aeg-overfoelsomhed-over-for
Portal
/
Laegehaandbogen
/
allergi
/
tilstande-og-sygdomme
/
kostvejledere-allergi-og-intolerance
/
aeg-overfoelsomhed-over-for
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
behandling
kostvejledere-allergi-og-intolerance
fisk-overfoelsomhed-over-for
frugt-og-baer-overfoelsomhed
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-boern
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-voksne
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
hud
luftvejene
foedevareallergi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{60A77FF5-43F4-482A-98D6-843387473F61}" Name="aeg-overfoelsomhed-over-for" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{02E6B31C-46B4-4015-A408-E4DC1FC9CDE5}" SortOrder="1600" PublishDate="2010-08-25T11:15:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Allergi</h2> <ul> <li>Ved æggeallergi er det vigtigt at holde 100 % æggefri diæt, da selv små mængder æg kan udløse symptomer</li> <li>Der er krav om mærkning af æg i fødevarer</li> <li>Lecithin (E322) er et tilsætningsstof, som er udvundet af enten æg eller soya. I varedeklarationen vil det i så fald stå som "æglecithin" eller "lecithin fra æg". Æglecithin bruges kun i meget små mængder i fødevarer og udløser kun i sjældne tilfælde symptomer. Dette kun hos særligt følsomme</li> <li>Der er mange forskellige proteiner i æg, som kan give symptomer, hvis man har allergi over for æg. Nogle af proteinerne findes i blommen - andre i hviden. Det er individuelt, hvilke proteiner personer er allergisk overfor. Dog har det ingen praktisk betydning, da det ikke er muligt at sikre, at fx et æggehvideprodukt ikke indeholder æggeblomme</li> <li> Æggets allergene proteiner ødelægges ikke af varme, så hverken stegt, bagt eller kogt æg tåles</li> <li>Hvis man er allergisk over for hønseæg, reagerer man ofte også på æg fra andre fugle. Økologiske æg tåles heller ikke</li> <li>Over halvdelen af børn med allergi over for æg, vokser fra allergien inden de fylder 5 år, hvorfor re-testning er vigtig </li> </ul> <h2>Sådan stilles diagnosen</h2> <p>Hvis symptomerne er udtalte, og andre lidelser kan udelukkes, vil mistanken om fødevareallergi være velbegrundet. Sædvanligvis vil yderligere udredning foregå hos speciallæge på allergiklinik eller på hospital.</p> <p>Allergitestning kan ske med priktest eller ved måling af allergiantistof, IgE, i en blodprøve. Det er vigtigt, at allergitestning foretages og vurderes af speciallæge, idet tolkning af resultatet delvis beror på erfaring med, hvorvidt reaktionen har betydning i praksis.</p> <p>En speciallæge i allergisygdomme kan foreslå, at man gennemgår et program som for eksempel nedenstående:</p> <ul> <li> Kostdagbog i to uger, hvor der omhyggeligt føres dagbog over kost og eventuelle reaktioner </li> <li> De fødeemner, som på baggrund af relevante reaktioner anført i kostdagbogen, skal efterfølgende udelukkes i endnu 2 ugers periode </li> <li>Hvis symptomerne bedres væsentligt, er det næste trin en fødevareprovokation. I første omgang en "åben" provokation, hvor både personen og læge ved hvilken fødevare, der testes. Der kan i nogle tilfælde være brug for en række dobbeltblindede placebokontrollerede provokationer, hvor hverken læge eller personen ved, om der testes med den mistænkte fødevare – før koden brydes efter endt provokation</li> </ul> <h2>Kost ved æggeallergi</h2> <p>Ved æggeallergi er det vigtigt at spise 100 % æggefrit, idet selv små mængder æg kan udløse en reaktion. </p> <h2>Brød</h2> <ul> <li>Æg findes i nogle typer brød, men der findes flest brødprodukter uden æg</li> <li>Læs på næringsdeklarationen om der er æg i ingredienslisten</li> <li>Husk at spørge, om der er allergener i brød og særligt andet bagværk som købes hos fx bageren, på café og restaurant</li> </ul> <h2>Pålæg</h2> <ul> <li>Kogt æg, stegt æg og røræg samt remoulade, mayonnaise og alle former for mayonnaisesalater skal undgås </li> <li>Enkelte typer leverpostej, andre postejer, patéer og crabsticks kan også indeholde æg </li> <li>Nogle typer modnede oste eks. parmesan og manchego indeholder lysozym, et enzym der udvindes af