campylobacter-tarminfektion
Portal
/
Laegehaandbogen
/
mave-tarm
/
tilstande-og-sygdomme
/
tarminfektioner
/
campylobacter-tarminfektion
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
mundhule
odontologi
spiseroer
mavesaek
tyndtarm
tyktarm
tarminfektioner
clostridium-difficile-tarminfektion
kolera
schistosomiasis
amoebeinfektion
campylobacter-tarminfektion
rotavirusinfektion
salmonella-tarminfektion
shigella-tarminfektion
whipples-sygdom
turistdiarre
spolorm-ascaris
giardiasis
gastroenteritis-viral
e-coli-enteritis
yersiniainfektion
antibiotika-associeret-diar
hageorm
norovirusgastroenteritis
ekinokokkose
proktologi
lever
galdeveje
bugspytkirtel
bughule
oevrige-sygdomme
behandlinger
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{02F2ED7E-D48B-4F2E-80EA-95487DC2C2B7}" Name="campylobacter-tarminfektion" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{5E1DFDB3-8931-4719-BE1F-2859199AC234}" SortOrder="500" PublishDate="2008-10-30T12:01:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Diagnose</h2> <h3>Diagnostiske kriterier</h3> <ul> <li>Akut gastroenteritis med feber, abdominalsmerter og ofte blodig eller slimet diarré</li> <li>Påvisning af <em>Campylobacter </em>spp i fæces ved PCR eller dyrkning</li> </ul> <h3>Sygehistorie</h3> <ul> <li>Efter en inkubationstid på 2-4 (1-10) dage influenzasymptomer (12-24 timer) efterfulgt af mavesmerter og diarré, som ofte er slim- og blodtilblandet</li> <li>Ofte forudgående indtag af fjerkræ eller udlandsrejse</li> <li>Campylobacter infektion, kan ligesom yersinia og salmonella, præsentere sig som pseudoappendicitis (iliocecitis) med svære abdominalsmerter før debut af diarré</li> <li>Bakteræmi ses i 0,1-1 % af tilfældene, men ændrer ikke på prognose eller behandling</li> <li>Komplikationer ses i form af <a href="~/link.aspx?_id=92496EEEB72A4D9C927249BFC8D19644&_z=z">reaktiv artritis</a> eller <a href="~/link.aspx?_id=CC1655A2A6D04667B8973EC83A6FB3CF&_z=z">Guillain-Barrés sygdom</a></li> </ul> <h3>Kliniske fund </h3> <ul> <li>Feber</li> <li>Tegn på dehydrering</li> <li>Abdominal smerter</li> </ul> <h3>Supplerende undersøgelser i almen praksis</h3> <ul> <li>Evt. undersøgelse af fæces for tarmpatogene bakterier ved PCR eller dyrkning</li> <li>CRP og leucocyttal er ofte forhøjet.</li> </ul> <h3>Differentialdiagnoser</h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=38D2B24BB1124BD8A5E65B547542D803&_z=z">Salmonella</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=DC8D7064206A48DA8F4F2E3A7599E386&_z=z">Shigella</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=BE67E7292B184F4C8E0D516B43A92792&_z=z">Turistdiarré</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=F5AC170C07EE4CD98A7C588A25AB16F0&_z=z">Madforgiftning</a></li> <li>Inflammatorisk tarmsygdom</li> </ul> <h2>Behandling</h2> <h3>Behandlingsmål</h3> <ul> <li>Forebygge dehydrering og elektrolytforstyrrelser. </li> <li>Forhindre smittespredning.</li> </ul> <h3>Generelt om behandlingen</h3> <ul> <li>Erstatte væske- og elektrolyttab</li> <li>I de fleste tilfælde er der ikke behov for antibiotisk behandling, En metalyse har vist, at antibiotika kun reducerer varighed med 1,3 døgn.