tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
Portal
/
patienthaandbogen
/
allergi
/
sygdomme
/
foedevareallergi-og-intolerance-kostraad
/
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
/
Home
Data
patienthaandbogen
akutte-sygdomme
allergi
om-allergi
sygdomme
atopisk-eksem-boerneeksem
diverse
foedevareallergi-og-intolerance-kostraad
coeliaki
coeliaki-kostbehandling
diaetforsoeg-uden-maelk
eliminationsdiaet-let-oversete-foedevarer
fisk-overfoelsomhed-over-for
foedevareallergi-har-jeg-det
frugt-og-baer-overfoelsomhed-over-for
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
hvedeallergi
kost-og-allergi-boern-og-gravide
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktoseintolerans-kostraad
maelkeallergi
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed-over-for
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
foedevareallergi-og-intolerance-tjeklister
indeklima
oevrige-sygdomme
symptomer
undersoegelser
illustrationer
blod
brystsygdomme
arbejdsmedicin
boern
forsikringsmedicin
graviditet
infektioner
hjerne-og-nerver
hjerte-og-blodkar
hormoner-og-stofskifte
hud
knogler-muskler-og-led
kosmetisk-kirurgi
kraeft
kvindesygdomme
lunger
mave-og-tarm
maend
nyrer-og-urinveje
psyke
psyke-hos-boern
rejsemedicin-og-vacciner
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
sociale-ydelser
sundhedsoplysning
undersoegelser
aeldre
oejne
oere-naese-hals
om-patienthaandbogen
soeg
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{A574B1F5-C0F0-4133-A54E-C6CD4CEFCF24}" Name="tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for" Type="PHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{F4B1C2CA-A922-461D-9E49-8A7D08985F0B}" SortOrder="1800" PublishDate="2011-01-24T16:02:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{A12FFEB9-7D21-4130-9428-1457C5AB696B}</LinkField> </LinkListField> <HtmlField Name="FactContent"><![CDATA[<h2>Fakta</h2> <ul> <li>Tilsætningsstoffer (E-numre) er en stor og varieret gruppe af stoffer, som kan tilsættes fødevarer</li> <li>Tilsætningsstoffer er sjældent årsag til allergi og anden overfølsomhed</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Tilsætningsstoffer</h2> <p>Tilsætningsstoffer, også kaldet E-numre, er en stor og varieret gruppe af stoffer, som blandt andet tilsættes fødevarer. Et tilsætningsstof tilsættes maden for at forlænge holdbarheden, give en bestemt farve, smag eller for give fødevaren en bestemt konsistens. </p> <h2>EU-listen</h2> <ul> <li>Reglerne for anvendelse af tilsætningsstoffer fremgår primært af <span><a href="http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:02008R1333-20140915&from=EN">Europa-Parlamentet og Rådets Forordning nr. 1333/2008</a> </span>om fødevaretilsætningsstoffer. Derudover er der regler for mærkning af tilsætningsstoffer i færdigpakkede fødevarer, specifikationer, nationale regler for nitrit samt regler for godkendelse af tilsætningsstoffer</li> <li>EU-listen over tilsætningsstoffer bliver løbende opdateret. I databasen findes den samlede lovgivning, der ligger til grund for EU-listen (tidligere kaldet Positivlisten)</li> <li>Der er mere information om <a href="https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/foedevaresikkerhed/tilsaetninger/tilsaetningsstoffer">danske regler for tilsætningsstoffer</a> på Fødevarestyrelsens hjemmeside</li> </ul> <ul></ul> <h2>E-numre</h2> <p>Alle godkendte tilsætningsstoffer har fået tildelt et E-nummer. Når et tilsætningsstof har et E-nummer betyder det, at der er fælles EU-regler for stoffet.</p> <p>E-numrene fortæller, hvilken type tilsætningsstof der er tale om fx holdbarhed, farvestof, smagsstof eller konsistens. </p> <h3>Hovedreglen er:</h3> <ul> <li>E-nr. 100-199: Farvestoffer, som primært findes i slik, is, sodavand og desserter.</li> <li>E-nr. 200-299: Konserveringsstoffer, som forlænger holdbarheden</li> <li>E-nr. 300-399: Antioxidanter, tilsættes for at undgå harskning af fedt og olier</li> <li>E-nr. 400-499: Konsistensmidler fx arabisk gummi</li> <li>E-nr. 500-530: Salte, syrer og baser – bruges fx som hævemidler i bagværk, som antiklumpningsmidler og til at regulere surhedsgraden</li> <li>E-nr. 535-573: Antiklumpningsmidler<span> – mindsker pulverprod</span><span>ukters tendens til at klumpe sammen</span></li> <li>E-nr. 620-640: Smagsforstærkere fx det tredje krydderi</li> <li>E-nr. 901-914: Overfladebehandlingsmidler<span> – giver fødevarer en blank overflade eller et beskyttende lag, som enten kan være konserverende (mugdræbende) eller mere mekanisk, som en slags spiselig emballage, der beskytter overfladen mod stød og slag<br> </span></li> <li>E-nr. 950-967: Sødestoffer giver smag</li> <li>E-nr. 920-1414: Andet<span> – tilsætningsstoffer, der påvirker fødevarernes konsistens, fx ved at blødgøre dem</span></li> <li><span>E-nr. 1200: Fyldemidler – får fødevarer til at fylde mere uden at øge deres energiindhold, bruges normalt sammen med kunstige sødestoffer</span></li> </ul> <h2>Forekomst af