madforgiftninger
Portal
/
Laegehaandbogen
/
mave-tarm
/
tilstande-og-sygdomme
/
oevrige-sygdomme
/
madforgiftninger
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
mundhule
odontologi
spiseroer
mavesaek
tyndtarm
tyktarm
tarminfektioner
proktologi
lever
galdeveje
bugspytkirtel
bughule
oevrige-sygdomme
rectus-diastase
cystisk-fibrose
brok
porfyrier
carcinoide-svulster
incisionalhernie-saarbrok
invaliderende-kroniske-bugvaegssmerter-anterior-cutaneous -entrapment-syndrom-acnes
kroniske-lyskesmerter-uden-forudgaaende-operation-sports-hernie
kroniske-smerter-efter-operation-for-brok
lyskebrok-hos-boern
madforgiftninger
navlebrok-hos-boern
Umbilicalhernie
urachus-cyste
gastrointestinale-stromale-tumorer
tarmiskaemi
tarminvagination
straaleskadet-tarm
volvulus
recidiv-mavesmerter-hos-boern
fruktoseintolerans
ventralhernie
behandlinger
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{F5AC170C-07EE-4CD9-8A7C-588A25AB16F0}" Name="madforgiftninger" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{8885F576-ADFB-4DA7-A0EC-E0626A84E6D3}" SortOrder="500" PublishDate="2008-10-08T10:23:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Diagnose</h2> <h3>Diagnostiske kriterier</h3> <ul> <li>Den typiske sygehistorie er akut indsættende opkastninger eller diarré kort tid efter indtagelsen af kontaminerede madvarer<a title="Donnenberg MS, Narayanan S, How to diagnose a foodborne illness. Infect Dis Clin North Am 2013;27: 535-54" href="%20" data-url="reference-link" data-value-piped="Donnenberg MS, Narayanan S|How to diagnose a foodborne illness|Infect Dis Clin North Am|2013|27|535-54" data-value="Donnenberg MS, Narayanan S, How to diagnose a foodborne illness. Infect Dis Clin North Am 2013;27: 535-54" data-type="journal-reference">1</a></li> <li>Diagnosen bekræftes ved kvantitativ påvisning i mistænkte fødevarer, eller ved påvisning af patogene bakterier i afføringsprøver</li> </ul> <h3>Sygehistorie</h3> <ul> <li>Inkubationstiden er 1-6 timer - og sygdommen er som oftest overstået inden for 24 timer<a title="Falkenhorst G, Bagdonaite J, Lisby M, Madsen SB, Frandsen S, Madforgiftning. Epi-Nyt 2007;43: 1" href="%20" data-url="reference-link" data-value-piped="Falkenhorst G, Bagdonaite J, Lisby M, Madsen SB, Frandsen S|Madforgiftning|Epi-Nyt|2007|43|1" data-value="Falkenhorst G, Bagdonaite J, Lisby M, Madsen SB, Frandsen S, Madforgiftning. Epi-Nyt 2007;43: 1" data-type="journal-reference">2</a></li> <li>Symptomer er oftest kvalme, opkastninger, mavesmerter og diarré hos en persongruppe, der har indtaget det samme måltid</li> <li>Kontamineret kød, grønsagsretter og desserter har en tendens til at give diarré</li> <li>Ris og risretter giver oftere tendens til opkastninger</li> </ul> <h3>Kliniske fund</h3> <ul> <li>I svære tilfælde dehydratio og tydeligt påvirket almentilstand</li> </ul> <h3>Supplerende undersøgelser i almen praksis</h3> <ul> <li>Undersøgelser er ofte unødvendige</li> <li>Ved mistanke om fælles smittekilde bør dette udredes i samarbejde med Fødevarestyrelsen <ul> <li>Prøver fra aktuelle madvarer</li> <li>Eventuelt fæcesprøver fra smittede personer</li> <li>Hos febrile patienter kan det også blive indiceret med blodprøver</li> </ul> </li> </ul> <h3>Andre undersøgelser hos specialist eller undersøgelse på sygehus </h3> <ul> <li>Intravenøs væsketerapi</li> <li>Stillingtagen til evt. antibiotisk terapi</li> </ul> <h3>Differentialdiagnoser</h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=EAF1101593704CBA99C740CDCBEEFD37&_z=z">Infektiøse