æg. Dette kan være et problem for meget følsomme æggeallergikere </li> <li>Alternativer er friskost, kødpålæg, leverpostej uden æg samt fiskepålæg, frugtpålæg og syltetøj</li> </ul> <h2>Middagsmad</h2> <h3>Kød og fisk</h3> <ul> <li>Kød, fisk og fjerkræ i "ren form" er naturligt fri for æg </li> <li>Panering indeholder ofte æg og skal undgås </li> <li>Færdige middagsretter, fx lasagne, supper og gratin kan indeholde æg</li> </ul> <h3>Pasta</h3> <ul> <li>Frisk pasta indeholder næsten altid æg </li> <li>Tørret pasta såsom spaghetti, makaroni og lasagne fås ofte uden æg</li> </ul> <h3>Andet</h3> <ul> <li>Bouillonterninger kan indeholde æg</li> <li>Færdigfremstillede sovser og dressinger kan indeholde æg</li> </ul> <h2>Kager og desserter </h2> <ul> <li>Mange kager, desserter, fromager og cremer indeholder æg </li> <li>Der findes mange æggefrie dessertalternativer </li> <li>Pandekager indeholder almindeligvis æg, men kan sagtens laves uden</li> </ul> <h3>Ægge-erstatning</h3> <ul> <li>Der findes æggeerstatninger på markedet, som kan købes i bl.a. helsekostforretninger fx produktet "No egg": <ul> <li>én som er lavet af majsstivelse, hærdet palmeolie og lupinmel</li> <li>én bestående af majsstivelse og kartoffelstivelse</li> <li>én lavet på kartoffelstivelse og tapioca stivelse </li> <li>æggehvideerstatning lavet af hydroxypropylmethylcellulose </li> </ul> </li> <li>Hjemmelavet "æggeerstatning" kan laves ved at koge 50 g hørfrø og 6 dl vand i 5-10 min. Pres massen gennem en si og afkøl den <ul> <li>3-4 spsk. svarer til 1 æg og kan anvendes til fars, kager og panering</li> <li>Øvrige <a href="https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/hvad-skal-du-undga/aeg/">opskrifter på hjemmelavet æggeerstatning kan ses her</a></li> </ul> </li> </ul> <h3>Is og yoghurt</h3> <ul> <li>Is findes både med og uden æg </li> <li>Sorbet er et alternativ </li> <li>Yoghurt indeholder ikke æg </li> <li>Koldskål fås både med og uden æg</li> </ul> <h3>Chokolade</h3> <ul> <li>Størstedelen af chokolade på markedet er æggefrit</li> <li>Slik kan indeholde "lecitin fra æg", dette skal stå på varedeklarationen</li> </ul> <h2>Alkoholholdige drikke</h2> <ul> <li>Æggelikør indeholder protein fra æg</li> </ul> <h3>At spise ude</h3> <ul> <li>For mennesker med æggeallergi kan det være en stor udfordring at spise ude, fordi æg indgår i mange færdige produkter fx dressing, sovs og færdigretter</li> <li>Vælg derfor mad lavet fra bunden af naturlige råvarer; grøntsager, frugt, kartofler, ris, kød, fisk, fjerkræ</li> <li>Som regel er det muligt at finde æggefrie retter, men kager er ofte et problem</li> <li>Meget følsomme æggeallergikere skal også tage hensyn til risikoen for kontaminering af æg fra andet mad</li> <li>Faren for kontaminering af æg fra anden mad er altid til stede</li> </ul> <h3>Ernæringsmæssige konsekvenser</h3> <ul> <li>At æg elimineres fra kosten har oftest kun lille betydning for indtaget af protein, vitaminer og mineraler</li> </ul> <p>Læs mere om æggeallergi hos <a href="https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/hvad-skal-du-undga/aeg/">Astma-Allergi Danmark</a>.</p> <h2>Vacciner</h2> <ul> <li> Nogle vacciner er fremstillet i kyllinge-embryofibroblastceller eller i befrugtede hønseæg og kan derfor indeholde små restmængder af æg-protein, hovedsageligt i form af ovalbumin</li> <li>Følgende vacciner, som aktuelt anvendes i Danmark, kan indeholde æg-protein: MFR-, influenza-, gul feber-, rabies-, tick-borne encephalitis- og hepatitis A-vaccine</li> <li>Nogle vacciner har så små mængder æggeprotein, at symptomer ikke udløses</li> <li>For nogle patienter, kan æggeallergi have betydning for, hvorvidt patienten kan blive vaccineret eller ej</li> <li>Hos patienter med æggeallergi kan overvejes henvisning til allergologisk specialafdeling eller allergicenter</li> <li>Alvorlige allergiske straks-reaktioner sker sjældent og karakteriseres ved symptomer fra hud, luftveje og det kardiovaskulære system</li> <li>Der er dog studier, der tyder på, at de alvorlige allergiske reaktioner, der er set efter vaccination med vacciner indeholdende æg-protein, slet ikke skyldes æg, men