laktosereduceret-og-laktosefri-kost
Portal
/
Laegehaandbogen
/
allergi
/
tilstande-og-sygdomme
/
kostvejledere-allergi-og-intolerance
/
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
behandling
kostvejledere-allergi-og-intolerance
fisk-overfoelsomhed-over-for
frugt-og-baer-overfoelsomhed
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-boern
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-voksne
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
hud
luftvejene
foedevareallergi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{DDE45CF1-2686-41AC-A081-529CFB74947F}" Name="laktosereduceret-og-laktosefri-kost" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{02E6B31C-46B4-4015-A408-E4DC1FC9CDE5}" SortOrder="1100" PublishDate="2011-01-25T07:55:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Basisoplysninger</h2> <h3>Laktoseintolerans</h3> <ul> <li>Laktose er det samme som mælkesukker </li> <li>Laktoseintolerans skyldes mangel på enzymet laktase, som spalter mælkesukker i tarmen</li> <li>Laktoseintolerans er ufarligt, men giver ubehag i form af oppustethed, mavekneb og diarré</li> <li>Langt de fleste tåler laktose i mindre mængde </li> </ul> <h3>Forekomst</h3> <ul> <li> 3-5 % af den voksne befolkning med dansk oprindelse </li> <li> 15-60 % i sydeuropæiske lande </li> <li> Næsten 100 % af verdens asiatiske befolkning </li> </ul> <h3>Terapeutisk strategi </h3> <ul> <li>Hvis der er mistanke om laktoseintolerans, kan patienten udredes ved en laktosebelastningstest med indtag af 50 g laktose opløst i vand eller en blodprøve (MCM6-gentest)</li> <li>Det anbefales at spise en kost helt uden laktose i ca. 1 uge</li> <li>Når patienten er symptomfri, kan laktoseindholdet i kosten gradvist øges, for at finde ud af hvor tolerancetærsklen ligger</li> <li>Det er individuelt hvor meget laktose i kosten, som patienten tåler</li> <li>Ved gradvist at øge laktoseindtaget i kosten, vil patienten opnå en individuelt tilpasset laktosereduceret kost</li> <li>Det kan være en fordel at fordele laktosen ud på flere måltider</li> </ul> <h4>Overgang fra laktosefri til laktosereduceret kost</h4> <ul> <li>Når patienten er symptomfri efter at have begyndt med en helt laktosefri kost, kan laktoseindholdet i kosten gradvist øges. Formålet er at finde den individuelle tolerancetærsklen</li> <li>Voksne patienter tåler ofte 7-12 g laktose pr. dag, hvis det fordeles på flere måltider </li> <li>10 gram laktose svarer til ca. 2 dl mælk eller ca. 3,5 dl yoghurt </li> <li>Toleransen øges ofte, hvis den laktose indtages sammen med et måltid</li> <li>Det er muligt at købe laktase enzymer på apoteket og tage dem til måltidet</li> </ul> <h2>Gode laktosefri alternativer og erstatningsmuligheder</h2> <h3>Drikke</h3> <ul> <li>Det er en fordel at bruge laktosefri komælksalternativer for at sikre kalciumindtaget og for at begrænse indtaget af sukkerholdige drikke</li> </ul> <h3>Grød</h3> <ul> <li>Hjemmelavet grød laves uden laktoseholdig mælk</li> <li>Køb industrifremstillet grød til børn uden mælk </li> <li>Grøden kan tilberedes på vand, men dette anbefales ikke til helt små børn, fordi næringsindholdet bliver lavere end i almindelig grød </li> <li>Laktosereducerede vællinger kan laves selv på samme måde som grød</li> </ul> <h3>Brød og kornblandinger</h3> <ul> <li>Brød med mælk har et lavt laktoseindhold (0,1-1 g laktose pr. 100 g) og tåles af de fleste</li> </ul> <h3>Smør/margarine</h3> <ul> <li>Almindeligt smør og margarine kan bruges</li> </ul> <h3>Pålæg</h3> <ul> <li>Alle faste, hvide oste er laktosefattige og kan bruges </li> <li>Fisk og fiskekonserves, kød/fjerkræ i "ren form", æg, kartoffel, frugt er