kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
Portal
/
Laegehaandbogen
/
allergi
/
tilstande-og-sygdomme
/
kostvejledere-allergi-og-intolerance
/
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
behandling
kostvejledere-allergi-og-intolerance
fisk-overfoelsomhed-over-for
frugt-og-baer-overfoelsomhed
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-boern
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-voksne
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
hud
luftvejene
foedevareallergi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{73D77F52-83F0-4A58-B279-FE8CCB096909}" Name="kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{02E6B31C-46B4-4015-A408-E4DC1FC9CDE5}" SortOrder="800" PublishDate="2011-01-05T11:46:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Basisoplysninger </h2> <h3>Definition</h3> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=935A845E8C8643229D937C40DCE2A30F&_z=z">Cøliaki</a> er en sygdom i tyndtarmen, der bliver udløst af proteinet gluten<a href=" " data-type="journal-reference" data-value="Lindfors K, Ciacci C, Kurppa K, Lundin KEA, Makharia GK, Mearin ML, Murray JA, Verdu EF, Kaukinen K, Coeliac disease.. Nat Rev Dis Primers 2019;5: 3" data-value-piped="Lindfors K, Ciacci C, Kurppa K, Lundin KEA, Makharia GK, Mearin ML, Murray JA, Verdu EF, Kaukinen K|Coeliac disease.|Nat Rev Dis Primers|2019|5|3|30631077" data-url="reference-link" data-pubmedid="30631077" title="Lindfors K, Ciacci C, Kurppa K, Lundin KEA, Makharia GK, Mearin ML, Murray JA, Verdu EF, Kaukinen K, Coeliac disease.. Nat Rev Dis Primers 2019;5: 3">1</a></li> <li>Gluten findes i hvede, rug og byg </li> <li>Glutenfri kost defineres som en kost uden hvede, rug, byg eller almindelig havre. Undersøgelser viser, at flertallet af cøliaki-patienter tåler specialfremstillet havre, som er en helt ren havre uden tilblanding af andre kornsorter</li> <li>I de seneste år er non-cøliakisk glutensensitivitet blevet en populær diagnose, men der er manglende konsensus omkring diagnosticeringen overfor en række mere funktionelle tilstande, og der er stor uenighed i forskerkredse om, hvordan denne tilstand reelt afgrænses<a href=" " data-type="journal-reference" data-value="Galipeau HJ, Verdu EF, A Riddle, Wrapped in a Mystery, Inside an Enigma: Another Key to Wheat Sensitivity?. Am J Gastroenterol 2021;Epub aheaf of print: " data-value-piped="Galipeau HJ, Verdu EF|A Riddle, Wrapped in a Mystery, Inside an Enigma: Another Key to Wheat Sensitivity?|Am J Gastroenterol|2021|Epub aheaf of print||33767100" data-url="reference-link" data-pubmedid="33767100" title="Galipeau HJ, Verdu EF, A Riddle, Wrapped in a Mystery, Inside an Enigma: Another Key to Wheat Sensitivity?. Am J Gastroenterol 2021;Epub aheaf of print: ">2</a></li> <li>Et nyere klinisk-kontrolleret studie blandt patienter med selvrapporteret opfattelse af non-cøliakisk glutensensitivitet har vist, at symptomerne i høj grad er udløst af fruktaner (dvs. sammenkædede fruktosemolekyler)<a title="Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, Rolfsen KL, Muir JG, Gibson PR, Veierød MB, Henriksen C, Lundin KEA, Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology 2018;154: 529-539.e2" href=" " data-type="journal-reference" data-url="reference-link" data-value="Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, Rolfsen KL, Muir JG, Gibson PR, Veierød MB, Henriksen C, Lundin KEA, Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology 2018;154: 529-539.e2" data-pubmedid="29102613" data-value-piped="Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, Rolfsen KL, Muir JG, Gibson PR, Veierød MB, Henriksen C, Lundin KEA|Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity.|Gastroenterology|2018|154|529-539.e2|29102613">3</a></li> <li>Man kan også have allergi over for hvede eller andre kornsorter<a href=" " data-type="journal-reference" data-value="Lindfors K, Ciacci C, Kurppa K, Lundin KEA, Makharia GK, Mearin ML, Murray JA, Verdu EF, Kaukinen K, Coeliac disease.. Nat Rev Dis Primers 2019;5: 3" data-value-piped="Lindfors K, Ciacci C, Kurppa K, Lundin KEA, Makharia GK, Mearin ML, Murray JA, Verdu EF, Kaukinen K|Coeliac disease.|Nat Rev Dis Primers|2019|5|3|30631077" data-url="reference-link" data-pubmedid="30631077" title="Lindfors K, Ciacci C, Kurppa K, Lundin KEA, Makharia GK, Mearin ML, Murray JA, Verdu EF, Kaukinen K, Coeliac disease.. Nat Rev Dis Primers 2019;5: 3">1</a><br> <ul> <li>Det er mest almindeligt kun at have allergi overfor én kornsort - oftest hvede, men man kan også være allergisk over for rug - samt i mere sjældne tilfælde over for havre, majs, hirse, ris eller boghvede</li> <li>Enkelte græspollenallergikere reagerer på hvede, da hvede er en græssort</li> </ul> </li> </ul> <h4>Varedeklarationer</h4> <ul> <li>EU har i 2005 indført nye regler for mærkning af fødevarer. Reglerne betyder, at glutenholdige ingredienser altid skal deklareres, også når de ikke er egentlige ingredienser, men kun anvendes som f.eks. tekniske hjælpestoffer </li> <li>Derudover skal det være tydeligt (fremhævet skrift), hvor en ingrediens stammer fra <ul> <li>Eksempelvis "couscous (hvede)"</li> </ul> </li> </ul> <h4>Naturlig glutenfri kost</h4> <ul> <li>Nogle fødevarer er fra naturens side fri for gluten, da de ikke har noget med hvede, rug, byg og havre at gøre. Disse produkter kan mærkes "naturligt fri for gluten" </li> <li>Majsmel, majsstivelse, kartoffelmel, boghvedemel, rismel, sojamel, tapioka, quinoa, polenta, kikærtemel samt hirsemel er således naturligt fri for gluten</li> </ul> <h3>Glutenfri specialvarer</h3> <ul> <li>I helsekostforretninger og velassorterede supermarkeder findes en række glutenfrie specialvarer såsom pasta, brød, kiks, morgenmadsprodukter og mel-/bageblandinger. Disse produkter er enten naturligt fri for gluten eller er lavet af glutenfri hvedestivelse, dvs. hvedemel der er renset for gliadin</li> </ul> <h3>Forekomst</h3> <ul> <li>Forekomsten af cøliaki i Danmark skønnes at ligge på mellem 0,5-1 % af befolkningen </li> <li>Cøliaki er delvist arvelig, hvorfor der ofte er flere inden for samme familie, der har sygdommen</li> </ul> <h4>Hvedeallergi</h4> <ul> <li>Der er rapporteret forværring af atopisk eksem hos småbørn med hvedeallergi efter indtag af hvede</li> <li>Nogle spædbørn med væksthæmning, opkast og diarré har komælks- og/eller hvedeallergi</li> <li>Hvede ser ud til at være den fødevare, der hyppigst er ansvarlig for anafylaktiske reaktioner i forbindelse med anstrengelse<a title="Wong GK, Krishna MT, Food-dependent exercise-induced anaphylaxis: is wheat unique?. Curr Allergy Asthma Rep 2013;13: 639-44" href=" " data-type="journal-reference" data-url="reference-link" data-value="Wong GK, Krishna MT, Food-dependent exercise-induced anaphylaxis: is wheat unique?. Curr Allergy Asthma Rep 2013;13: 639-44" data-value-piped="Wong GK, Krishna MT|Food-dependent exercise-induced anaphylaxis: is wheat unique?