tarminfektioner</a></li> </ul> <h2>Behandling</h2> <h3>Behandlingsmål</h3> <ul> <li>Dette er forebyggende herunder information om hygiejniske forholdsregler<a title="Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR, Diagnosis and Management of Foodborne Illness. Am Fam Physician 2015;92: 358-65" href="EditorPage.aspx?da=core&id=%7BF5AC170C-07EE-4CD9-8A7C-588A25AB16F0%7D&ed=FIELD11714373225&vs&la=da&fld=%7B850D32D3-55A1-49E4-9CDF-F0C88D91563C%7D&so=%2Fsitecore%2Fsystem%2FSettings%2FHtml%20Editor%20Profiles%2FRich%20Text%20LHPH&di=0&hdl=H11714373283&us=sitecore%5Ctins&mo&pe=0&fbd=1" data-pubmedid="26371569" data-url="reference-link" data-value-piped="Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR|Diagnosis and Management of Foodborne Illness.|Am Fam Physician|2015|92|358-65|26371569" data-value="Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR, Diagnosis and Management of Foodborne Illness. Am Fam Physician 2015;92: 358-65" data-type="journal-reference">3</a></li> </ul> <h3>Generelt om behandlingen</h3> <ul> <li>De fleste tilfælde er begrænsede og kræver ikke behandling</li> <li>Der findes ingen specifik behandling</li> </ul> <h3>Håndtering i almen praksis</h3> <ul> <li>Se under afsnittet supplerende undersøgelser i almen praksis</li> </ul> <h3>Råd til patienten</h3> <ul> <li>Især ved forestående rejse til en eksotisk destination, så bør man som turist være meget agtpågivende overfor, hvilke slags madvarer, som indtages på destinationen - og om at det næppe er en god ide at drikke vand fra vandhanen</li> </ul> <h3>Medicinsk behandling</h3> <ul> <li>Ud over væsketerapi er antibiotisk behandling kun sjældent nødvendig</li> </ul> <h3>Forebyggende behandling</h3> <ul> <li>Ansatte i et institutionelt køkken bør informeres om risikoen for spredning af smitsomme sygdomme, hvis hygiejnen er dårlig</li> <li>Varm mad bør opbevares rygende varm indtil serveringen (dvs. > 60°)</li> <li>Skal maden nedkøles, bør dette ske hurtigt og i små mængder</li> <li>Madrester skal opvarmes tilstrækkeligt</li> </ul> <h4>Specielle erhverv</h4> <ul> <li>Personer med hudsygdomme, hvor der er påvist toksinproducerende bakterier, og som har direkte kontakt med madvarer i fødevareindustrien, restaurationsbranchen, køkkener eller lignende, skal ikke beskæftiges i sådanne arbejdssituationer, førend de er smittefrie. I hvert enkelt tilfælde må man tage kontakt til sin egen læge for at få afklaret, hvornår arbejdet kan genoptages</li> <li>Sår eller bærertilstande behandles med sårpleje og eventuelt brug af lokale antibakterielle midler</li> </ul> <h2>Henvisning</h2> <ul> <li>Kun såfremt patienten er voldsomt almenpåvirket, eller hvis patienten er udtalt dehydreret</li> </ul> <h2>Opfølgning</h2> <ul> <li>Er som regel ikke nødvendig</li> </ul> <h2>Sygdomsforløb, komplikationer og prognose</h2> <h3>Sygdomsforløb</h3> <ul> <li>Inkubationstiden er ofte 1-6 timer for opkastninger - og ofte 6-24 timer for diarré</li> <li>Opkastningerne går oftest over inden for 12 timer, mens diarréen kan vedvare i flere døgn</li> </ul> <h3>Komplikationer</h3> <ul> <li>Der kan ikke gives en sammenfattende liste over evt. komplikationer, idet dette beror på, hvilket mikrobiologisk agens, der har forårsaget madforgiftningen</li> </ul> <h3>Prognose</h3> <ul> <li>Prognosen er generelt god, hvis den syge person om nødvendigt kommer i forbindelse med sundhedssystemet og sættes i