</li> <li>Antibiotikabehandling er kun indicereret ved høj feber med blodig diarré eller varighed over én uge</li> <li>Undersøgelse af symptomfrie kontakter er ikke nødvendig</li> <li>Undersøgelse af husdyr kan være aktuelt</li> <li>Ved enkelttilfælde med sandsynlig smitte i Danmark er det sjældent indiceret med videre undersøgelser</li> <li>Ved ophobning af tilfælde og mistanke om en fælles kilde til udbruddet, skal Styrelsen for Patientsikkerhed kontaktes</li> <li>Tilfælde, som mistænkes at være del af et vand- eller levnedsmiddelbåren udbrud, indberettes elektronisk til Statens Serum Institut via Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI2)</li> </ul> <h3>Håndtering i almen praksis </h3> <ul> <li>De fleste tilfælde af akut gastroenteritis har et selvlimiterende forløb, og der er ikke behov for hverken undersøgelse af fæces for tarmpatogene eller antibiotisk behandling</li> <li>I tilfælde af høj feber, blodig diarré eller varighed over én uge opstartes antibiotisk behandling, eller patienten henvises til indlæggelse ved påvirket almentilstand</li> <li>Råd om hygiejniske foranstaltninger for at forhindre smittespredning</li> </ul> <h3>Råd til patienten</h3> <ul> <li>God personlig hygiejne med håndvask efter toiletbesøg og før madlavning</li> <li>I starten af diarré-episode, og ved vedvarende moderate sygdomsbilleder anbefales rigelig drikke</li> <li>For børn 2-10 år: 100-200 ml saft efter hver løs afføring</li> <li>For voksne mere drikke end almindeligt <ul> <li>Undgå hypertone læskedrikke som fx. sodavand</li> </ul> </li> <li>Hvis der er diarré og tegn på dehydrering, anbefales balanceret sukker-saltopløsning <ul> <li>Hjemmelavet: ½ teskefuld (2,5 ml) bordsalt og 3 spiseskefulde (45 ml) sukker i en liter vand</li> </ul> </li> <li>Sygemelding ved arbejde med fødemidler</li> </ul> <h3>Medicinsk behandling</h3> <ul> <li>Normalt ikke aktuelt i almen praksis</li> <li>Kan være aktuelt på hospital hos visse patientkategorier med kraftig diarré, f.eks. transplanterede og patienter med ulcerøs kolit</li> </ul> <h3>Andre medicinske behandlinger</h3> <h4>På hospital</h4> <ul> <li>Rehydrering </li> <li>Antibiotisk behandling er kun indiceret ved høj feber, blodig diarre eller varighed over én uge: <ul> <li>Førstevalg er [DliActiveSubstance;5163;azithromycin] 500 mg x 1 i 3 dage. I Danmark er < 1 % resistente overfor makrolider, men der er stigende makrolid-resistens globalt fx Indien > 20 %.</li> <li>Alternativt tbl. [DliActiveSubstance;5767;ciprofloxacin] 500 mg x 2 i 5-7 dage. Der er dog udbredt resistens overfor fluoroquinoloner. I Danmark er omkring 50 % af stammer resistente, og for stammer erhvervet i Sydøstasien er det over 80 %</li> </ul> </li> </ul> <h3>Forebyggende behandling</h3> <h4>Forebygge spredning</h4> <ul> <li>God håndhygiejne</li> <li>Sygemelding af personer, som arbejder med fødemidler</li> </ul> <h4>Primær forebyggelse</h4> <ul> <li>Forebyggelse udføres i hele "jord-til-bord" kæden ved kontrol af forekomst af <em>Campylobacter </em>spp i produktionsdyr, hos virksomheder, der fremstiller og forarbejder fødevarer, og i detailhandlen</li> <li>Undgå drikkevand af tvivlsom kvalitet</li> <li>Kylling og hakket kød bør være godt gennemstegt eller kogt</li> <li>Undgå upasteuriseret mælk og mejeriprodukter</li> <li>Opbevar maden ved køletemperatur (+4<sup>°C</sup>)</li> <li>Vask hænder efter toiletbesøg, efter kontakt med dyr og før madlavning</li> <li>Det er vigtigt at adskille kød og grøntsager under madlavning. </li> <li>Vask knive, skærebræt og køkkenudstyr, som har været i kontakt med råt kød og uvaskede grøntsager</li> </ul> <p>Se også Fødevarestyrelsens vejledning "<a rel="noopener noreferrer" href="https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/god-koekkenhygiejne/undgaa-bakterier-og-virus/salmonella-og-campylobacter" target="_blank">Sådan undgår du campylobacter og salmonella i din mad"</a>.