noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
Portal
/
Laegehaandbogen
/
allergi
/
tilstande-og-sygdomme
/
kostvejledere-allergi-og-intolerance
/
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
behandling
kostvejledere-allergi-og-intolerance
fisk-overfoelsomhed-over-for
frugt-og-baer-overfoelsomhed
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-boern
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-voksne
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
hud
luftvejene
foedevareallergi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{00398869-29D9-4370-8CC4-394D305AC3E0}" Name="noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{02E6B31C-46B4-4015-A408-E4DC1FC9CDE5}" SortOrder="1300" PublishDate="2011-01-25T08:59:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Basisoplysninger</h2> <p>Ved allergi over for nødder er det vigtigt at undgå at spise de nødder, du ikke kan tåle. Selv ganske små mængder kan udløse en reaktion. </p> <p>Hvis der er én slags nødder, du ikke tåler, så betyder det nødvendigvis ikke, at du skal undgå alle nødder. Der ses dog visse sammenhænge, hvor der ses en lighed af proteindelen:</p> <ul> <li>En reaktion på hasselnød vil ofte være forbundet med reaktion på valnød</li> <li>En reaktion på cashewnød giver potentiel risiko for reaktion på pistacienød </li> <li>En reaktion på valnød giver potentiel risiko for reaktion på pekannød</li> </ul> <p>Nødder som ofte giver allergiske reaktioner er: </p> <ul> <li>Hasselnødder</li> <li>Cashewnødder</li> <li>Paranødder</li> <li>Mandler</li> <li>Valnødder</li> <li>Jordnød er ikke en nød, men en bælgfrugt, se <a href="~/link.aspx?_id=F2BFBE3448934BDEA4A2E7E857FC6687&_z=z">grøntsager og bælgfrugter</a></li> </ul> <p>Andre nødder, frø og kerner, som sjældnere giver allergiske reaktioner:</p> <ul> <li>Birkes </li> <li>Græskarkerner </li> <li>Kastanjer </li> <li>Kokosnødder</li> <li>Pekannødder</li> <li>Pinjekerner </li> <li>Pistacienødder</li> <li>Sesamfrø </li> <li>Solsikkekerner </li> <li>Macadamianødder</li> </ul> <h2>Nødder og krydsreaktioner</h2> <p>De fleste der oplever symptomer, når de spiser nødder, har pollenallergi. Fx udvikler 70% af allergikere med birkepollenallergi en krydsallergi med visse frugter, grøntsager, hasselnød, mandel, paranød og valnød. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og nogle proteiner i nødder, grøntsager eller frugter. </p> <p>Nogle nøddeallergikere tåler bedre nødder i varmebehandlet form. Det er individuelt, hvor meget varmebehandling der skal til for at mindske allergen-intensiteten tilstrækkeligt</p> <h2>Fødevarer med nødder</h2> <h3>Morgenmadsprodukter</h3> <ul> <li>Især mysli indeholder ofte nødder</li> </ul> <h3>Brød og kornblandinger</h3> <ul> <li>Brød, knækbrød, boller og andet bagværk kan indeholde nødder </li> <li>Brød og bagværk, som købes hos bageren, på caféer og restauranter er oftest ikke mærket, men kan indeholde forskellige typer nødder og frø. Spørg personalet</li> </ul> <h3>Pålæg </h3> <ul> <li>Mortadella (italiensk pølse) indeholder pistacienødder </li> <li>Ost kan være pyntet med nødder og derfor indeholde spor af nødder</li> <li>Tahin er lavet af sesamfrø og anvendes f.eks. i hummus samt tyrkiske kager og kiks </li> <li>Pesto kan indeholde f.eks. valnødder, mandler, cashewnødder eller pinjekerner </li> </ul> <h3>Middagsretter </h3> <ul> <li>Mange retter fra fremmede køkkener indeholder nødder. Det gælder fx ofte afrikanske, kinesiske, indonesiske, mexicanske, thailandske og vietnamesiske retter</li> <li> Vegetarretter kan indeholde nødder</li> <li>Nødder bruges undertiden som drys på salater </li> </ul> <h3>Kager, desserter, slik, chokolade og is </h3> <ul> <li>Nødder kan findes i chokolade, konfekt, slik, kager og desserter. Marcipan er fremstillet af mandler. Nougat er lavet af hasselnødder </li> <li>Nødder bruges ofte som pynt på is, kager og wienerbrød </li> <li>Makroner og makronfyld kan indeholde marcipan og dermed mandler </li> <li>I nogle fødevarer kan der være små mængder af nødder, uden at det står i varedeklarationen. Det kan skyldes, at varen har været i kontakt med nødder under fremstillingsprocessen. Ofte er dette mærket med "Kan indeholde spor af" </li> <li>Slik i løsvægt kan ofte indeholde spor af nødder</li> </ul> <h2>Allergimærkning af nødder</h2> <p>Visse nødder skal altid angives i