soja-overfoelsomhed-over-for
Portal
/
Laegehaandbogen
/
allergi
/
tilstande-og-sygdomme
/
kostvejledere-allergi-og-intolerance
/
soja-overfoelsomhed-over-for
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
behandling
kostvejledere-allergi-og-intolerance
fisk-overfoelsomhed-over-for
frugt-og-baer-overfoelsomhed
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-boern
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-voksne
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
hud
luftvejene
foedevareallergi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{6B13F141-6B96-4B83-A762-6799209747FF}" Name="soja-overfoelsomhed-over-for" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{02E6B31C-46B4-4015-A408-E4DC1FC9CDE5}" SortOrder="1400" PublishDate="2010-10-07T14:03:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Basisoplysninger</h2> <p>Allergi for soja stiller krav om en 100 % sojafri diæt, da selv små mængder soja kan udløse reaktion</p> <ul> <li>Prævalensen af sojaallergi i Europa er 0,3 %<a href=" " data-type="journal-reference" data-value="Nwaru BI, Hickstein L, Panesar SS, Roberts G, Muraro A, Sheikh A, EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group., Prevalence of common food allergies in Europe: a systematic review and meta-analysis. Allergy 2014;69: 992-1007" data-value-piped="Nwaru BI, Hickstein L, Panesar SS, Roberts G, Muraro A, Sheikh A, EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group.|Prevalence of common food allergies in Europe: a systematic review and meta-analysis.|Allergy|2014|69|992-1007|24816523" data-url="reference-link" data-pubmedid="24816523" title="Nwaru BI, Hickstein L, Panesar SS, Roberts G, Muraro A, Sheikh A, EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group., Prevalence of common food allergies in Europe: a systematic review and meta-analysis. Allergy 2014;69: 992-1007"><sup>1</sup></a></li> <li>Sojabønner er en bælgfrugt, hvorfor allergiske symptomer også kan forekomme ved indtag af andre bælgfrugter (krydsreaktion), f.eks. grønne ærter, bønner, linser eller jordnødder/peanuts</li> <li>Symptomer kan vise sig som gastrointestinale gener såsom: <ul> <li>Opkast / kvalme</li> <li>Mavesmerter</li> <li>Diarré</li> <li>Udslæt</li> <li>Prikken / kløe på tungen og i ganen</li> </ul> </li> <li>Krydsreaktionerne for andre bælgfrugter giver de samme symptomer, som ved indtag af soja <em></em></li> <li>Hele ærteblomstfamilien kan krydsreagere med græspollen - i Mellemeuropa også med birk<a href=" " data-type="journal-reference" data-value="Ballmer-Weber BK, Vieths S, Soy allergy in perspective. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2008;8: 270-5" data-value-piped="Ballmer-Weber BK, Vieths S|Soy allergy in perspective|Curr Opin Allergy Clin Immunol|2008|8|270-5" data-url="reference-link" title="Ballmer-Weber BK, Vieths S, Soy allergy in perspective. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2008;8: 270-5"><sup>2</sup></a> </li> <li>Ikke alle med allergi over for soja oplever krydsreaktioner</li> </ul> <h2>Soja skal altid fremgå af deklarationen</h2> <p>Da soja er omfattet af reglerne for allergimærkning, skal altid fremgå af varedeklarationen hvis en fødevare indeholder soja. </p> <ul> <li>Der er dog en undtagelse for fuldstændigt raffineret sojaolie og sojafedt, da det er vurderet af den Europæiske Fødevaresikkerheds Organisation (EFSA) til kun at indeholde spor af protein</li> <li>Lecithiner (E 322) bruges både som antioxidant, emulgator eller stabilisator. Lecithiner udvindes oftest af raps eller sojabønner. Lecithiner udvundet af soja kan indeholde rester af sojaprotein. De allermest følsomme personer med allergi over for soja, kan få symptomer af lecithin</li> <li>Det skal fremgå, hvis en fødevare er tilsat lecithiner fra æg eller soja. Lecithiner produceret ud fra solsikkekerner eller raps skal derimod kun mærkes med lecithiner</li> </ul> <h2>Fødevarer og allergi for soja</h2> <h4>Brød m.m.