</p> <h2>Henvisning</h2> <ul> <li>Patienter, der er alment medtagede, moderat-svært dehydrerede, har høj feber, blodig diarré eller diarré i over én uge</li> <li>Immunsupprimerede med kronisk diarré</li> <li>Symptomer på komplikationer fx Guillan-Barré syndrom</li> </ul> <h2>Opfølgning</h2> <ul> <li>Sygemelding fra arbejde, hvis patienten arbejder i: <ul> <li>Fødevareindustrien eller serveringssteder - med direkte eller indirekte kontakt med fødevarer, som skal spises rå eller uden yderligere opvarmning</li> <li>Sundhedspersonale - med direkte kontakt eller som serverer mad til patienter, som er særlig udsat for infektionssygdomme, eller for hvem infektioner vil kunne have særlige alvorlige konsekvenser, eks. præmature, intensivafdelinger</li> </ul> </li> </ul> <h3>Kontrol</h3> <ul> <li>Ikke nødvendigt med kontroldyrkning fra fæces</li> </ul> <h3>Campylobacter og børnehave</h3> <ul> <li>Børn i børnehave eller institution kan vende tilbage 48 timer efter symptomfrihed</li> </ul> <h3>Anmeldelse</h3> <ul> <li>Sygdommen skal indberettes elektronisk til Statens Serum Institut via Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI2) ved mistanke om fødemiddelbåren eller vandbåren infektion. De kliniske mikrobiologiske afdelinger indberetter laboratoriebekræftede fund af campylobacter til Statens Serum Institut</li> </ul> <h2>Sygdomsforløb, komplikationer og prognose</h2> <h3>Sygdomsforløb</h3> <ul> <li>De fleste tilfælde er selvlimiterende og går over i løbet af nogle dage, men 20 % kan have diarré i mere end én uge</li> </ul> <h3>Komplikationer</h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=92496EEEB72A4D9C927249BFC8D19644&_z=z">Reaktiv artritis</a> ses hos få procent 1-2 uger efter debut af diarré. Især hos personer, som er HLA-B27 positive</li> <li>Guillan-Barré syndrom (GBS): Campylobacter er årsag til 30-40 % af tilfælde GBS og dermed den hyppigste årsag. Risikoen for udvikling af GBS er øget x 100 i 2 måneder efter campylobacteriose og ses hos omkring 1 per 1.000-5.000. Symptomer debuterer normalt 2-3 uger efter infektion</li> </ul> <h3>Prognose</h3> <ul> <li>Prognosen er generelt god, og mortaliteten er næsten nul</li> <li>Langvarige forløb ses hos immunsupprimerede patienter fx HIV-positive</li> </ul> <h2>Baggrundssoplysninger</h2> <h3>Definition</h3> <ul> <li>Akut bakteriel gastroenteritis forårsaget af <em>Campylobacter </em>spp. <em>Campylobacter jejuni</em> (95 %) eller <em>Campylobacter coli </em>(5 %).<em></em></li> </ul> <h3>Forekomst</h3> <ul> <li>Campylobacteriose er en globalt forekommende zoonose</li> <li>Campylobacter forekommer i tarmkanalen hos kvæg, får, svin, geder, hunde, katte, gnavere og fugle</li> <li>Sygdommen er årsag til ca. 10 % af alle infektiøse diarréer på verdensbasis. Campylobacter er i de senere år i store dele af den vestlige verden blevet den almindeligste årsag til madforgiftning. Antallet af registrerede tilfælde udgør kun toppen af isbjerget, og det må antages, at stigningen dækker over et større sundhedsproblem, end hvad der kan læses af tallene</li> <li>Campylobacter er den hyppigste årsag til bakterielle tarminfektioner hos mennesker i Danmark. I 2024 blev der registreret mere end 5.500 tilfælde</li> <li>I Danmark ses de fleste tilfælde hos yngre voksne (15-45 år) og i perioden maj til oktober</li> <li>De fleste tilfælde (50-70 %) er relateret til i indtag af fjerkræ. Tit sker smitte fordi kyllingesaft fra den rå kylling forurener spiseklare madvarer fx grønsager</li> <li>1/3 af de registrerede tilfælde i Danmark er erhvervet i udlandet, hyppigst Thailand, Spanien, Tyrkiet, Indonesien, Indien, Grækenland og Marokko</li> <li>Siden 2000 har der været fire store vandbårne