tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
Portal
/
Laegehaandbogen
/
allergi
/
tilstande-og-sygdomme
/
kostvejledere-allergi-og-intolerance
/
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
behandling
kostvejledere-allergi-og-intolerance
fisk-overfoelsomhed-over-for
frugt-og-baer-overfoelsomhed
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-boern
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-voksne
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
hud
luftvejene
foedevareallergi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{B50152FC-2D55-41C6-8211-C131BA13F0A2}" Name="tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{02E6B31C-46B4-4015-A408-E4DC1FC9CDE5}" SortOrder="1500" PublishDate="2011-01-24T15:37:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Basisoplysninger</h2> <h3>Definition</h3> <ul> <li>Tilsætninger i fødevarer omfatter tekniske hjælpestoffer, ekstraktionsmidler, fødevareenzymer, næringsstoffer, mikrobielle kulturer og tilsætningsstoffer, som tilsættes for at forlænge holdbarhed (konservering), hæmme bakterie- og svampevækst og hindre fødevaren i at mugne mm. </li> <li>Tilsætningsstoffer bruges også som kosmetiske additiver som emulgatorer, hævemiddel og til at forandre fødevaren med hensyn til farve, smag, tekstur, konsistens og ernæringsværdi</li> </ul> <h4>EU-listen</h4> <ul> <li>Reglerne for anvendelse af tilsætningsstoffer fremgår primært af <a href="http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:02008R1333-20140915&from=EN">Europa-Parlamentet og Rådets Forordning nr. 1333/2008</a> om fødevaretilsætningsstoffer. Derudover er der regler for mærkning af tilsætningsstoffer i færdigpakkede fødevarer, specifikationer, nationale regler for nitrit samt regler for godkendelse af tilsætningsstoffer</li> <li>Der findes både <a href="https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/foedevaresikkerhed/tilsaetninger/tilsaetningsstoffer">danske regler</a> og EU-regler om tilsætningsstoffer. EU-listen over tilsætningsstoffer erstattede i 2013 den danske fortegnelse over tilsætningsstoffer</li> <li> <div>EU-listen over tilsætningsstoffer findes som databasen <a href="https://www.foodadditivedatabase.com/">Food Additives</a>, og den bliver løbende opdateret. I databasen findes den samlede lovgivning, der ligger til grund for EU-listen</div> </li> </ul> <ul> </ul> <h4>E-numre</h4> <p>Når et tilsætningsstof har et E-nummer, betyder det, at der er fælles EU-regler for stoffet.</p> <p>E-numrene fortæller, hvilken type tilsætningsstof der er tale om. </p> <p>Hovedreglen er: </p> <ul> <li>E-nr. 100-199: Farvestoffer </li> <li>E-nr. 200-299: Konserveringsstoffer </li> <li>E-nr. 300-399: Antioxidanter </li> <li>E-nr. 400-499: Konsistensmidler </li> <li>E-nr. 500-530: Salte, syrer og baser – bruges fx som hævemidler i bagværk, som antiklumpningsmidler og til at regulere surhedsgraden</li> <li>E-nr. 535-573: Antiklumpningsmidler<span> – mindsker pulverprod</span><span>ukters tendens til at klumpe sammen</span></li> <li>E-nr. 620-640: Smagsforstærkere</li> <li>E-nr. 901-914: Overfladebehandlingsmidler<span> – giver fødevarer en blank overflade eller et beskyttende lag, som enten kan være konserverende (mugdræbende) eller mere mekanisk, som en slags spiselig emballage, der beskytter overfladen mod stød og slag<br> </span></li> <li>E-nr. 950-967: Sødestoffer</li> <li>E-nr. 920-1414: Andet – tilsætningsstoffer, der påvirker fødevarernes konsistens, fx ved at blødgøre dem</li> <li>E-nr. 1200 - : Fyldemidler – får fødevarer til at fylde mere uden at øge dens energiindhold; bruges normalt sammen med kunstige sødestoffer </li> </ul> <h3>Forekomst af overfølsomhed</h3> <ul> <li>Mange tror, at tilsætningsstoffer ofte er årsag til allergi og anden overfølsomhed, men det er meget sjældent tilfældet </li> <li>Det er oftest helt almindelige fødevarer, f.eks. mælk, æg, fisk og nødder, som er årsagen til, at mennesker bliver overfølsomme over for noget i maden </li> <li>Forekomsten af overfølsomhed overfor tilsætningsstoffer hos børn og voksne var 0,1 % i et studie fra Syddansk Universitet, 2004<a href=" " data-type="book-reference" data-value="Osterballe M, Hansen TK, Mørtz CG et al. The prevalence of food hypersensitivity. : ; 2004" data-value-piped="Osterballe M, Hansen TK, Mørtz CG et al|The prevalence of food hypersensitivity|||2004" data-url="reference-link" title="Osterballe M, Hansen TK, Mørtz CG et al. The prevalence of food hypersensitivity. : ; 2004">1</a></li> </ul> <h2>Eksempler</h2> <h3>Eksempler på tilsætningsstoffer, hvor der kan være reaktioner:</h3> <ul> <li><strong>Farvestoffer </strong>og overfølsomhed; det vil være mest sandsynligt, at personen er