varedeklarationen, da de er underlagt reglen for allergimærkning. Følgende nødder skal altid angives i varedeklarationen; mandel, hasselnød, valnød, cashewnød, pekannød, paranød, pistacienød og macadamianød. </p> <h2>"Kan indeholde spor af"</h2> <p>"Kan indeholde spor af" betyder, at en fødevare fx nødder kan findes i fødevaren. Oftest skyldes dette, at virksomheden ikke helt kan sige sig fri for, at fx rester af nødder fra en produktion helt utilsigtet er kommet over i en mysli uden nødder fra en anden produktion. Det kaldes kontamination. </p> <p>"Kan indeholde spor af hasselnød" betyder per definition, at fødevarer kan indeholder rester af hasselnød. Det vil sige at du potentielt kan få en allergisk reaktion, hvis du spiser produktet. </p> <p>Det er frivilligt, om fødevareproducenter vælger at mærke fødevaren med "kan indeholde spor af". Fødevarestyrelsen finder det som udgangspunkt, at være vildledende at mærke med en mulig kontaminering eller anden form for utilsigtet overførsel til fødevaren: "En unødig eller udokumenteret anvendelse af advarsler om mulig tilstedeværelse af fremmede stoffer, herunder allergifremkaldende stoffer, kan i visse situationer være egnet til at fremkalde angst hos forbrugerne i strid med mærkningsbekendtgørelsens § 92 nr. 2."</p> <p>Download evt. pjecen fra Sundhedsstyrelsen, <a href="https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2004/Publ2004/Korn_noedder,-d-,pdf.ashx">Allergi over for korn, nødder, jordnødder og soja</a>. eller find <a href="https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/hvad-skal-du-undga/nodder/">mere information her</a>. Bemærk, pjecen er af ældre dato. Regler for næringsdeklaration er derfor ikke opdateret. </p> <h2>Patientinformation</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=23748155D98B4A7BB783040BBE1BD9E6&_z=z">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a> </li> </ul> <h2>Andre relevante temaer</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareintolerans</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=3D816A1FF9714DF695161BFB3922F094&_z=z">Mærkning af fødevarer og utilsigtet forurening</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=EC2E7AF63C364945984E8BE3A5FCDCCF&_z=z">Fisk, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=C481FB351ED042C9A135AF8AE1DE2747&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos børn</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=53DECBA825B349088974D1CA7E85CBFC&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos voksne</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=6B13F1416B964B83A7626799209747FF&_z=z">Soja, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=2798CD6BD5FD4882841F1F99AD9EB791&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=F2BFBE3448934BDEA4A2E7E857FC6687&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=B50152FC2D5541C68211C131BA13F0A2&_z=z">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=A7EF3378E2E345AB8B72304EF31715EC&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=60A77FF543F4482A98D6843387473F61&_z=z">Æg, overfølsomhed</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=73D77F5283F04A58B279FE8CCB096909&_z=z">Cøliaki og hvedeallergi</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=DDE45CF1268641ACA081529CFB74947F&_z=z">Laktosereduceret kost</a></li> <li><a href="https://www.astma-allergi.dk/viden-om/allergi/fodevareallergi/">Astma-Allergi Danmark - om fødevareallergi</a> </li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageReferences"><![CDATA[<p> </p>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">856</TextField> <TextField Name="PageTitle">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed over for</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-07-16T14:42:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">De fleste med nøddeallergi har også pollenallergi. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og nogle proteiner i nødder.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\kack</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">Allergi, allergi, frø, hasselnød, intolerans, mandler, nødder, nødder mandler og frø, paranød, peanut, valnød, nøddeallergi, nøddeintolerance, Nødder, mandler og frø, overfølsomhed over for</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
11.555 characters