udbrud i Danmark med 1.300 smittede. Alle umiddelbart efter kraftigt regnvejr/skybrud </li> </ul> <h3>Ætiologi og patogenese</h3> <ul> <li>Infektion med <em>Campylobacter jejuni </em> og sjældnere <em>Campylobacter coli</em></li> <li>Der findes 18 forskellige <em>Campylobacte</em>r species, men <em>Campylobacter jejuni </em>og <em>Campylobacter coli</em> er årsag til henholdsvis 95 % og 5 % af tilfældene af campylobacteriose i Danmark</li> <li>Smitter primært gennem kontaminerede fødevarer, særligt fjerkræ og fra ikke desinficeret drikkevand</li> <li>Bakterien kan ikke formere sig i fødevarer, men kan overleve i uger i mad ved køleskabstemperatur</li> <li>Nedfrysning medfører stærk reduktion i antal bakterier</li> <li>En række vilde og tamme dyr bærer disse bakterier i tarmen <ul> <li>Under slagtning kan de forurene kødet</li> <li>Fjerkræ er oftere end okse- og svinekød forurenet med campylobacter</li> </ul> </li> <li>Person til person smitte i husholdningen er meget usædvanlig, da der normalt skal 10<sup>4</sup> bakterier til for at medføre infektion</li> </ul> <h3>Disponerende faktorer</h3> <ul> <li>Risikofaktorer: <ul> <li>Indtag af forurenet/dårlig behandlet overfladevand</li> <li>Daglig kontakt med hunde eller katte</li> <li>Spist kød fra udendørs grill</li> <li>Brug af ikke-desinficeret drikkevand</li> <li>Spist fjerkræ, som var købt råt</li> </ul> </li> </ul> <h3>ICPC-2</h3> <div>[ICPC]</div> <h3>ICD-10/SKS-koder</h3> <div>[ICD10]</div> <h2>Patientinformation</h2> <h3>Link til patientinformation</h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=27983AB619E347AC9528A22DC04BC295&_z=z">Information om Campylobacter tarminfektion</a></li> </ul> <h2>Link til vejledninger</h2> <ul> <li>Forløbsbeskrivelser og regionale pakkeforløb [ICPC]</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="PageReferences"><![CDATA[<div> </div>]]></HtmlField> <HtmlField Name="Resume"><![CDATA[<h2><strong></strong>Resumé</h2> <h4>Diagnose</h4> <ul> <li>Mistænkes ved akut gastroenteritis med feber, mavesmerter og blodig diarré, især efter indtag af fjerkræ eller udlandsophold</li> <li>Påvisning af <em>Campylobacter</em> spp i fæces ved PCR-test eller dyrkning</li> </ul> <h4>Behandling</h4> <ul> <li>Erstatte væske- og elektrolyttab</li> <li>Antibiotisk behandling er ikke indiceret i de fleste tilfælde</li> </ul> <h4>Henvisning</h4> <ul> <li>Patienter der er moderat-svært dehydrerede, er alment medtagede, højfebrile, har blodig diarré eller haft diarré i over én uge</li> </ul> <h4>Seneste væsentlige ændringer</h4> <ul> <li>Ingen</li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">2285</TextField> <TextField Name="PageTitle">Campylobacter tarminfektion</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Campylobacter tarminfektion</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2025-07-09T13:16:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{C6ADCEFC-5807-4E1B-B90D-58EE678666AB}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{ED7CEC94-3F7A-4FB5-BBB0-A3681BCFC481}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="ICD10">A04, A04.5</TextField> <TextField Name="ICPC2">D73, D70</TextField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Akut bakteriel tarminfektion. Sygdommen er årsag til ca. 10 % af alle infektiøse diarréer på verdensbasis</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\anda</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">Campylobacter tarminfektion, gastroenterit, Turistdiaré, diarre, campylobacter</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
17.146 characters