fri for laktose</li> </ul> <h3>Middagsmad</h3> <h4>Kød, fjerkræ og fisk</h4> <ul> <li>Kød, kylling og fisk i "ren" form er mælkefrie og indeholder ikke laktose </li> <li>Farsprodukter af kød eller fiskefars har et middel laktoseindhold (1-3 g pr. 100 g) og kan afprøves ved laktosereduceret kost</li> </ul> <h4>Kartofler og ris</h4> <ul> <li>Ris og kogte, stegte eller friterede kartofler er fri for laktose </li> <li>Kartoffelmos, flødegratinerede kartofler o.l. har et middel laktoseindhold og kan afprøves ved laktosereduceret kost</li> </ul> <h4>Pasta</h4> <ul> <li>Spaghetti og makaroni indeholder ikke laktose</li> </ul> <h4>Saucer</h4> <ul> <li>Saucer kan variere i indhold af mælk, fløde og dermed også laktose</li> <li>Laktosereducerede saucer kan laves med laktosefri mælk/fløde eller baseres på bouillon eller tomat</li> </ul> <h4>Stegefedt</h4> <ul> <li>Ved laktosereduceret kost kan almindeligt smør og margarine bruges</li> </ul> <h4>Desserter og andet</h4> <ul> <li>Desserter, is og kager kan have et højt laktoseindhold, men dette varierer afhængig af, hvilke ingredienser som er brugt</li> <li>Anbefalet brug af desserter, som ikke er baseret på mælk, fløde eller creme fraiche</li> <li>Laktosefri fløde/creme fraiche kan bruges som ingrediens i hjemmelavede desserter </li> <li>Laktosefri mælk kan også benyttes i desserter og kager</li> </ul> <h4>Is og yoghurt</h4> <ul> <li>Flødeis har et højt laktoseindhold (>3 g laktose pr. 100 g) og kan kun bruges i små mængder, afhængig af laktoseindholdet i måltidet i øvrigt </li> <li>Sojais, is lavet af flødeerstatning, fløde tilsat laktase-enzymer eller sorbet er laktosereducerede alternativer </li> <li>Små mængder yoghurt kan prøves ved laktosereduceret kost</li> </ul> <h4>Frugt</h4> <ul> <li>Frugt er fint at bruge som dessert og mellemmåltid</li> </ul> <h4>Chokolade</h4> <ul> <li>Mørke chokolader er laktosefrie og kan bruges. De fleste kogechokolader er også laktosefrie, men enkelte kan indeholde mælkebestanddele </li> <li>Mælkechokolader har et højt laktoseindhold (>3 g pr. 100 g) </li> </ul> <h3>Spise ude</h3> <ul> <li>Personer, som følger en laktosereduceret kost, klarer sig ofte ved at begrænse indtaget af madvarer med højt laktoseindhold </li> <li>Det er også muligt at tage laktase-enzymer i form af tabletter. Disse kan købes i håndkøb på apoteket</li> <li>Effekten af denne type enzymer varierer noget fra person til person, og det kan være en god idé at teste dette på forhånd</li> </ul> <h3>Alkoholholdige drikke</h3> <ul> <li>Det er kun likører af typen Irish Cream, som indeholder laktose</li> </ul> <h3>Hel- og halvfabrikata/færdigmad</h3> <ul> <li>Hverken i Danmark eller i EU er der regler for, hvilke fødevarer der må indeholde laktose, eller hvor meget laktose en fødevare må indeholde</li> <li>Det betyder, at man som forbruger må læse på deklarationen og se, om der er mælk eller lignende i fødevaren: <ul> <li>Mælk er på EU´s allergenliste og skal altid deklareres</li> <li>Laktose brugt som bærestof skal nævnes i ingredienslisten</li> </ul> </li> </ul> <h2>Konsekvenser</h2> <h3>Ernæringsmæssige konsekvenser</h3> <ul> <li>Vitamin- og mineralindholdet i kosten vil ikke adskille sig fra en normalkost, hvis der bruges laktosefri mælk og laktosefri mælkeprodukter</li> <li>Calciumindtaget kan blive for lavt, hvis der ikke bruges laktosereducerede komælksprodukter <ul> <li>Ved dagligt brug af skæreost, grøntsager, nødder, tørret frugt og enkelte frø/korntyper vil det være muligt at dække calciumbehovet </li> <li>Det kan i enkelte tilfælde være nødvendigt med calciumtilskud i form af piller, tyggetabletter eller brusetabletter, gerne sammen med tilskud