krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
Portal
/
Laegehaandbogen
/
allergi
/
tilstande-og-sygdomme
/
kostvejledere-allergi-og-intolerance
/
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
behandling
kostvejledere-allergi-og-intolerance
fisk-overfoelsomhed-over-for
frugt-og-baer-overfoelsomhed
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-boern
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-voksne
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
hud
luftvejene
foedevareallergi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{A7EF3378-E2E3-45AB-8B72-304EF31715EC}" Name="krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{02E6B31C-46B4-4015-A408-E4DC1FC9CDE5}" SortOrder="900" PublishDate="2010-08-25T10:53:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Krydderier og krydderurter </h2> <p>Krydderier og krydderurter kan give symptomer, hvis man har pollenallergi for bynke eller birk.</p> <p>Krydderier og urter vil give flest reaktioner i rå form. Varmebehandling ændrer de allergene egenskaber, og langt de fleste pollenallergikere kan tåle kogte, stegte og bagte krydderier og urter.</p> <ul> <li> Pollenkrydsreagerende krydderier inkluderer </li> <ul> <li>Anis, basilikum, dild, estragon, fennikel, karry (blandingskrydderi, består af op til 20 forskellige krydderier), koriander, kommen, løvstikke, malurt, merian, oregano, kamille, paprika, peber (sort, hvid, grøn) og timian </li> </ul> </ul> <h2>Mærkning</h2> <ul> <li>Krydderier og krydderurter i færdigpakkede fødevarer skal deklareres med deres navn, hvis de udgør mere end 2 procent af varens vægt. Ellers kan producenten nøjes med at deklarere dem under samlebetegnelser, f. eks. "krydderier"</li> <li>Kun sennep står på EU´s liste over fødevarer, som altid skal deklareres</li> <li> Ved pollenallergi kan man i sjældne tilfælde få symptomer af at spise eller drikke noget, der indeholder pollen. Honning kan fx indeholde pollen. Kamillete (som også krydser med bynkepollen) og nogle helsekostprodukter og naturlægemidler, som fx propolis, kan også indeholde pollen</li> <li> Pollen i fødevarer fremgår ikke af varedeklarationen</li> </ul> <h2>Aromastoffer</h2> <p>For nogle aromastoffers vedkommende er der blevet fastsat betingelser for anvendelsen på baggrund af en sundhedsmæssig vurdering. Kun de aromastoffer, der er optaget på <a href="https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/foedevaresikkerhed/tilsaetninger/aromaer">EU-listen</a>, må anvendes i eller på fødevarer.</p> <p>En aroma kan bestå af:</p> <ul> <li>Aromastoffer (kemisk veldefinerede)</li> <li>Aromapræparater (fx blandinger eller planteekstrakter)</li> <li>Reaktionsaromaer (fx dele af bouillonterninger)</li> <li>Røgaromaer</li> </ul> <p>En aroma er ofte sammensat af 10-100 aromastoffer eller aromapræparater, og det er blandingsforholdet mellem de enkelte stoffer eller præparater, der giver en bestemt smag eller duft. Simple koncentrater af fx kaffe, appelsiner og lignende, der stammer fra egentlige fødevarer, betragtes ikke som aromaer. Røgaromaer er reguleret ved <a href="https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/foedevaresikkerhed/tilsaetninger/aromaer/roegaroma">særskilte regler</a>.</p> <p>Røgaromaer fremstilles af kondenseret røg ved forbrænding af træ. Røgaromaens kvalitet afhænger af, hvilken træsort der anvendes, hvilken metode der anvendes til at frembringe røg, træets vandindhold, samt temperaturen og iltkoncentrationen under røgfremstillingen. Røgaromaer anvendes til gendannelse af røg til røgning af fødevarer, eller de tilføres fødevarer ved fx spray, pensling eller påsmøring. Røgede fødevarer giver generelt anledning til en vis sundhedsmæssig bekymring, navnlig med hensyn til eventuel forekomst af polycykliske aromatiske hydrocarboner (PAH). Da røgaromaer fremstilles af røg, der fraktioneres og renses, anses det generelt for sundhedsmæssigt mindre problematisk at anvende røgaromaer end traditionel røgning.</p> <h2>Andre relevante tema</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareallergi og -intolerans</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=3D816A1FF9714DF695161BFB3922F094&_z=z">Mærkning af madvarer og utilsigtet forurening</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=EC2E7AF63C364945984E8BE3A5FCDCCF&_z=z">Fisk, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=C481FB351ED042C9A135AF8AE1DE2747&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos børn</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=53DECBA825B349088974D1CA7E85CBFC&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos voksne</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=6B13F1416B964B83A7626799209747FF&_z=z">Soja, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=2798CD6BD5FD4882841F1F99AD9EB791&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=F2BFBE3448934BDEA4A2E7E857FC6687&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0039886929D943708CC4394D305AC3E0&_z=z">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B50152FC2D5541C68211C131BA13F0A2&_z=z">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=60A77FF543F4482A98D6843387473F61&_z=z">Æg, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=73D77F5283F04A58B279FE8CCB096909&_z=z">Cøliaki og hvedeallergi</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=DDE45CF1268641ACA081529CFB74947F&_z=z">Laktosereduceret kost</a> </li> <li> <a href="http://altomkost.dk/">Alt om kost</a> </li> </ul> <h2>Patientinformation</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=CC04E62307D644F0BD579FAD968545BB&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a> </li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">850</TextField> <TextField Name="PageTitle">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed over for</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-10-09T14:45:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Krydderier og krydderurter kan give symptomer, hvis man er bynke- eller birkepollenallergiker. Krydderier og urter vil give flest reaktioner i rå form</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\kack</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">e-nummer, farvestoffer, intolerans, konserveringsmidler, krydderi, tilsætningsstoffer, krydderiallergi, overfølsomhed over for krydderier og aromastoffer, </TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
8.504 characters