overfølsomhed</h2> <p>Tilsætningsstoffer er sjældent årsag til allergi og anden overfølsomhed</p> <ul> <li>Allergi udløses af helt almindelige fødevarer, fx mælk, æg, fisk og nødder</li> <li>Overfølsomhed overfor tilsætningsstoffer hos børn og voksne er mindre end 1 % </li> </ul> <h3>Eksempler på tilsætningsstoffer der kan være reaktioner knyttet til:</h3> <p>Farvestoffer: </p> <ul> <li>Carminer er et naturligt farvestof, der udvindes fra et insekt. Allergi udløses af de små rester af protein fra insektet. Carminer bruges både i mad og i kosmetik, fx i rouge, øjenskygge og læbestift. Carminer er tilladt i de fødevarer, der må farves. </li> <li>Azofarverne gul, orange og rød kan udløse allergiske reaktioner</li> </ul> <p>Konserveringsmidler:</p> <ul> <li>Benzoesyre og benzoater er kemisk meget ens. Ved overfølsomhed over for et af stofferne, vil der også være overfølsomhed over for de andre. Dette gælder sandsynligvis også parahydroxybenzoater. </li> <li>Sorbinsyre og sorbater er også kemisk ens. Ved overfølsomhed over for sorbinsyre, vil der også være overfølsomhed også over for sorbater. </li> <li>For svovldioxid og sulfitter gælder det samme. Det er derimod muligt, at sulfit ikke tåles, mens andre konserveringsstoffer, fx benzoesyre tåles</li> </ul> <p>Sødestoffer </p> <ul> <li>Der forbindes ikke allergi eller overfølsomhed med sødestoffer</li> </ul> <p>Konsistensmidler </p> <ul> <li>Der forbindes normalvis ikke allergi eller overfølsomhed med konsistensmidler. </li> </ul> <ul> <li>Der er dog set allergi overfor fx guargummi og arabisk gummi, i tilfælde med længere tids arbejde med stofferne, hvor stofferne er indåndet som støv</li> </ul> <p>Antioxidant</p> <ul> <li>Antioxidanten lecithin kan være fremstillet fra æg eller soja. Hvis lecithin er fremstillet fra æg eller soja, skal det fremgå af næringsdeklarationen</li> </ul> <h2>Vil du vide mere?</h2> <h3>Kostråd</h3> <ul> <li><a href="https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tils%C3%A6tningsstoffer.aspx">E-numre, fødevarestyrelsen</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=9D24A686A7B6464198CA5DB5753AAC33&_z=z">Mærkning af fødevarer</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=3CD5D467782A42029AC48AC48B4F3610&_z=z">Komælksallergi, overfølsomhed over for komælksprotein</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=208731CF05D54072B0ED88B22102B15C&_z=z">Frugt og bær</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B2569DF2DFCE4CBC8F7CE99A5F3D1005&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=23748155D98B4A7BB783040BBE1BD9E6&_z=z">Nødder, mandler og frø</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=CC04E62307D644F0BD579FAD968545BB&_z=z">Krydderier og aromastoffer</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=C7816B3E003549B7A82475B5831BDC70&_z=z">Laktoseintolerans, kostråd</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=91D21E7B0A554493A9F61C4E63F5BDD9&_z=z">Gluten og hvede, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=CAC213DB472447E787C16EB57263957A&_z=z">Æg og overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0BBAEC6CEC9549419A97847C7338C681&_z=z">Fisk og overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=5AFA6E1C1D0F4E1D871457B36B0FD730&_z=z">Soja og overfølsomhed</a></li> <li><a href="http://altomkost.dk/">Alt om kost</a></li> </ul> <h3>Tjeklister</h3> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8E5687F51C6B4288AA322A9EE05C2F5D&_z=z">Tjekliste for børn med fødevareallergi/-intolerans</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0C5BBA59AD8147058706D2D3C78A04E5&_z=z">Tjekliste for voksne med fødevareallergi/-intolerans</a> </li> </ul> <h3>Om fødevareallergi og fødevareintolerans</h3> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareallergi- og intolerans - for sundhedsfaglige</a></li> </ul>]]></HtmlField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">833</TextField> <TextField Name="PageTitle">Tilsætningsstoffer og overfølsomhed</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Tilsætningsstoffer og overfølsomhed</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-01-18T09:46:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{DBBC5F07-FEB9-4FAC-8DCA-1C8C28C4F5B5}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">9</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Der findes både danske regler og EU-regler om tilsætningsstoffer. EU-listen over tilsætningsstoffer erstatter pr. 1. juni 2013 den danske fortegnelse over tilsætningsstoffer, Positivlisten.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\kack</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">tilsætningsstoffer, e-numre og allergi, Tilsætningsstoffer og allergi, enumre</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_15</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">10</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">1</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
11.324 characters