histaminforgiftning
Portal
/
Laegehaandbogen
/
akut-og-foerstehjaelp
/
tilstande-og-sygdomme
/
forgiftninger
/
histaminforgiftning
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
brandskader
behandlinger
benbrud
endokrinologi
forgiftninger
acetylsalicylsyre-forgiftning
benzodiazepin-forgiftning
benzodiazepin-lignende-forgiftning
betablokkerforgiftning
blyforgiftning
Calciumantagonistforgiftning
digitalisforgiftning
etanolforgiftning
etylenglykolforgiftning
fluorforgiftning
histaminforgiftning
jernforgiftning
kulilteforgiftning
metanolforgiftning
opiatforgiftning
paracetamolforgiftning
paatvungen-forgiftning
tricykliske-antidepr-tca-forgiftning
foerstehjaelp
hjerte-kar
hud
infektioner
muskel-skelet
syrebase-forstyrrelser
termiske-skader
traumatologi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
allergi
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{03FCADE9-8BC3-440E-ADB7-EA2DF1F3B7B9}" Name="histaminforgiftning" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{57945ECF-1EB5-47F1-A249-2D1CBE963403}" SortOrder="1200" PublishDate="2009-05-30T14:10:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Diagnose</h2> <h3>Diagnostiske kriterier</h3> <ul> <li>Typisk sygehistorie og kliniske fund</li> </ul> <h3>Sygehistorie</h3> <ul> <li>Tilstand som skyldes reaktion på højt indhold af histamin i næringsmidler, oftest hermetiseret tunfisk, røget makrel og sardiner</li> <li>Inkubationstiden er minutter til timer - de fleste får symptomer inden for en time - efter indtagelse af næringsmidlet</li> <li>Symptomer og tegn er hævelse omkring munden, brændende følelse i mund og hals, hudreaktioner med rødme og prikken, kvalme, opkastninger og hovedpine</li> <li>Kan udløse astmaanfald</li> <li>Varer almindeligvis fra nogle timer til et par dage</li> <li>Dødsfald er aldrig rapporteret</li> <li>Da væv med bakterier er ulige fordelt i fisken, afhænger symptomerne af indtaget mængde, og hvilke dele af fisken der er indtaget</li> <li>Afficeret fisk ser ikke påfaldende ud. Tilberedning af maden - kogning/stegning - ødelægger ikke histaminet</li> </ul> <h3>Kliniske fund</h3> <ul> <li>Initialt kan tilstanden mistolkes som en allergisk reaktion, særligt hvis det ikke fremgår, at den/de syge netop har spist fisk</li> <li>Fysiske tegn kan være <ul> <li>Et diffust erythem, som er veldemarkeret og typisk lokaliseret til hoved, hals og øvre del af kroppen</li> <li>Konjunktival injektion</li> <li>Takykardi</li> <li>Bronkospasme</li> <li>Hypotension</li> <li>Angioødem</li> <li>Urtikaria</li> </ul> </li> </ul> <h3>Supplerende undersøgelser i almen praksis</h3> <ul> <li>Høje værdier af histamin kan påvises i næringsmidler. Der findes grænseværdier for indhold af histamin i fiskevarer, og histaminindholdet i disse varer bliver kontrolleret, når der er mistanke om højt histamin indhold</li> </ul> <h3>Differentialdiagnoser</h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=2D59C5ECFA144F379848D28B2E3BD353&_z=z">Allergisk reaktion</a></li> </ul> <h2>Behandling</h2> <h3>Generelt om behandlingen</h3> <ul> <li>Ingen behandling er påkrævet. Tilstanden går over af sig selv</li> </ul> <h3>Håndtering i almen praksis</h3> <ul> <li>Sjældent nødvendigt</li> </ul> <h3>Råd til patienten</h3> <ul> <li>God hygiejne</li> </ul> <h3>Forebyggende behandling</h3> <ul> <li>God hygiejne i produktion og lav lagringstemperatur er vigtig for at forhindre udvikling af histamin</li> <li>Tiltag ved enkelttilfælde eller udbrud <ul> <li>Ved flere tilfælde foretages evt. undersøgelse af næringsmidler</li> </ul> </li> <li>Anmeldelses- og varslingspligt <ul> <li>Ved mistanke om flere tilfælde af forgiftning anbefales det at kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed</li> </ul> </li> </ul> <h2>Sygdomsforløb, komplikationer og prognose</h2> <h3>Sygdomsforløb</h3> <ul> <li>Tilstanden varer som regel kortere end 6 timer</li> </ul> <h3>Komplikationer</h3> <ul> <li>Ingen </li> </ul> <h3>Prognose</h3> <ul> <li>Udmærket</li> </ul> <h2>Baggrundsoplysninger<a href="%20" title=". Scombroid Poisoning. Food Poisoning (Chapter 44). In: Goldfrank's Toxicologic Emergencies. (10. Edition) . : McGraw-Hill ; 2015" data-url="reference-link" data-value=". Scombroid Poisoning. Food Poisoning (Chapter 44). In: Goldfrank's Toxicologic Emergencies. (10. Edition) . : McGraw-Hill ; 2015" data-type="book-reference" data-value-piped="|Scombroid Poisoning. Food Poisoning (Chapter 44). In: Goldfrank's Toxicologic Emergencies. (10. Edition) ||McGraw-Hill |2015">1</a> </h2> <h3>Definition</h3> <ul> <li>Er en tilstand som skyldes reaktion på højt indhold af histamin i næringsmidler<a