behandling bl.a. med væsketerapi</li> </ul> <h3>Informationspligt</h3> <ul> <li>Man har pligt til straks at advisere Fødevarestyrelsen eller <a rel="noopener noreferrer" href="https://stps.dk/" target="_blank">Styrelsen for Patientsikkerhed</a> ved mistanke om denne sygdom, som kan antages at være overført via fødevarer <ul> <li><a rel="noopener noreferrer" href="https://foedevarestyrelsen.dk/om-os/kontakt-foedevarestyrelsen" target="_blank">Fødevarestyrelsens kunderådgivning</a></li> <li>Udenfor Fødevarestyrelsens normale åbningstid kan man i presserende sager <a rel="noopener noreferrer" href="https://foedevarestyrelsen.dk/om-os/kontakt-foedevarestyrelsen" target="_blank">kontakte Fødevarevagten</a></li> </ul> </li> <li>Ved mistanke om at flere tilfælde af infektiøs sygdom er forårsaget af fødevarer (dvs. en fælles smittekilde), bør en klinisk mikrobiologisk afdeling (evt. Statens Serum Institut) inddrages i udredningsprocessen </li> </ul> <h2>Baggrundsoplysninger</h2> <h3>Definition</h3> <ul> <li>Fødevareinduceret sygdom med mavesmerter, kvalme, opkastninger, feber og diarré som skyldes toksiner i bakterielt forurenede madvarer<a title="Kalyoussef S, Feja KN, Foodborne illnesses. Adv Pediatr 2014;61: 287-312" href="%20" data-url="reference-link" data-value-piped="Kalyoussef S, Feja KN|Foodborne illnesses|Adv Pediatr|2014|61|287-312" data-value="Kalyoussef S, Feja KN, Foodborne illnesses. Adv Pediatr 2014;61: 287-312" data-type="journal-reference">4</a></li> </ul> <h3>Forekomst</h3> <ul> <li>Antal udbrud, der er meldt til Fødevareregionerne, varierer meget </li> <li>Det er imidlertid sandsynligt, at de anmeldte tilfælde kun udgør en lille del af det reelle antal tilfælde</li> <li>I Danmark er bær, salat, spirer, tomat og melon blandt frugt og grønt de hyppigste årsager til madforgiftninger<a title="Boysen L, Andersen VD, Hald T, Korsgaard H. Risikorangering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i frisk frugt og grønt. ISBN 978-87-93109-13-1: DTU Fødevareinstituttet; 2015" href="%20" data-url="reference-link" data-value-piped="Boysen L, Andersen VD, Hald T, Korsgaard H|Risikorangering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i frisk frugt og grønt|ISBN 978-87-93109-13-1|DTU Fødevareinstituttet|2015" data-value="Boysen L, Andersen VD, Hald T, Korsgaard H. Risikorangering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i frisk frugt og grønt. ISBN 978-87-93109-13-1: DTU Fødevareinstituttet; 2015" data-type="book-reference">5</a></li> <li>Det amerikanske U.S. Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition har udarbejdet en liste over de hyppigste mikroorganismer, som giver anledning til madforgiftninger<a href="https://www.fda.gov/media/77727/download" data-type="other-reference" data-value="FDA: Foodborne illness-causing organisms in the U.S. What you need to know" data-url="https://www.fda.gov/media/77727/download" title="FDA: Foodborne illness-causing organisms in the U.S. What you need to know">6</a>. Således skønnes det, at der alene i USA årligt er omkring 48 millioner tilfælde af madforgiftninger, svarende til 1 ud af hver sjette amerikaner. Tallede kan dog ikke umiddelbart sammenlignes med danske forhold</li> </ul> <h3>Ætiologi og patogenese</h3> <ul> <li>De typiske toksiner er fra Stafylokokker (aureus), dernæst fra <em>Bacillus cereus</em> samt <em>Clostridium perfringens</em> </li> <li>Dårlig køkkenhygiejne er hyppigste årsag til bakterier i maden