</h4> <ul> <li>Sojamel bruges i små mængder i nogle typer brød, hamburgerbrød og pølsebrød <ul> <li>De fleste brødtyper er dog uden soja</li> </ul> </li> </ul> <h4>Middagsretter</h4> <ul> <li>Kødprodukter kan indeholde sojaprotein, f.eks. burger, kebab og pølser</li> <li>Kødpålæg kan også indeholde soja</li> <li>Sojasovs indeholder sojaprotein </li> <li>Tofu indeholder soja </li> <li>"Bakes Beans" er ofte sojabønner i tomatsauce </li> <li>Edamame bønner er umodne sojabønner</li> </ul> <h4>Plantedrikke</h4> <ul> <li>Sojamælk og sojayoghurt indeholder også sojaproteiner</li> </ul> <h4>Sovs og dressinger</h4> <ul> <li>Færdiglavede sovse og dressinger kan indeholde soja. Engelsk sovs er lavet af bl.a. soja </li> </ul> <h4>Diverse</h4> <ul> <li>Tamari, miso, tempeh, yuba, okara og natto er alle fremstillet af soja</li> <li>Slankekostprodukter kan være tilsat af soja</li> <li>Proteinpulver kan være baseret på sojaprotein</li> </ul> <h4>Olie </h4> <ul> <li>"Vegetabilsk olie" kan være baseret på soja. Hvis produktet er raffineret, vil der normalt ikke være protein tilbage. Olien er derfor ikke et problem for mennesker med sojaallergi </li> <li>Koldpressede olier kan derimod indeholde proteinrester og fremkalde symptomer hos sojaallergikere</li> <li>Nogle plantemargariner indeholder soja</li> </ul> <h4> Spiser ude</h4> <ul> <li>Vær opmærksom på kødprodukter, fiskeprodukter, hamburgerbrød, pizza, kebab og vegetariske retter kan være tilsat soja</li> <li> Vær opmærksom på, at afrikanske, mexicanske og asiatiske retter ofte indeholder soja </li> <li> Spørg altid personalet </li> </ul> <h2>Konsekvenser</h2> <h3>Ernæringsmæssige konsekvenser</h3> <ul> <li>Allergi over for soja har kun minimal betydning for indtaget af vitaminer og mineraler i en dansk kost. Der er derfor ingen ernæringsmæssige konsekvenser af en kost uden soja</li> </ul> <h2>Andre relevante temaer</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareintolerans</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=3D816A1FF9714DF695161BFB3922F094&_z=z">Mærkning af fødevarer og utilsigtet forurening</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=EC2E7AF63C364945984E8BE3A5FCDCCF&_z=z">Fisk, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=C481FB351ED042C9A135AF8AE1DE2747&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed over for hos børn</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=53DECBA825B349088974D1CA7E85CBFC&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed over for hos voksne</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=2798CD6BD5FD4882841F1F99AD9EB791&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=F2BFBE3448934BDEA4A2E7E857FC6687&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0039886929D943708CC4394D305AC3E0&_z=z">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B50152FC2D5541C68211C131BA13F0A2&_z=z">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=A7EF3378E2E345AB8B72304EF31715EC&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=60A77FF543F4482A98D6843387473F61&_z=z">Æg, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=73D77F5283F04A58B279FE8CCB096909&_z=z">Cøliaki og hvedeallergi</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=DDE45CF1268641ACA081529CFB74947F&_z=z">Laktosereduceret kost</a></li> <li><a href="https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/">Astma-Allergi Danmark - om fødevareallergi</a> </li> </ul> <h2>Patientinformation</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=5AFA6E1C1D0F4E1D871457B36B0FD730&_z=z">Soja, overfølsomhed</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a></li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">857</TextField> <TextField Name="PageTitle">Soja, overfølsomhed</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Soja, overfølsomhed over for</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-07-16T12:01:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Ved allergi over for soja får nogle derfor også allergiske symptomer, når de spiser andre bælgfrugter, f.eks. grønne ærter, bønner, linser eller jordnødder/peanuts.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\kack</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">soya, overfølsomhed over for soja, sojaallergi, soyaallergi</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
10.504 characters