maerkning-af-foedevarer
Portal
/
Laegehaandbogen
/
allergi
/
tilstande-og-sygdomme
/
kostvejledere-allergi-og-intolerance
/
maerkning-af-foedevarer
/
Home
Data
patienthaandbogen
Sundheddk apps
Laegehaandbogen
Klinikpersonale
akut-og-foerstehjaelp
allergi
symptomer-og-tegn
tilstande-og-sygdomme
behandling
kostvejledere-allergi-og-intolerance
fisk-overfoelsomhed-over-for
frugt-og-baer-overfoelsomhed
groentsager-og-baelgfrugter-overfoelsomhed-over-for
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-boern
komaelksprotein-overfoelsomhed-hos-voksne
kost-ved-coeliaki-og-hvedeallergi
krydderier-og-aromastoffer-overfoelsomhed-over-for
laktosereduceret-og-laktosefri-kost
maerkning-af-foedevarer
noedder-mandler-og-froe-overfoelsomhed
soja-overfoelsomhed-over-for
tilsaetningsstoffer-overfoelsomhed-over-for
aeg-overfoelsomhed-over-for
hud
luftvejene
foedevareallergi
oeje
oevrige-tilstande
undersoegelser
patientinformation
illustrationer
arbejdsmedicin
blod
brystsygdomme
boern-og-unge
boerne-og-ungdomspsykiatri
endokrinologi
forsikringsmedicin
fysmed-og-rehab
generelt
geriatri
gynaekologi
hjerte-kar
hud
infektioner
kirurgi
kraeft
lunger
mandlige-koensorganer
mave-tarm
neurologi
nyrer-og-urinveje
obstetrik
ortopaedi
psykiatri
paediatri
rejsemedicin-vacciner
reumatologi
sexsygdomme
sjaeldne-sygdomme
socialmedicin
oeje
oere-naese-hals
sundhedsoplysning
undersoegelser-og-proever
om-laegehaandbogen
soeg
dli-medicin
Apps
Brugermanual
<Provider Id="sundheddkcms"> <Item Id="{3D816A1F-F971-4DF6-9516-1BFB3922F094}" Name="maerkning-af-foedevarer" Type="LHContentPage" ParentProviderId="sundheddkcms" ParentItemId="{02E6B31C-46B4-4015-A408-E4DC1FC9CDE5}" SortOrder="1200" PublishDate="2011-01-25T08:24:00" DeleteDate="2999-12-31T00:00:00" PotItemType=""> <Content> <HtmlField Name="PageContent"><![CDATA[<h2>Læs altid varedeklarationen </h2> <ul> <li>Man kan finde information om indholdet i en fødevare ved at læse varedeklarationen</li> <li>Ved allergi over for fødevarer er det vigtigt at vide, hvad maden indeholder</li> <li>De fødevarer eller stoffer, der kan medfører allergisk reaktion, kan være brugt som ingredienser i andre fødevarer. Det er derfor nødvendigt, at læse varedeklarationen ved indkøb</li> </ul> <ul> </ul> <h2>Allergenlisten</h2> <ul> <li>Allergenlisten er en samling af de hyppigste årsager til fødevareallergi</li> <li>Det skal altid fremgå af mærkningen, hvis en fødevare indeholder én af følgende 14 allergener fra Allergenlisten:</li> </ul> <p>1. Glutenholdige kornprodukter, dvs. hvede (som fx spelt), rug, byg, havre eller afarter heraf, og produkter på basis heraf, undtagen: </p> <ul> <li>Glucosesirup på basis af hvede, herunder dextrose</li> <li>Altodextriner på basis af hvede</li> <li>Glucosesirup på basis af byg</li> <li>Kornprodukter, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige destillater, herunder landbrugs etanol </li> </ul> <p>2. Krebsdyr samt produkter på basis heraf</p> <ul> <li>Bløddyr samt produkter på basis heraf</li> </ul> <p>3. Æg og produkter på basis af æg</p> <p>4. Fisk og produkter på basis af fisk, undtagen: </p> <ul> <li>Fiskegelatine anvendt som bærestof for vitamin- eller carotenoidpræparater</li> <li>Fiskegelatine eller ægte husblas, der anvendes som klaringsmiddel i øl og vin</li> </ul> <p>5. Jordnødder og produkter på basis af jordnødder</p> <p>6. Soja og produkter på basis af soja, undtagen: </p> <ul> <li>Fuldstændig raffineret sojaolie og -fedt</li> <li>Naturlige blandede tocopheroler (E 