af vitamin D</li> </ul> </li> </ul> <h2>Oversigt laktoseindhold</h2> <h3>Oversigt over laktoseindhold pr. 100 g i forskellige madvarer</h3> <table cellspacing="0" cellpadding="4"> <tbody> <tr> <td> <p><strong>Højt (> 3 g)</strong> </p> </td> <td> <p><strong>Middel (1-3 g)</strong> </p> </td> <td> <p><strong>Lavt (0,1-1 g)</strong> </p> </td> <td> <p><strong>Meget lavt (< 0,1 g)</strong> </p> </td> </tr> <tr> <td>Mælk</td> <td>Hytteost</td> <td>Smørbart blandingsprodukt</td> <td>Skæreoste</td> </tr> <tr> <td>Piskefløde</td> <td>Pølser</td> <td>Feta</td> <td>Bløde oste - brie mm</td> </tr> <tr> <td>Mælkechokolade</td> <td>Leverpostej</td> <td>Smør, margarine</td> <td>Mørk chokolade</td> </tr> <tr> <td>Flødeis</td> <td>Creme fraiche</td> <td>Brød bagt på mælk</td> <td></td> </tr> <tr> <td>Syrnet mælk/yoghurt</td> <td>Pandekager</td> <td></td> <td></td> </tr> <tr> <td>Grød med mælk</td> <td></td> <td></td> <td></td> </tr> </tbody> </table> <p>Gede- og fåremælkens laktoseindhold svarer til komælkens.</p> <h2>Andre relevante temaer</h2> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareallergi- og intolerans</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=3D816A1FF9714DF695161BFB3922F094&_z=z">Mærkning af fødevarer og utilsigtet forurening</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=EC2E7AF63C364945984E8BE3A5FCDCCF&_z=z">Fisk, overfølsomhed</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=C481FB351ED042C9A135AF8AE1DE2747&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos børn</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=53DECBA825B349088974D1CA7E85CBFC&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos voksne</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=6B13F1416B964B83A7626799209747FF&_z=z">Soja, overfølsomhed</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=2798CD6BD5FD4882841F1F99AD9EB791&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=F2BFBE3448934BDEA4A2E7E857FC6687&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=0039886929D943708CC4394D305AC3E0&_z=z">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=B50152FC2D5541C68211C131BA13F0A2&_z=z">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=A7EF3378E2E345AB8B72304EF31715EC&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=60A77FF543F4482A98D6843387473F61&_z=z">Æg, overfølsomhed</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=73D77F5283F04A58B279FE8CCB096909&_z=z">Cøliaki og hvedeallergi</a></li> <li><a href="https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/">Astma-Allergi Danmark - om fødevareallergi</a></li> </ul> <h2>Patientinformation</h2> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=2E29E33CDC8B4600BAFD15BFC9AD208A&_z=z">Laktoseintolerans, generelt</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=C7816B3E003549B7A82475B5831BDC70&_z=z">Laktoseintolerans, kostråd</a> </li> <li><a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a></li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">854</TextField> <TextField Name="PageTitle">Laktosereduceret og laktosefri kost</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Laktosereduceret kost</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-04-11T15:06:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Laktoseintolerans skyldes mangel på enzymet laktase.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\flpo</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">komælksprotein, Laktoseintolerans, Laktosereduceret kost, mælkesukker, laktoseallergi, laktoseintolerance, mælkesukkerallergi</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
14.390 characters