href="https://emedicine.medscape.com/article/1009464-overview" data-type="other-reference" data-value="Noltkamper D. Toxicity, marine - histamine in fish. eMedicine, March 30, 2006" data-url="https://emedicine.medscape.com/article/1009464-overview" title="Noltkamper D. Toxicity, marine - histamine in fish. eMedicine, March 30, 2006">2</a><sup>,</sup><a href="%20" title="Perkins RA, Morgan SS, Poisoning, envenomation, and trauma from marine creatures. Am Fam Physician 2004;69: 885-90" data-url="reference-link" data-value="Perkins RA, Morgan SS, Poisoning, envenomation, and trauma from marine creatures. Am Fam Physician 2004;69: 885-90" data-type="journal-reference" data-value-piped="Perkins RA, Morgan SS|Poisoning, envenomation, and trauma from marine creatures|Am Fam Physician|2004|69|885-90">3</a> </li> <li>Histamin dannes af aminosyren histidin. Andre biogene aminer som tyramin, tryptamin og serotonin kan give lignende forgiftninger. Biogene aminer er stoffer, som dannes fra frie aminosyrer i madvarer </li> <li>Sygdommen er forårsaget af en overfølsomhedsreaktion overfor histamin og giver forholdsvis lette symptomer, som kan forveksles med andre allergiske reaktioner og skaldyrsforgiftning</li> </ul> <h3>Forekomst</h3> <ul> <li>De fleste histaminforgiftninger forekommer i USA og Japan, som regel efter indtagelse af hermetiseret tunfisk, røget makrel og sardiner </li> <li>I USA udgør forgiftningen 5 % af alle madvareforgiftninger og ca. 40% af alle sygdomme baseret på fiskeretter </li> <li>Det største registrerede udbrud var i USA i 1973, hvor 233 blev histaminforgiftet efter indtagelse af hermetiseret tunfisk</li> </ul> <h3>Ætiologi og patogenese</h3> <ul> <li>Forgiftningen skyldes utilfredsstillende præservering og inadækvat køling af mad </li> <li>Tilstanden opstår under påvirkning af bakterier, som forekommer i mad, enten som normalflora eller som forureningsflora. Histidin dekarboksylase som findes i <em>E. coli</em>, <em>Proteus</em> og <em>Klebsiella</em>, omdanner histidin i fiskevævet, til histamin </li> <li>Bakterierne producerer enzymer, som bidrager til, at aminosyrer omdannes til forskellige aminer </li> <li>Mængden af disse aminer i næringsmidler er afhængig af, hvor mange frie aminosyrer som i udgangspunktet er til stede, lagring og behandling og mikrobiologisk kvalitet </li> <li>Toksiske niveauer er estimeret til 20-50 mg/100 g</li> </ul> <h3>Disponerende faktorer</h3> <ul> <li>Histaminforgiftning var tidligere hyppigst associeret med fiskeprodukter, især tunfisk, makrel og sild. Disse fiskesorter indeholder meget histidin, og specifikke bakterier i det maritime miljø kan producere enzymer, som omdanner histidin til histamin </li> <li>Andre biogene aminer findes også i ost, rødvin, tomat og enkelte andre madvarer </li> <li>En del personer er særlig følsomme for biogene aminer. Intolerance mod disse aminer kan give forskellige gener</li> </ul> <h3>ICPC-2</h3> <p>[ICPC]</p> <h3>ICD-10/SKS-koder</h3> <p>[ICD10]</p> <h2>Patientinformation</h2> <h3>Hvad findes der af skriftlig patientinformation</h3> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=475EC7E255534FEE96472DC723EF32FD&_z=z">Histaminforgiftning</a></li> </ul> <h2>Link til vejledninger</h2> <ul> <li>Forløbsbeskrivelser og regionale pakkeforløb [ICPC]</li> </ul>]]></HtmlField> <HtmlField Name="Resume"><![CDATA[<h2>Resumé</h2> <h3>Diagnose</h3> <ul> <li>Mistanke om indtagelse af histamin (fra fx hermetiseret tunfisk)</li> <li>Allergi-lignende symptomer (fx hævelse omkring munden eller udslæt)</li> </ul> <h3>Behandling</h3> <ul> <li>Symptomatisk - som regel unødvendigt</li> </ul> <h3>Henvisning</h3> <ul> <li>Sjældent nødvendigt</li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">22140</TextField> <TextField Name="PageTitle">Histaminforgiftning</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Histaminforgiftning</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2022-08-11T13:08:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{02A09684-9FB4-4690-AE11-9FD5E4C71338}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{07362210-0D74-4557-A3A6-A5050337C9D7}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="ICD10">T61, T61.1, T61.2, T61.8, T61.9, T62.9</TextField> <TextField Name="ICPC2">A86</TextField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Tilstand som skyldes reaktion på højt indhold af histamin i næringsmidler, oftest hermetiseret tunfisk, røget makrel og sardiner.</TextField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\rith</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">histamin, Histaminforgiftning, tunfisk, histamin i næringsmidler</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
10.450 characters