af den Europæiske Fødevaresikkerheds Organisation (EFSA) til kun at indeholde ubetydelige spor af protein</li> <li>Lecithiner (E 322) bruges både som antioxidant, emulgator eller stabilisator. Lecithiner udvindes oftest af raps eller sojabønner. Lecithiner udvundet af soja kan indeholde rester af sojaprotein. Personer med alvorlig allergi over for soja, kan få symptomer af lecithin</li> <li>Det skal fremgå, hvis en fødevare er tilsat lecithiner fra æg eller soja. Lecithiner produceret ud fra solsikkekerner eller raps skal derimod kun mærkes med lecithiner</li> </ul> <h2><span style="font-size: 13px;"></span></h2> <h2>Fødevarer og allergi for soja</h2> <h3>Brød </h3> <ul> <li>Sojamel bruges i små mængder i nogle typer brød, hamburgerbrød og pølsebrød <ul> <li>De fleste brødtyper er dog uden soja</li> </ul> </li> </ul> <h3>Middagsmad</h3> <ul> <li>Kødprodukter kan indeholde sojaprotein, fx fars, kebab og pølser</li> <li>Kødpålæg kan også indeholde soja</li> <li>Sojasovs indeholder soja</li> <li>Tofu indeholder soja </li> <li>"Baked Beans" er ofte sojabønner i tomatsauce </li> <li>Edamamebønner er umodne sojabønner</li> </ul> <h3>Plantedrikke</h3> <ul> <li>Sojamælk, sojafløde og sojayoghurt indeholder også soja</li> </ul> <h3>Sovs og dressinger</h3> <ul> <li>Færdiglavet sovs og dressinger kan indeholde soja. Fx er engelsk sovs lavet af blandt andet soja</li> </ul> <h3>Diverse</h3> <ul> <li> Tamari, miso, tempeh, yuba, okara og natto er alle fremstillet af soja</li> <li>Slankekostprodukter kan være tilsat af soja</li> <li>Proteinpulver kan være lavet af sojaprotein</li> </ul> <h3>Olie </h3> <ul> <li>"Vegetabilsk olie" kan være baseret på soja. Hvis produktet er raffineret, vil der normalt ikke være protein tilbage. Olien er derfor ikke et problem for mennesker med sojaallergi </li> <li>Koldpressede olier kan derimod indeholde proteinrester og fremkalde symptomer hos sojaallergikere</li> <li>Nogle plantemargariner indeholder soja</li> </ul> <h3>Spise ude</h3> <ul> <li>Når du spiser ude på caféer og restauranter, skal du være særlig opmærksom på kødprodukter, fiskeprodukter, hamburgerbrød, pizza og vegetariske retter</li> <li>Vær opmærksom på, at specielt afrikanske, mexicanske og asiatiske retter ofte indeholder soja</li> <li>Serveringsstedet er lovmæssigt forpligtet til at kunne oplyse om allergener i deres mad og drikke. Oplys derfor altid om din allergi og bed om vejledning af, hvilke retter/drikke der er frie for sojaprodukter</li> </ul> <h2>Ernæringsmæssige konsekvenser</h2> <ul> <li>Allergi over for soja har minimal betydning for dit indtag af vitaminer og mineraler i en dansk kost</li> <li>Det er derfor ikke nødvendigt at tage kosttilskud, hvis du har sojaallergi</li> </ul> <ul> </ul> <h2>Vil du vide mere?</h2> <h3>Kostråd</h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=9D24A686A7B6464198CA5DB5753AAC33&_z=z">Mærkning af fødevarer</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=3CD5D467782A42029AC48AC48B4F3610&_z=z">Komælksallergi, overfølsomhed over for komælksprotein</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=208731CF05D54072B0ED88B22102B15C&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B2569DF2DFCE4CBC8F7CE99A5F3D1005&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=23748155D98B4A7BB783040BBE1BD9E6&_z=z">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=A574B1F5C0F04133A54EC6CD4CEFCF24&_z=z">Tilsætningsstoffer og overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=CC04E62307D644F0BD579FAD968545BB&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=C7816B3E003549B7A82475B5831BDC70&_z=z">Laktoseintolerans, kostråd</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=91D21E7B0A554493A9F61C4E63F5BDD9&_z=z">Gluten og hvede, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=CAC213DB472447E787C16EB57263957A&_z=z">Æg og overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0BBAEC6CEC9549419A97847C7338C681&_z=z">Fisk og overfølsomhed</a></li> <li><a href="http://altomkost.dk/">Alt om kost</a></li> <li><a href="https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/">Astma allergi-Danmark</a></li> </ul> <h3>Tjeklister</h3> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8E5687F51C6B4288AA322A9EE05C2F5D&_z=z">Tjekliste for børn med fødevareallergi/ -intolerans</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0C5BBA59AD8147058706D2D3C78A04E5&_z=z">Tjekliste for voksne med fødevareallergi/ -intolerans</a> </li> </ul> <h3>Om fødevareallergi og fødevareintolerans</h3> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareallergi og -intolerans (for sundhedsfaglige)</a></li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">832</TextField> <TextField Name="PageTitle">Soja og overfølsomhed</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Soja og overfølsomhed</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-07-16T16:36:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">9</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Sojabønner er en bælgfrugt. Hvis du har allergi overfor soja, kan du også få allergiske symptomer, når du spiser andre bælgfrugter, fx grønne ærter, bønner, linser eller peanuts.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="ICD10">DK522</TextField> <TextField Name="ICPC2">D99</TextField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\rith</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">allergi eller intolerans mod soya, Soya, Soja, soyaallergi, sojaallergi, overfølsomhed over for soja, sojabønner, soyabønner, sojamælk, soyamælk</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_15</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
11.867 characters