groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
Portal
/
Laegehaandbogen
/
allergi
/
tilstande-og-sygdomme
/
kostvejledere-allergi-og-intolerance
/
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
behandling
kostvejledere-allergi-og-intolerance
fisk-overfoelsomhed-over-for
frugt-og-baer-overfoelsomhed
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-boern
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-voksne
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
hud
luftvejene
foedevareallergi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{F2BFBE34-4893-4BDE-A4A2-E7E857FC6687}" Name="groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{02E6B31C-46B4-4015-A408-E4DC1FC9CDE5}" SortOrder="500" PublishDate="2010-08-25T10:48:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Basisoplysninger</h2> <ul> <li>Pollenallergi er den hyppigste årsag til reaktioner på frugt, grøntsager og bælgfrugter<a href="%20" title="Osterballe M, Hansen TK, Mortz CG, Høst A, Bindslev-Jensen C, The prevalence of food hypersensitivity in an unselected population of children and adults. Pediatr Allergy immunol 2005;16(7): 567-73" data-url="reference-link" data-value-piped="Osterballe M, Hansen TK, Mortz CG, Høst A, Bindslev-Jensen C|The prevalence of food hypersensitivity in an unselected population of children and adults|Pediatr Allergy immunol |2005|16(7)|567-73" data-value="Osterballe M, Hansen TK, Mortz CG, Høst A, Bindslev-Jensen C, The prevalence of food hypersensitivity in an unselected population of children and adults. Pediatr Allergy immunol 2005;16(7): 567-73" data-type="journal-reference">1</a>.<strong> </strong>Dette sker, fordi kroppen ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og allergener i frugt, nødder og grøntsager</li> <li>Når man reagerer på fødevarer, som krydsreagerer med pollen, er de almindeligste symptomer kløe, løbenæse samt lettere hævelse på læberne, i munden og svælget. Nogle oplever, at det klør helt ud i ørerne</li> <li>Mere sjældne er symptomer som nældefeber, astma og mave- og tarmbesvær, såsom oppustethed og diarré</li> <li>Hver anden med allergi over for både birke-, græs- og bynkepollen får symptomer, når de spiser visse nødder, frugter og grøntsager pga. krydsallergi</li> <li>Blandt dem, der kun har birkepollenallergi, oplever hver tredje krydsreaktioner</li> <li> Nogle med pollenallergi får symptomer året rundt, hvis de spiser fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Andre har kun symptomer i pollensæsonen </li> <li> Krydsreaktionerne forsvinder, når de fødevarer der ikke tåles, undlades eller varmebehandles. Det hjælper derimod ikke på symptomerne fra selve pollenallergien, at undgå de fødevarer, som krydsreagerer med pollen </li> <li>Mange af de grøntsager, som krydsreagerer med pollen tåles i varmebehandlet form (stegt, bagt, kogt), på nær selleri. Det er individuelt, hvor meget varmebehandling der skal til hos den enkelte, før grøntsagen tolereres</li> <li>At skrælle kartofler kan forårsage symptomer hos patienter med håndeksem, men også give kløe hos pollensensibiliserede. Kogte (varmebehandlede) kartofler giver ikke symptomer</li> <li>Hent Astma-Allergi Danmarks <a href="https://issuu.com/astma-allergidk/docs/v_rd_at_vide_om_pollen_og_h_feber_-_astma-allergi_?fr=sOGM1NDE2MzMzNDE">pjece om pollenallergi og mad</a></li> </ul> <h2>Andre relevante artikler</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevaroverfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=3D816A1FF9714DF695161BFB3922F094&_z=z">Mærkning af fødevarer</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=EC2E7AF63C364945984E8BE3A5FCDCCF&_z=z">Fisk, overfølsomhed over for fisk</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=C481FB351ED042C9A135AF8AE1DE2747&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed, hos børn</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=53DECBA825B349088974D1CA7E85CBFC&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed, hos voksne</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=6B13F1416B964B83A7626799209747FF&_z=z">Soja, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=2798CD6BD5FD4882841F1F99AD9EB791&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed </a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0039886929D943708CC4394D305AC3E0&_z=z">Nødder, mandler og før, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B50152FC2D5541C68211C131BA13F0A2&_z=z">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=A7EF3378E2E345AB8B72304EF31715EC&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=60A77FF543F4482A98D6843387473F61&_z=z">Æg, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=73D77F5283F04A58B279FE8CCB096909&_z=z">Cøliaki og hvedeallergi</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=DDE45CF1268641ACA081529CFB74947F&_z=z">Laktosereduceret kost</a></li> <li> <a href="http://altomkost.dk/">Alt om kost</a> </li> <li><a href="https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/">Astma-Allergi Danmark, fødevareallergi</a></li> </ul> <h2>Patientinformation</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B2569DF2DFCE4CBC8F7CE99A5F3D1005&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a></li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">849</TextField> <TextField Name="PageTitle">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-01-18T08:55:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Pollenallergi er den hyppigste årsag til reaktioner på frugt, grøntsager og bælgfrugter. Dette sker, fordi kroppen ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og allergener i frugt, nødder og grøntsager.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\anda</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">bælgfrugter, ærter, grønsager, intolerans, peanut, tomat, peanuts, jordnødder, jordnøddeallergi, peanutsallergi, peanutallergi, overfølsomhed over for grøntsager og bælgfrugter</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
7.992 characters