andre indholdsstoffer som gelatine</li> <li>Tal med din læge og læs mere på <a href="https://www.ssi.dk/aktuelt/nyhedsbreve/epi-nyt/2015/uge-46---2015">Statens Seruminstitut</a> </li> </ul> <h3>MFR-vaccinen</h3> <ul> <li>MFR-vaccinen indeholder så små mængder æggeprotein, at der ikke er risiko for alvorlig reaktion</li> <li>MFR vaccinen er ikke kontraindiceret hos personer med æggeallergi</li> <li>Personer med æggeallergi kan derfor vaccineres som normalt hos egen læge</li> </ul> <h4>Influenzavaccine</h4> <ul> <li>Influenzavacciner indeholder en større mængde æggeprotein</li> <li>Personer med æggeallergi kan henvises til allergologisk specialafdeling eller allergicenter</li> </ul> <h4>Rejsevacciner</h4> <ul> <li>Gul feber vaccine indeholder æggeprotein. Hos personer med alvorlig æggeallergi, bør vedkommende ikke vaccineres, medmindre rejse til udsatte områder er nødvendigt. Henvis i så fald personen til en allergologisk specialafdeling eller allergicenter</li> <li>Tick-born encephalitis (TBE) vaccine indeholder æggeprotein og kan give alvorlige reaktioner. Henvis til allergologisk specialafdeling eller allergicenter, hvis vaccinen er nødvendig</li> <li>Hepatitis-A vaccinen Epaxal indeholder æggeprotein (udgået). Benyt anden hepatitis-A vaccine</li> </ul> <h2>Andre relevante artikler</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareallergi og intolerans</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=3D816A1FF9714DF695161BFB3922F094&_z=z">Mærkning af madvarer og utilsigtet forurening</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=EC2E7AF63C364945984E8BE3A5FCDCCF&_z=z">Fisk, overfølsomhed over for fisk</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=C481FB351ED042C9A135AF8AE1DE2747&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos børn</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=53DECBA825B349088974D1CA7E85CBFC&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos voksne</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=6B13F1416B964B83A7626799209747FF&_z=z">Soja, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=2798CD6BD5FD4882841F1F99AD9EB791&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=F2BFBE3448934BDEA4A2E7E857FC6687&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed </a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0039886929D943708CC4394D305AC3E0&_z=z">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed </a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B50152FC2D5541C68211C131BA13F0A2&_z=z">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed </a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=A7EF3378E2E345AB8B72304EF31715EC&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed </a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=73D77F5283F04A58B279FE8CCB096909&_z=z">Cøliaki og hvedeallergi</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=DDE45CF1268641ACA081529CFB74947F&_z=z">Laktosereduceret kost</a></li> <li> <a href="http://altomkost.dk/">Alt om kost</a></li> <li><a href="https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/">Astma-Allergi Danmark, fødevareallergi</a></li> </ul> <h2>Patientinformation</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=CAC213DB472447E787C16EB57263957A&_z=z">Æg, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a></li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">845</TextField> <TextField Name="PageTitle">Æg, overfølsomhed</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Æg, overfølsomhed over for</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-04-12T14:35:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{84F0C06E-5FF1-4247-9A64-739F76E88D36}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Der findes mange forskellige proteiner i æg, som kan give allergisymptomer.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\anda</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">æg, æggeallergi, ægallergi, intolerance over for æg, æggeintolerans, ægintolerans, kost uden æg, overfølsomhed over for æg</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
15.667 characters