|Curr Allergy Asthma Rep|2013|13|639-44">4</a></li> <li>De andre fødevareallergener fører oftest til anafylaktiske reaktioner hos børn, uden at fysisk anstrengelse er involveret</li> </ul> <h3>Behandlingsstrategier</h3> <h4>Hvedeallergi</h4> <ul> <li>Ved hvedeallergi er det hensigtsmæssigt at starte med en glutenfri kost, således at rug, byg og havre efterfølgende kan afprøves systematisk </li> <li>Hvis patienten tåler rug, byg og havre, kan disse kornsorter anvendes i grød og brød m.m., men patienten følger ellers en glutenfri kost </li> <li>Positiv priktest på hvede - hvordan skal man forholde sig? <ul> <li>Forekommer ofte uden at der foreligger mistanke om reaktioner ved indtag af hvede i madvarer<a title="DeGeeter C, Guandalini S, Food Sensitivities: Fact Versus Fiction. Gastroenterol Clin North Am 2018;47: 895-908" href=" " data-type="journal-reference" data-url="reference-link" data-value="DeGeeter C, Guandalini S, Food Sensitivities: Fact Versus Fiction. Gastroenterol Clin North Am 2018;47: 895-908" data-pubmedid="30337039" data-value-piped="DeGeeter C, Guandalini S|Food Sensitivities: Fact Versus Fiction.|Gastroenterol Clin North Am|2018|47|895-908|30337039">5</a></li> <li>Dette kan tolkes som en sensibilisering via luftvejene, eventuelt en krydsreaktion med græspollen</li> <li>Det er uheldigt, hvis hvede ekskluderes fra kosten på grundlag af hudtest og/eller specifikke IgE-analyser. Det er kun en mindre gruppe børn, som har kliniske symptomer på indtag af hvede i bearbejdet form - og endnu færre, som har alvorlige reaktioner ved indtag af hvede i maden </li> <li>Fødevareprovokationer er absolut nødvendige for diagnosen, da priktest/specifikt IgE ikke kan diskriminere mellem sensibilisering og klinisk reaktion</li> </ul> </li> </ul> <h4> <a href="~/link.aspx?_id=935A845E8C8643229D937C40DCE2A30F&_z=z">Cøliaki</a> </h4> <ul> <li>Ved diagnosticeringen af cøliaki påbegyndes altid en glutenfri kost </li> <li>Det er kendt, at den mængde gluten, som tåles, varierer en del fra person til person, både for patienter med cøliaki og patienter med hvedeallergi </li> <li>For patienter, der ikke bliver symptomfrie på en glutenfri kost, bør man overveje at vælge produkter, der er naturligt fri for gluten <ul> <li>Dette er produkter, som er helt uden hvedestivelse, idet der kan være små mængder gluten i hvedestivelse</li> </ul> </li> </ul> <h4>Sekundær laktoseintolerans</h4> <ul> <li>Patienter med cøliaki kan have en sekundær laktoseintolerans. Dette betyder, at de får symptomforværring af laktoseholdig kost </li> <li>Hvis dette er tilfældet, må patienten også følge en laktosefri kost i en periode</li> </ul> <h2>Drikke</h2> <ul> <li>Som udgangspunkt er alle typer af drikke glutenfri og udgør sjældent et problem </li> <li>En undtagelse er enkelte typer af alkoholiske drikke <ul> <li>Øl kan indeholde gluten, mens whisky regnes som glutenfri</li> <li>Vin og likører er glutenfrie</li> </ul> </li> </ul> <h2>Grød</h2> <ul> <li>Der findes glutenfrie grødtyper lavet på bl.a. ris, majs og/eller hirse </li> <li>Til børn findes industrifremstillet grød af ris og majs</li> </ul> <h2>Brød og kornblandinger</h2> <ul> <li>Det er vigtigt at finde en glutenfri melblanding, som patienten tåler </li> <li>Det findes mange forskellige typer på markedet bl.a. Jyttemel, som består af: Brune ris, boghvede, majs, sukkerroer, psylliumfrøskal, kartoffelstivelse, taragummi (E417), Johannesbrødkernemel (E410) og xanthan gummi (E415)</li> <li>Linse- og kikærtemel er nye alternativer</li> </ul> <h2>Pålæg</h2> <ul> <li>De fleste pålægstyper er glutenfrie og kan benyttes</li> <li>Pålæg i dag er oftere fiskepålæg, æg, kartoffel, ost, banan fremfor kødpålæg</li> <li>Vegetarpålæg / vegetarprodukter forekommer både med og uden gluten</li> <li>Vær opmærksom på, at farsvarer, paté og pølser kan indeholde gluten, men der findes glutenfrie alternativer på markedet </li> <li>Sennep, ketchup, remoulade, mayonnaise samt mayonnaisesalater kan ligeledes indeholde gluten</li> </ul> <h2>Middag</h2> <h3>Kød m.m.