306), naturligt D-alpha-tocopherol, naturligt D-alpha-tocopherylacetat, naturligt D-alpha-tocopherylsuccinat hidrørende fra soja</li> <li>Plantesteroler og plantesterolestere fremstillet af vegetabilske olier hidrørende fra soja</li> <li>Plantestanolestere fremstillet af vegetabilske steroler hidrørende fra soja </li> </ul> <p>7. Mælk og produkter på basis af mælk (herunder laktose), undtagen: </p> <ul> <li>Valle, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige destillater, herunder landbrugsethanol</li> <li>Lactitol</li> </ul> <p>8. Nødder: </p> <ul> <li> mandler (Amygdalus communis L.)</li> <li>hasselnødder (Corylus avellana)</li> <li>valnødder (Juglans regia)</li> <li> cashewnødder (Anacardium occidentale)</li> <li> pekannødder (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch)</li> <li> paranødder (Bertholletia excelsa)</li> <li> pistacienødder (Pistacia vera)</li> <li>queenslandnødder (Macadamia ternifolia) </li> <li>og produkter på basis heraf, undtagen nødder, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige drikkedestillater, herunder landbrugsethanol</li> </ul> <p>9. Selleri og produkter på basis af selleri</p> <p>10. Sennep og produkter på basis af sennep</p> <p>11. Sesamfrø og produkter på basis af sesamfrø</p> <p>12. Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg/kg eller 10 mg/liter udtrykt som SO2 </p> <p>13. Lupin og produkter på basis af lupin</p> <p>14. Bløddyr og produkter på basis af bløddyr</p> <h2>Færdigpakkede fødevarer</h2> <ul> <li>Der er regler for, hvordan fødevarer skal mærkes, så forbrugeren kan se, hvad de indeholder. Mærkningen af fødevarer skal sikre, at forbrugerne får de nødvendige oplysninger om produktet, både hvad angår indhold, næring, holdbarhed og oprindelse</li> <li>Alle 14 allergener skal deklareres, når de bruges som ingredienser i fødevareproduktet </li> </ul> <h3>Rækkefølge</h3> <ul> <li>Oplysningerne om madens indhold findes i ingredienslisten, hvor ingredienserne står i rækkefølge efter faldende vægt. Der er mest af det, der står først i ingredienslisten, og mindst af det, der står til sidst</li> <li>Den generelle regel er, at alle ingredienser skal stå i ingredienslisten</li> </ul> <h3>Ændringer i indholdet</h3> <ul> <li>For at være sikker på at en vare er fri for det, der ikke tåles, er det nødvendigt at læse ingredienslisten, hver gang varen købes. Producenten kan nemlig ændre sammensætningen af varen fra gang til gang</li> </ul> <h3>Manglende ingrediensliste</h3> <ul> <li>Fødevarer, som ikke er mærket med ingrediensliste, bør altid bruges med stor forsigtighed</li> <li>Ved pakninger, hvis største overflade er mindre end 10 cm<sup>2</sup>, er det frivilligt for producenten at påføre varen en ingrediensliste. Det skal dog ALTID fremgå, hvis varen indeholder en af de ingredienser, som oftest er årsag til overfølsomhed, hvilket svarer til Allergenlisten </li> <li>For nogle grupper af fødevarer er ingredienslisten frivillig uanset pakningens størrelse. Det gælder f.eks. for uforarbejdet, frisk frugt og friske grøntsager, ost, smør og drikkevarer med en alkoholprocent over 1,2 procent. Det skal dog altid fremgå, hvis varen indeholder en af de ingredienser, som oftest er årsag til overfølsomhed</li> </ul> <h3>"Kan indeholde spor af"</h3> <ul> <li>Det er frivilligt, hvorvidt en fødevareproducent ønsker at benytte betegnelsen "Kan indeholde spor af"</li> <li>"Spor af"<em> </em>benyttes i de tilfælde, hvor der er risiko for, at en eller flere allergener kan