og dermed toksinproduktion - og skyldes <ul> <li>opbevaring ved for lav temperatur (varm mad bør opbevares rygende varm indtil serveringen (dvs. > 60°)) </li> <li>utilstrækkelig eller for langsom nedkøling </li> <li>opbevaring ved stuetemperatur </li> <li>utilstrækkelig opvarmning af madrester</li> </ul> </li> <li>Toksiner er varmestabile. Hvis der først er dannet toksiner, er det i mange tilfælde nyttesløst at opvarme maden efterfølgende</li> </ul> <h4>Stafylokoktoksin</h4> <ul> <li>Hos mennesker findes stafylokokker først og fremmest på huden og i næsen. 20-30 % af alle raske voksne er bærere </li> <li>Smittefaren er ekstra stor, hvis køkkenpersonalet har en stafylokok-infektion på huden </li> <li>Bakterien findes oftest i gravad laks, skaldyr, smørrebrød og kolde anretninger, som er blevet forurenet fra raske smittebærere</li> </ul> <h4>Bacillus cereus-toksin</h4> <ul> <li>Bakterien findes over alt i jorden og i vores miljø </li> <li>I forbindelse med høstning af grøntsager og kornsorter vil bakterien følge med. Sporer fra bakterien findes som følge heraf oftest i vegetabilske produkter som ris og melprodukter, men kan findes i næsten alle typer fødevarer </li> <li>Oftest opstår diarré ved smitte fra kød- og grønsagsretter eller fra mælkeprodukter og desserter, mens opkastninger oftere stammer fra ris og risretter</li> </ul> <h3>Disponerende faktorer</h3> <ul> <li>Patogene mikrober, som ikke er blevet elimineret i forbindelse med tilberedelsen af et måltid</li> </ul> <h3>ICPC-2</h3> <p>[ICPC]</p> <h3>ICD-10/SKS-koder</h3> <p>[ICD10] </p> <h2>Patientinformation</h2> <h3>Link til patientinformation</h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=5DC0061D771A448A8349F3511D8BB67E&_z=z">Information om madforgiftning</a></li> </ul> <h2>Link til vejledninger</h2> <ul> <li><a href="https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsovervaagning/f/foedevarebaarne-sygdomme-generelt">SSI vejledning om fødevarebårne sygdomme</a></li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="Resume"><![CDATA[<h2>Resumé</h2> <h3>Diagnose</h3> <ul> <li>Påvisning af patogen mikrobe - sædvanligvis i en afføringsprøve</li> </ul> <h3>Behandling</h3> <ul> <li>Afhænger af patientens tilstand og parakliniske fund. Men som regel kan oral rehydrering og et par dages hvile (på hotellet) afhjælpe tilstanden</li> </ul> <h3>Henvisning</h3> <ul> <li>Ved udtalt påvirket almentilstand og dehydrering bør patienten indlægges</li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">2310</TextField> <TextField Name="PageTitle">Madforgiftninger</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Madforgiftninger</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2023-12-18T10:30:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{528AE6CA-5620-492D-8749-F051C04404B5}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{38A2EF96-CA6D-4047-AB47-529CC80F5EA6}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="ICD10">A05, A05.0, A05.1, A05.2, A05.3, A05.4, A05.8, A05.9</TextField> <TextField Name="ICPC2">A86, D73</TextField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="MetaTagTitle">Lægehåndbogen - Madforgiftninger - sundhed.dk</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\anda</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">bacillus cereus, gastroenterit, madforgiftning, Madforgiftninger, stafylokok, toxin</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
15.706 characters