fisk-overfoelsomhed-over-for
Portal
/
Laegehaandbogen
/
allergi
/
tilstande-og-sygdomme
/
kostvejledere-allergi-og-intolerance
/
fisk-overfoelsomhed-over-for
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
behandling
kostvejledere-allergi-og-intolerance
fisk-overfoelsomhed-over-for
frugt-og-baer-overfoelsomhed
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-boern
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-voksne
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
hud
luftvejene
foedevareallergi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{EC2E7AF6-3C36-4945-984E-8BE3A5FCDCCF}" Name="fisk-overfoelsomhed-over-for" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{02E6B31C-46B4-4015-A408-E4DC1FC9CDE5}" SortOrder="300" PublishDate="2010-08-25T10:25:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Basisoplysninger</h2> <ul> <li>Allergiske reaktioner pga. fisk starter for størstedelen inden for de to første leveår</li> <li>Reaktioner på fisk er fremkaldt af protein fra fisk, men kan også skyldes toksiner, højt histaminindhold og parasitter</li> <li> Ny forskning viser, at det er muligt kun at reagere på enkelte fisketyper<a href=" " data-type="journal-reference" data-value="Mourad AA, Bahna SL, Fish-allergic patients may be able to eat fish. Expert Rev Clin Immunol 2015;11: 419-30" data-value-piped="Mourad AA, Bahna SL|Fish-allergic patients may be able to eat fish|Expert Rev Clin Immunol|2015|11|419-30" data-url="reference-link" title="Mourad AA, Bahna SL, Fish-allergic patients may be able to eat fish. Expert Rev Clin Immunol 2015;11: 419-30">1</a> fx tunfisk og tåle andre typer af fisk</li> <li>Selv meget små mængder af fisk kan udløse en reaktion</li> <li>Enkelte meget sensitive fiskeallergikere reagerer også på dampen ved tilberedning af fisk, i sådanne tilfælde skal der ikke tilberedes fisk indendørs</li> </ul> <h2>Madvarer</h2> <ul> <li>Fisk, leddyr og bløddyr er omfattet af reglen om allergimærkning af fødevarer og skal stå i ingredienslisten, hvis den optræder i fødevaren</li> <li>Ved fiskeallergi bør man ikke indtage de fisk, muslinger eller skaldyr, som ikke tåles</li> <li>Fiskepålæg skal ikke indtages, hvis det ikke tåles</li> <li>Pålægstyper kan indeholde fisk, fx sardelpølse, leverpostej med ansjoser og rejeost</li> <li>Krabbesalat, rejesalat og sushi kan indeholde surimi, som oftest er lavet af sej, torsk eller kulmule</li> <li>Oystersauce og fishsauce fremstilles bl.a. af fisk og skaldyr. Sovser og pastaer der bruges som krydderi i mange asiatiske retter indeholder ofte rejer eller skalddyr </li> </ul> <h2>Ernæringsmæssige konsekvenser</h2> <ul> <li>Fisk er en vigtig kilde til flerumættet fedt fx omega-3, vitamin D, selen og jod</li> <li> Når der ikke spiser fisk, skal fokus rettes mod "plante omega-3" (ALA) fra f.eks. rapsolie, valnøddeolie, sojaolie, valnødder og chiafrø. Det er vigtigt at variere mellem forskellige kilder til plantefedtstof, men primært vælge rapsolie. Dette med henblik på at dække behovet for omega-3 fedtsyrer</li> <li>Selvom personen ikke spiser fisk, så findes der ingen anbefaling på at tage kosttilskud med fiskeolie</li> <li> Fiskelevertran og fiskeoliekapsler er rent fiskefedt, men der kan være proteinrester i fiskelevertran. Der foreligger ingen anbefaling på tilskud af fiskeolie</li> <li>Tilskud med vitamin D anbefales generelt til alle danskere i vinterhalvåret</li> <li>Tilskud af selen og/eller jod skal vurderes på baggrund af kostens totale sammensætning fx af klinisk diætist</li> </ul> <h2>Andre relevante artikler</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareallergi og -intolerans</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=60A77FF543F4482A98D6843387473F61&_z=z">Æg, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=73D77F5283F04A58B279FE8CCB096909&_z=z">Cøliaki og hvedeallergi</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=DDE45CF1268641ACA081529CFB74947F&_z=z">Laktosereduceret kost</a></li> <li> <a href="http://altomkost.dk/">Alt om kost</a></li> </ul> <h2>Patientinformation</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0BBAEC6CEC9549419A97847C7338C681&_z=z">Fisk, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a></li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">846</TextField> <TextField Name="PageTitle">Fisk, overfølsomhed</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Fisk, overfølsomhed over for</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-01-18T14:50:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Allergiske reaktioner pga. fisk starter for størstedelen indenfor de to første leveår. Reaktioner på fisk kan også skyldes toxiner, højt histaminindhold og parasitter.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\anda</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">fiskeallergi, fisk, intolerans overfor fisk, intolerance over for fisk, fiskeintolerance, overfølsomhed over for fisk</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
6.546 characters