forekomme i små mængder uden at være tilsat fødevaren</li> <li>Typisk handler <em>spor af </em>om kontaminering under fremstillingsprocessen, fx spor af nødder i mysliblandinger, spor af hvede i havregryn </li> </ul> <h2>Fødevarer, som ikke er pakket ind</h2> <ul> <li>Fødevarer, som pakkes ind mens man venter, regnes ikke for færdigpakkede fødevarer, og behøver derfor ikke at være mærket</li> <li>Dog skal der, jf. mærkningsbekendtgørelsen, oplyses om allergener, f.eks. mundtlig information</li> <li>Ifølge <a rel="noopener noreferrer" href="https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/maerkning-og-markedsfoering-af-foedevarer" target="_blank">Mærkningsforordningen</a> skal restauranter og spisesteder kunne oplyse deres kunder om de allergen-ingredienser, der er tilstede i maden. Mærkningsforordningen gælder i hele EU og for alle typer af restauranter og spisesteder – fx cateringvirksomheder, pizzeriaer, grillbarer og smørrebrødsforretninger. Oplysningerne kan gives enten mundtligt eller skriftligt. Hvis en virksomhed vælger at give oplysningerne mundtligt, skal der på et synligt sted – fx på et skilt – være information om, at kunden kan få oplysninger om allergener ved at henvende sig til personalet</li> </ul> <h2>Patientinformation</h2> <ul> <li><a href="~/link.aspx?_id=9D24A686A7B6464198CA5DB5753AAC33&_z=z">Mærkning af fødevarer</a></li> <li><a href="~/link.aspx?_id=BFB78D142DC442E1A964D72707F93FD5&_z=z">Fødevareoverfølsomhed</a></li> </ul> <h2>Kilder</h2> <ul> <li><a rel="noopener noreferrer" href="https://foedevarestyrelsen.dk/lovstof/vejledninger/maerkningsvejledning" target="_blank">Mærkningsvejledning, Fødevarestyrelsen</a></li> </ul>]]></HtmlField> <LinkListField Name="Spot2"> <LinkField linktype="internal">{99A85AFD-2F7A-4B5D-A1C9-C2701D5E7D30}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="DoctorsHandbookID">855</TextField> <TextField Name="PageTitle">Mærkning af fødevarer</TextField> <TextField Name="NavigationTitle">Mærkning af fødevarer</TextField> <CheckBoxField Name="ShowInMenu">true</CheckBoxField> <CheckBoxField Name="ShowInContentField">true</CheckBoxField> <DateTimeField Name="RevisedDate">2024-01-18T12:16:00</DateTimeField> <LinkListField Name="Authors"> <LinkField linktype="internal">{0C70ACD2-D731-4947-8787-38F6892C0EE8}</LinkField> <LinkField linktype="internal">{D71FC9B8-8D14-48C6-920F-BE9256067C0B}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="Organization"> <LinkField linktype="internal">{CF77E8B9-9937-42B2-85DF-76B0F4E401F0}</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchAreaID"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="Description">Der er regler for, hvordan fødevarer skal mærkes, så forbrugerne kan se, hvad de indeholder.</TextField> <LinkListField Name="LHPHEditor"> <LinkField linktype="internal">{C70DFB71-BE40-455A-BD6B-5AFF199797D9}</LinkField> </LinkListField> <TextField Name="__Updated by">sitecore\anda</TextField> <TextField Name="MetaKeywords">ingrediensliste, intolerans, fødevarer, Mærkning af fødevarer, mærkning, fødevareintolerance, indholdsliste på mad</TextField> <LinkListField Name="InformationCategory"> <LinkField linktype="internal">IC_13</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="InformationType"> <LinkField linktype="internal">7</LinkField> </LinkListField> <LinkListField Name="SearchTargetGroup"> <LinkField linktype="internal">2</LinkField> </LinkListField> </Content> <Medias /> </Item> </Provider>
10.602 characters