overfølsom over for et eller to farvestoffer eller en gruppe af farvestoffer. Overfølsomhed over for alle farvestoffer er højst usandsynlig </li> <li><strong>Carminer</strong> (E120) er et naturligt farvestof, der udvindes fra et insekt. Man kan udvikle allergi over for de små rester af protein fra insektet, der findes som urenhed i farvestoffet. Carminer bruges både i mad og i kosmetik, fx i rouge, øjenskygge og læbestift. Carminer er tilladt i de fødevarer, der må farves. Ud over mere almindelige allergiske symptomer er der også beskrevet flere tilfælde af allergisk chok ved indtagelse af fødevarer farvet med carminer. Der kan også ses reaktioner i huden, når en person bruger kosmetik farvet med carminer </li> <li><strong>Benzoesyre og benzoater</strong> er kemisk meget ens. Er patienten overfølsom over for et af stofferne, er personen det derfor også over for de andre. Dette gælder sandsynligvis også parahydroxybenzoater</li> <li><strong>Sorbinsyre og sorbater</strong> er også kemisk ens. Er patienten overfølsom over for sorbinsyre, er personen det også over for sorbater. Det samme gælder for svovldioxid og sulfitter. Det er derimod muligt, at man ikke kan tåle sulfit, men godt kan tåle andre konserveringsstoffer, fx benzoesyre </li> <li><strong>Mononatriumglutamat</strong> (E 621); man mente tidligere, at mononatriumglutamat også kunne fremkalde astmaanfald, men det har ikke kunnet eftervises i nyere undersøgelser </li> <li><strong>Sødestoffer</strong> forbindes ikke med allergi eller overfølsomhed</li> <li><strong>Konsistensmidler</strong> forbindes ikke med allergi eller overfølsomhed. Det menes dog, at en person kan udvikle allergi overfor bl.a. guargummi og arabisk gummi, hvis personen i længere tid har arbejdet med stofferne og derfor indåndet dem som støv</li> <li><strong>Ægge- eller sojaallergi</strong> kan relateres til antioxidanten lecithin, som blandt andet bliver fremstillet fra æg eller soja. Hvis lecithin er fremstillet fra æg eller soja, skal det fremgå af mærkningen</li> </ul> <h2>Andre relevante tema</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=8CA1335BCC8740CEBBC813D97A9B92B1&_z=z">Fødevareintolerans</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=3D816A1FF9714DF695161BFB3922F094&_z=z">Mærkning af fødevarer og utilsigtet forurening</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=EC2E7AF63C364945984E8BE3A5FCDCCF&_z=z">Fisk, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=C481FB351ED042C9A135AF8AE1DE2747&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos børn</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=53DECBA825B349088974D1CA7E85CBFC&_z=z">Komælksprotein, overfølsomhed hos voksne</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=6B13F1416B964B83A7626799209747FF&_z=z">Soja, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=2798CD6BD5FD4882841F1F99AD9EB791&_z=z">Frugt og bær, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=F2BFBE3448934BDEA4A2E7E857FC6687&_z=z">Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=0039886929D943708CC4394D305AC3E0&_z=z">Nødder, mandler og frø, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=A7EF3378E2E345AB8B72304EF31715EC&_z=z">Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed over for</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=60A77FF543F4482A98D6843387473F61&_z=z">Æg, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=73D77F5283F04A58B279FE8CCB096909&_z=z">Cøliaki og hvedeallergi</a></li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=DDE45CF1268641ACA081529CFB74947F&_z=z">Laktosereduceret kost</a> </li> <li><a href="https://www.astma-allergi.dk/">Astma- og allergiforeningen, fødevareallergi</a></li> </ul> <h2>Patientinformation</h2> <ul> <li> <a href="~/link.aspx?_id=A574B1F5C0F04133A54EC6CD4CEFCF24&_z=z">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed over for</a> </li> <li> <a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a></li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">858</TextField> <TextField Name="PageTitle">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Tilsætningsstoffer, overfølsomhed over for</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2023-10-24T13:08:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Tilsætninger i fødevarer omfatter tekniske hjælpestoffer, ekstraktionsmidler, fødevareenzymer, næringsstoffer og mikrobielle kulturer. </TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\kack</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">allergi, farvestof, konserveringsmidler, smagsforstærker, overfølsom for tilsætningsstoffer, e-numre</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
11.797 characters