frugt-og-baer-overfoelsomhed
Portal
/
Laegehaandbogen
/
allergi
/
tilstande-og-sygdomme
/
kostvejledere-allergi-og-intolerance
/
frugt-og-baer-overfoelsomhed
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
behandling
kostvejledere-allergi-og-intolerance
fisk-overfoelsomhed-over-for
frugt-og-baer-overfoelsomhed
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-boern
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-voksne
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
hud
luftvejene
foedevareallergi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{2798CD6B-D5FD-4882-841F-1F99AD9EB791}" Name="frugt-og-baer-overfoelsomhed" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{02E6B31C-46B4-4015-A408-E4DC1FC9CDE5}" SortOrder="400" PublishDate="2010-08-25T10:34:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Generelt</h2> <p>Overfølsomhedsreaktioner for frugt, grønt eller bær skyldes hyppigst en krydsallergi hos pollenallergikere. Krydsallergi betyder at kroppen kan ikke skelne mellem pollen og visse typer af frugt og grønt, og udløser en allergisk reaktion. </p> <p>Pollenallergikere reagerer hyppigst på krydsreaktioner mellem pollen og frugt:</p> <ul> <li>Birk krydsreagerer med æble (især de grønne), pære, kiwi og stenfrugter (såsom kirsebær, nektarin, fersken, abrikos, blomme mv.) samt gulerod, selleri og tomat</li> <li>Græs kan krydsreagere med appelsin, tomat, melon, æble og kiwi </li> <li>Bynke krydsreagerer med gulerod, peberfrugt, selleri, persillerod, pastinak og melon</li> <li>Hver anden med allergi over for både birke-, græs- og bynkepollen får symptomer, når de spiser visse nødder, frugter og grøntsager. Blandt dem, der kun har birkepollenallergi, oplever kun hver tredje krydsreaktioner</li> </ul> <p>Personer med latexallergi kan og krydsreagere med frugt og grønt fx med banan, avokado, kiwi, papaya, figen, tomat og kartoffel</p> <p>Godt at vide</p> <ul> <li>Nogle med pollenallergi får symptomer året rundt, hvis de spiser fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Andre har kun symptomer i pollensæsonen</li> <li>Typisk er symptomerne ved krydsallergi lette og harmløse</li> <li>Mange pollenallergikere tåler frugt bedre, hvis den er skrællet og/eller varmebehandlet fx kogt eller stegt</li> <li>Til at be- eller afkræfte pollenallergi kan bruges priktest eller blodprøve. Allergitest for madvarer benyttes sjældent i forbindelse med pollenallergi</li> <li>600 g frugt og grønt dagligt er en del af den sunde kost og skal derfor ikke undlades pga. allergi. Personen må spise de frugter og grøntsager, som tåles</li> <li>Mere information i <a href="https://www.sst.dk/~/media/54D4F3C2E4DE4FA694FF556DD4712C69.ashx">Sundhedsstyrelsens pjece</a></li> </ul> <h2>Andre relevante temaer</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareallergi og -intolerans</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=3D816A1FF9714DF695161BFB3922F094&_z=z">Mærkning af fødevarer og utilsigtet forurening</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=EC2E7AF63C364945984E8BE3A5FCDCCF&_z=z">Fisk, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=C481FB351ED042C9A135AF8AE1DE2747&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos børn</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=53DECBA825B349088974D1CA7E85CBFC&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos voksne</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=6B13F1416B964B83A7626799209747FF&_z=z">Soja, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=F2BFBE3448934BDEA4A2E7E857FC6687&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed </a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0039886929D943708CC4394D305AC3E0&_z=z">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed </a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B50152FC2D5541C68211C131BA13F0A2&_z=z">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=A7EF3378E2E345AB8B72304EF31715EC&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed </a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=60A77FF543F4482A98D6843387473F61&_z=z">Æg, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=73D77F5283F04A58B279FE8CCB096909&_z=z">Cøliaki og hvedeallergi</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=DDE45CF1268641ACA081529CFB74947F&_z=z">Laktosereduceret kost</a></li> <li> <a href="http://altomkost.dk/">Alt om kost</a></li> <li><a href="https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/">Astma-Allergi Danmark - om fødevareallergi</a> </li> </ul> <h2>Patientinformation</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=208731CF05D54072B0ED88B22102B15C&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a></li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">847</TextField> <TextField Name="PageTitle">Frugt, grønt og bær, overfølsomhed</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Frugt og bær, overfølsomhed</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-07-16T09:45:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Det er muligt at blive allergisk over for citrusfrugter og jordbær, men hudreaktioner omkring munden på mindre børn, er i langt de fleste tilfælde irritative.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\kack</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">Allergi og bær, frugt og allergi, frugt og bær allergi, intolerans, frugtallergi, bærallergi, jordbærallergi, citrusfrugter, citrusallergi, intolerance over for bær og frugt, overfølsomhed over for frugt og bær</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
7.155 characters