</h3> <ul> <li>Kød (fersk, frossent, røget og saltet), fisk, fjerkræ, indmad og æg i "ren" form er glutenfrie </li> <li>Sammensatte produkter som farsvarer, buddinger og pølser kan indeholde gluten</li> <li>Krydderiblandinger til marinader kan indeholde gluten<br> <ul> <li>Ingredienslisten må læses med omhu</li> </ul> </li> <li>I panerede produkter (fiskepinde, schnitzler m.m.) vil der ofte være anvendt hvedemel </li> </ul> <h3>Kartofler, ris og bælgfrugter</h3> <ul> <li>Kartofler og ris er glutenfrie </li> <li>Frosne kartoffelprodukter kan indeholde gluten</li> </ul> <h3>Pasta</h3> <ul> <li>Almindelig spaghetti og makaroni er lavet af hvedemel (durumhvede) </li> <li>Som alternativ findes ris-, linse og majspasta. Disse kan købes i helsekostforretninger eller mere velassorterede supermarkeder</li> <li>Sidste nye er sojabønne fettuccini og spaghetti lavet af sorte bønner</li> </ul> <h3>Andet</h3> <ul> <li>Pizzadej er lavet af hvedemel </li> <li>Ristede løg indeholder gluten </li> <li>Chips kan indeholde gluten </li> <li>Revet "mozzarella" er som regel vendt i hvedemel for ikke at klistre sammen i posen</li> <li>Tørrede figener er ofte dækket i et tyndt lag hvedemel for ikke at klistre sammen</li> </ul> <h3>Saucer</h3> <ul> <li>Saucer er som regel jævnet med hvedemel</li> <li>Sojasovs kan indeholde gluten</li> <li>Glutenfri hjemmelavet sovs kan jævnes med maizena, kartoffelmel eller glutenfri mel </li> <li>Vær opmærksom på, at madlavningsfløde indeholder gluten</li> </ul> <h2>Desserter og andet</h2> <ul> <li>Kiks og vafler er oftest glutenholdige </li> <li>Frisk, frossen, tørret eller konserveret frugt er glutenfrit </li> <li>Kokos, nødder, mandler og peanuts er glutenfrie</li> </ul> <h3>Kager</h3> <ul> <li>Kager indeholder oftest hvedemel, men kan købes glutenfri i helsekostforretninger</li> <li>Det er også muligt at bage kager, som er naturligt glutenfrie</li> </ul> <h3>Is og yoghurt</h3> <ul> <li>Flødeis er glutenfrit </li> <li>Yoghurt med müesli indeholder gluten </li> <li>Andre typer yoghurt og syrnede mælkeprodukter samt mælk og ost er naturligt frie for gluten</li> <li>Madlavningsfløde indeholder hvedemel</li> </ul> <h3>Frugt</h3> <ul> <li>Frugt er fint at benytte som dessert og mellemmåltid</li> </ul> <h3>Chokolade og andre søde sager</h3> <ul> <li>Fyldt chokolade og chokolade med kiks og knas indeholder ofte gluten </li> <li>Lakrids, lakridskonfekt, vingummi og karameller indeholder ligeledes gluten </li> <li>Patienten må se nøje på ingredienslisten og være specielt opmærksom, når der købes søde sager i "løs vægt" uden emballage</li> </ul> <h3>Snacks</h3> <ul> <li>Enkelte snackprodukter som chips, saltstænger, krydrede majskerner m.m. kan indeholde hvedemel</li> </ul> <h2>Konsekvenser</h2> <h3>At spise ude</h3> <ul> <li>For patienter med cøliaki eller hvedeallergi kan det være en udfordring at spise ude, idet hvedemel indgår i mange produkter og madretter </li> <li>Det bedste er at undgå sammensatte produkter/retter </li> <li>Patienterne bør være særligt opmærksomme, når de skal spise mad på restaurant, eller mad som ikke er mærket </li> <li>Til brødmåltider er det nødvendigt at medbringe eget brød </li> <li>Ved rejser eller langvarige besøg må man også tænke på muligheden for opbevaring af medbragte madvarer (fryser)</li> </ul> <h3>Ernæringsmæssige konsekvenser</h3> <ul> <li>Ved en korrekt sammensat glutenfri kost og ved brug af glutenfrit brød er det muligt at opnå et vitaminindhold, som er tilnærmet det der kendetegner en normalkost </li> <li>Patienter, som har haft langvarige symptomer før diagnosen blev stillet, kan have en dårlig ernæringsstatus med hensyn til folsyre, jern (og andre mineraler) samt fedtopløselige vitaminer </li> <li>Fiberindtaget kan blive for lavt. Det anbefales derfor at spise meget frugt og grønt. Evt. at supplere med HUSK </li> <li>Alle patienter, som skal leve på glutenfri kost, bør henvises til grundig instruktion ved en klinisk diætist</li> </ul> <h2>Andre relevante temaer</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareallergi og -intolerans</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=3D816A1FF9714DF695161BFB3922F094&_z=z">Mærkning af fødevarer</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=EC2E7AF63C364945984E8BE3A5FCDCCF&_z=z">Fisk, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=C481FB351ED042C9A135AF8AE1DE2747&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos børn</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=53DECBA825B349088974D1CA7E85CBFC&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos voksne</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=6B13F1416B964B83A7626799209747FF&_z=z">Soja, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=2798CD6BD5FD4882841F1F99AD9EB791&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=F2BFBE3448934BDEA4A2E7E857FC6687&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0039886929D943708CC4394D305AC3E0&_z=z">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B50152FC2D5541C68211C131BA13F0A2&_z=z">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=A7EF3378E2E345AB8B72304EF31715EC&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed over for</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=60A77FF543F4482A98D6843387473F61&_z=z">Æg, overfølsomhed over for</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=DDE45CF1268641ACA081529CFB74947F&_z=z">Laktosereduceret kost</a> </li> <li> <a href="http://www.astma-allergi.dk/home">Astma-Allergi Danmark</a> </li> </ul> <h2>Patientinformation</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=91D21E7B0A554493A9F61C4E63F5BDD9&_z=z">Gluten og hvede, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a></li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">848</TextField> <TextField Name="PageTitle">Kost ved cøliaki og hvedeallergi</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Kost ved cøliaki og hvedeallergi</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2023-09-19T13:40:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{528AE6CA-5620-492D-8749-F051C04404B5}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{38A2EF96-CA6D-4047-AB47-529CC80F5EA6}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="ICPC2">D99</TextField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\flpo</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">Allergi, allergi, Cøliaki, gluten, gluten og hvede, glutenintolerans, hvedeallergi, hvede, intolerans, glutenallergi, glutenoverfølsomhed, glutenintolerance, Cøliaki og hvedeallergi</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_3</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
21.049 characters